Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Ustawienie kąta wycieraczek przednich
Autor Wiadomość
Budrys 
Forumowicz

Auto: Astra H
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 23-01-2013, 16:45   Ustawienie kąta wycieraczek przednich

Witam, na necie trochę jest, ale brak konkretów. Jedni mówią o prostopadłym ustawieniu do szyby inni radzą pod kątem, ale nie wiadomo jakim itd. Mam wycieraczki mot-gum, ustawiałem kąt na różne sposoby i na razie to katastrofa nie zbiera wszędzie, skacze, piszczy.

ross 
Forumowicz

Auto: Carisma 1.8 GDI 97
Wysłany: 23-01-2013, 16:50   

Budrys, Budrys, Piszczenie wycieraczek jest spowodowane luzem w tej części co przykręcane jest ramie wycieraczki , które przy otwieraniu maski ociera o nią.Ja zakładam polskie wycieraczki nadające się od poloneza.

scoratir 
Forumowicz

Auto: Carisma II 1.6 99KM 99r
Wysłany: 23-01-2013, 18:07   

Piszczenie to może być mechanizm wycieraczek. U siebie tak miałem... jeździłem chyba pół roku z przekonaniem że pióra piszczą. Wymieniałem przednią szybę, kupiłem nowe pióra a tu dalej piszczy :D . Nie chciało mi się demontować całego mechanizmu to ściągnąłem tylko osłonę pod szybą (na plastikowych kołkach) i ściągnąłem ramiona. We wszystkie ruchome miejsca kapnąłem solidnie oleju (szczególnie w miejscach gdzie jest mocowane ramię - takie plastikowe tulejki). Po tym już więcej się nie odezwały. Może skakanie tez jest przez to ze w którymś miejscu się zapiekło.

Pióra jak mają więcej jak rok to kup nowe, nawet wspomniane mot-gum. Pióro powinno być ustawione pod katem prostym do szyby.

Budrys 
Forumowicz

Auto: Astra H
Wysłany: 23-01-2013, 18:34   

Piszczy na pewno wycieraczka, słychać to jak przyłożę ucho. Pod kątem prostym przeskakuje mi wycieraczka od kierowcy. Rzeczywiście wycieraczki mam od lata zeszłego roku, ale przy tym ile ja jeżdżę...hm

scoratir 
Forumowicz

Auto: Carisma II 1.6 99KM 99r
Wysłany: 23-01-2013, 18:51   

Wymień pióra, bo nie są drogie te mot-gumy, jak nie pomoże to przesmaruj jak pisałem, bo przez to też może przeskakiwac. Ja też byłem pewien na 100% że to pióra, bo tak było słychać, ale okazało się inaczej ;) .

plecho1 
Mitsumaniak

Auto: Laguna 3
Wysłany: 23-01-2013, 18:55   

Guma szybciej starzeje się na słońcu a w zimie dodatkowo twardnieje i jeszcze jak wycieraczki nie są ustawione pod kontem prostym, jak już wcześniej wspomniano, to właśnie skrzypią podczas pracy w jedną stronę.

fiedzia
[Usunięty]

Wysłany: 11-03-2013, 12:14   

Też przez długi czas wydawało się mi że piszczą pióra. Aż pewnego dnia tak od niechcenia popsikałem WD40 ten mechanizm i pieszczenie znikło :)

misibiczi 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.9 TD GLX
Wysłany: 16-03-2013, 16:49   

Tak na marginesie, najlepsze pióra jakich kiedykolwiek używałem to właśnie MOTGUM.

jerryazs 
Mitsumaniak

Auto: Carisma 1.8 GLS 1996
Wysłany: 30-03-2014, 22:04   

Też walczyłem z piszczącymi wycieraczkami.
Znalazłem v40 z wycieraczkami w dobrym stanie.
Musiałem wymienić cały mechanizm (przykręcany na 3 śruby i ramiona) ale działa - nic nie piszczy, kąt jest dobry, nic nie obciera o maskę.
Polecam wymianę.

DarknesS 
Mitsumaniak
Speed Demon \m/

Auto: Carisma 1.8 GDI
Wysłany: 31-03-2014, 12:18   

Ja walczyłem z wycieraczką po stronie pasażera. Odchodziła od szyby przy maksymalnym wychyleniu. Próbowałem naginać ramię ale bez większych rezultatów. Luzów w mechanizmie nie zauważyłem dlatego było to dla mnie dziwne. Ustawiłem na zapłonie wycieraczki w górnym maksymalnym położeniu, wyłączyłem zapłon i przykręciłem ramię dociskając je na tyle mocno aby była przyłożona odpowiednio do szyby. Efekt taki że już zbiera bardzo ładnie i nie odstaje od szyby :)

Odpowiedz do tematu