Colt - Ogólne - Niekonwencjonalny sposób ładowania akumulatora
krzysieg - 06-12-2012, 16:29 Temat postu: Niekonwencjonalny sposób ładowania akumulatora Witam
Padł mi akumulator po 4 dni postoju , rozrusznik jeszcze kręcił ale słabo , silnik załapywał ale nie odpalił , ubiegłej zimy przy -20 odpalałem wystarczyło mu że rozrusznik się wogóle ledwo zakręcił a teraz przy 0 stopni się nie udało :/
Colta trzymam w małej wiacie bardzo wąskiej ,nierówne pochyłe podłoże ....ciężko będzie wypchnąć .
Zamiast się męczyć pomyślałem że mogę podłączyć prostownik do masy i przewodu "+" który idzie od akumulatora do wzmacniacza w bagażniku .
Przez auto idzie jeden gruby kabel od aku do wzmacniacza , wzmacniacz ma "-" na masie .
Ładując akumulator lepiej odłączyć go od instalacji czy zupełnie jest to bez znaczenia ?
Pomierzę prąd ładowania i pobór prądu , jak będzie ok to zgłoszę reklamację może się uda...
plecho1 - 06-12-2012, 18:01
Kiedyś u Teścia był podobny problem, nawet wymienił aku, bo w sumie miał już kilka lat ale to nie pomogło i też już chciał go reklamować. Jak się okazało, napięcie ładowania było za niskie z powodu niełączącej masy na silniku. Po przeczyszczeniu połączeń tych głównych grubych przewodów ładowanie wróciło do normy i aku po kilkudniowym postoju kręcił bez problemu.
W sumie możesz awaryjnie akumulator naładować przez ten kabel od wzmacniacza ale jednak lepiej odłączać akumulator od instalacji auta podczas ładowania prostownikiem.
krzysieg - 06-12-2012, 18:33
Sprubuję się jakoś dostać pod maskę .
Czyściłem/sprawdzałem profilaktycznie,smarowałem wszystkie możliwe połączenia plusowe , masy i sprawdzałem napięcie ładowania i było ok - ale z pół roku temu .
Mam boscha s3 53Ah 470 A , 1,5 roczny i jeszcze bym chciał go trochę używać .
Później jak bym wymieniał to już wypatrzyłem Yuasa 005 ( 60Ah 450 A ) , oryginał panasonic miał 60 Ah i prawdopodobnie390 A .
Mam taki przydatny gadżet jak wskaźnik naładowania /ładowania aku podłączany pod zapalniczkę .
Z diodami : Low charge| normal charge|full charge |check regulator .
Chyba coś w rodzaju Voltomierza na diodach .
W trakcie jazdy i zaraz po zgaszeniu silnika mam full charge ale wystarczy włączyć na chwile radio i już jest normal a na dłużej Low .
plecho1 - 06-12-2012, 18:46
Jeśli akumulator nie jest bezobsługowy to sprawdź jaki jest poziom elektrolitu i w razie czego dolej wody destylowanej do właściwego poziomu. Półtora roku to trochę krótko aby padł akumulator no chyba, że właśnie miał jakąś wadę.
krzysieg - 06-12-2012, 19:32
Jest "bezobsługowy" jak większość .
Ale sprubuje zdjąć plastik u góry pod naklejką i sprawdzić poziom .
|
|
|