To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[92-96]Galant E5xA - [E56A 2.4] Problem z ustawianie rozrządu pomocy!

cywka1989 - 27-12-2012, 18:28
Temat postu: [E56A 2.4] Problem z ustawianie rozrządu pomocy!
Witam, mam colta cao z silnikiem 4g64 od galanta w wersji usa, nie gdi. Rozebrałem go w celu remontu i wiem jak ustawić jeden z walków wywarzający, które są 2 w tym silniku, wcześniej złożyłem go na znaki i silnik wpadał w dziwne wibracji wiec na znaki na pompie oleju nie działa , wiem jak ustawić walem który jest na małym pasku rozrządu lecz nie wiem jak ustawić ten drugi który jest na głównym pasku.
Wszyc - 27-12-2012, 19:36

jak patrzysz na rozrząd przed sobą to po prawej stronie silnika pod kolektorem dolotowym na dole na bolku powinna być takie płaskie pole

Albo po prostu w tym rejonie bo może w 4G64 nie ma tego płaskiego pola nie mam pewności...

Na tym płaskim wytłoczeniu masz śrubkę odkręć ją ustaw pompę oleju na znaki i wsadź w ten otwór śrubokręt jeżeli wchodzi na 1,5-2,5 cm to wałek balansowy jest źle ustawiony obróć pompą oleju jeszcze raz i ustaw na znaki znów i wsadź śrubokręt znów w tyn otwór jeżeli wchodzi na około 5-6cm to wałek balansowy ustawiony jest poprawnie

milo - 27-12-2012, 19:56

4G64 jeśli o to Ci chodzi

cywka1989 - 27-12-2012, 21:49

Wielkie dzięki panowie, właśnie wiedziałem ze trzeba ten śrubokręta wetknąć ale nie wiedziałem ze ten wałek ma 2 możliwe pozycje na znaku, wielkie dzięki :D

[ Dodano: 29-12-2012, 15:21 ]
Witam. mam jeszcze jedno pytanie, jakie są skutki złego ustawienia tych walków, ponieważ przejechałem na złe ustawionych walkach 200km i zrobiły mi się delikatne dołki na panewkach od tych własnie wałków i nie wiem czy to od złego ich ustawienia??

slavo_p - 31-12-2012, 19:23

z tego co mi koledzy na forum pisali to jesli sązle ustawione wałki balansowe to przy okreslonych obrotach silnika będąwystępowały drgania , po chłopsku silnik nie bedzie wyważony :D jesli sie myle prosze poprawic :)