To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Grandis Techniczne - łożyska skrzynia biegów manual

wacyrka - 12-11-2013, 18:38
Temat postu: łożyska skrzynia biegów manual
Witam wszystkich
Jestem posiadaczem świeżo zakupionego grandisa 2.4 z manualną skrzynią biegów ,która zaczęła na niskich biegach pojękiwać ,znaczy czym wyższy bieg tym ciszej ,chodzi mi o to czy warto to robić ,czy są dostępne łożyska i czy koszt przekroczy zakup sprawnej skrzyni.
Dzięki z góry.

robertdg - 12-11-2013, 18:49

Łożyska są dostępne, naprawa w zalezności od stopnia ingerencji i wymiany częsci może przekroczyć wartośc drugiej skrzyni, ale druga skrzynia nie daje pewności jak długo pośmiga.
milo - 12-11-2013, 22:30

robertdg napisał/a:
druga skrzynia nie daje pewności jak długo pośmiga.

To prawda
wacyrka napisał/a:
skrzynią biegów ,która zaczęła na niskich biegach pojękiwać ,znaczy czym wyższy bieg tym ciszej

Może na sam poczatek sprawdz stan oleju a najlepiej wymień koszt nie duży a może pomóc

wacyrka - 13-11-2013, 08:58

olej zmieniłem ,był taki jakby dostała się niewielka ilość wody ,trochę pomogła ta wymiana.
A może wie ktoś jakie idą łożyska do grandisa 2.4 ,żeby je można było namierzyć bo skrzynia używana to około 2500 tyś. droższa jak automat.

[ Dodano: 17-11-2013, 14:21 ]
Witam
Sprawa załatwiona ,było uszkodzone łożysko od strony sprzęgła ,orginał 75zł i zrobione
dzięki zamykam temat.

gołąb - 27-11-2013, 19:08

A jakie są objawy tych łożysk. Dziś jest cisza, ale wczoraj po trasie 700km miałem wrażenie , że np. na 2 przyśpieszając z wolnych obrotów bardzo małych, w pewnym momencie było przez chwilę słychać rzężenie , ale to kwestia sekundy i ustawało, ogółem skrzynia cichutka, żadnego wycia itp. nie ma. Jaki olej do skrzyni manualnej i ile zalać. ?
wacyrka - 30-11-2013, 17:26

Witam
Olej do skrzyni to S4 75/80 2.20 litra ,prawdopodobnie odzywa się w twojej skrzyni łożysko igiełkowe wewnątrz zębatki 2 biegu ,zmień olej i sprawdź .
Pozdrawiam.

gołąb - 30-11-2013, 18:56

Ale to słychać jakby na każdym biegu i tylko przy pewnych obrotach (niskich) i trwa to sekundę , a może mniej...podczas przyspieszania. Czy olej jakiegoś producenta? Mówimy oczywiście o skrzyni manualnej benzyniaka?