To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Ustawienie kąta wycieraczek przednich

Budrys - 23-01-2013, 16:45
Temat postu: Ustawienie kąta wycieraczek przednich
Witam, na necie trochę jest, ale brak konkretów. Jedni mówią o prostopadłym ustawieniu do szyby inni radzą pod kątem, ale nie wiadomo jakim itd. Mam wycieraczki mot-gum, ustawiałem kąt na różne sposoby i na razie to katastrofa nie zbiera wszędzie, skacze, piszczy.
ross - 23-01-2013, 16:50

Budrys, Budrys, Piszczenie wycieraczek jest spowodowane luzem w tej części co przykręcane jest ramie wycieraczki , które przy otwieraniu maski ociera o nią.Ja zakładam polskie wycieraczki nadające się od poloneza.
scoratir - 23-01-2013, 18:07

Piszczenie to może być mechanizm wycieraczek. U siebie tak miałem... jeździłem chyba pół roku z przekonaniem że pióra piszczą. Wymieniałem przednią szybę, kupiłem nowe pióra a tu dalej piszczy :D . Nie chciało mi się demontować całego mechanizmu to ściągnąłem tylko osłonę pod szybą (na plastikowych kołkach) i ściągnąłem ramiona. We wszystkie ruchome miejsca kapnąłem solidnie oleju (szczególnie w miejscach gdzie jest mocowane ramię - takie plastikowe tulejki). Po tym już więcej się nie odezwały. Może skakanie tez jest przez to ze w którymś miejscu się zapiekło.

Pióra jak mają więcej jak rok to kup nowe, nawet wspomniane mot-gum. Pióro powinno być ustawione pod katem prostym do szyby.

Budrys - 23-01-2013, 18:34

Piszczy na pewno wycieraczka, słychać to jak przyłożę ucho. Pod kątem prostym przeskakuje mi wycieraczka od kierowcy. Rzeczywiście wycieraczki mam od lata zeszłego roku, ale przy tym ile ja jeżdżę...hm
scoratir - 23-01-2013, 18:51

Wymień pióra, bo nie są drogie te mot-gumy, jak nie pomoże to przesmaruj jak pisałem, bo przez to też może przeskakiwac. Ja też byłem pewien na 100% że to pióra, bo tak było słychać, ale okazało się inaczej ;) .
plecho1 - 23-01-2013, 18:55

Guma szybciej starzeje się na słońcu a w zimie dodatkowo twardnieje i jeszcze jak wycieraczki nie są ustawione pod kontem prostym, jak już wcześniej wspomniano, to właśnie skrzypią podczas pracy w jedną stronę.
Anonymous - 11-03-2013, 12:14

Też przez długi czas wydawało się mi że piszczą pióra. Aż pewnego dnia tak od niechcenia popsikałem WD40 ten mechanizm i pieszczenie znikło :)
misibiczi - 16-03-2013, 16:49

Tak na marginesie, najlepsze pióra jakich kiedykolwiek używałem to właśnie MOTGUM.
jerryazs - 30-03-2014, 22:04

Też walczyłem z piszczącymi wycieraczkami.
Znalazłem v40 z wycieraczkami w dobrym stanie.
Musiałem wymienić cały mechanizm (przykręcany na 3 śruby i ramiona) ale działa - nic nie piszczy, kąt jest dobry, nic nie obciera o maskę.
Polecam wymianę.

DarknesS - 31-03-2014, 12:18

Ja walczyłem z wycieraczką po stronie pasażera. Odchodziła od szyby przy maksymalnym wychyleniu. Próbowałem naginać ramię ale bez większych rezultatów. Luzów w mechanizmie nie zauważyłem dlatego było to dla mnie dziwne. Ustawiłem na zapłonie wycieraczki w górnym maksymalnym położeniu, wyłączyłem zapłon i przykręciłem ramię dociskając je na tyle mocno aby była przyłożona odpowiednio do szyby. Efekt taki że już zbiera bardzo ładnie i nie odstaje od szyby :)