To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Techniczne - [Cari 1.8 GDI] buczenie na biegu jałowym

PABLLO KJS - 26-01-2014, 21:04
Temat postu: [Cari 1.8 GDI] buczenie na biegu jałowym
WITAM,ma następujący problem z moją cari,ale może zaczne od początku,moje GDI kupiłem z uszkodzonym silnikiem,coś w nim stukało,zapalała się kontrolka oleju i nie miała ciśnienia na jednym cylindrze,niebawiłem się w remont tego silnika tylko zakupiłem drugi słupek,teraz silnik ogolnie ładnie pracuje,tylko podczas pracy na biegu jałowym od czasu do czasu załancza się jakieś buczenie pochodzące z kolektora ssącego,wówczas w cari wolne obroty stają się bardzo niestabilne,nieraz potrafi również zgasnąć,niestety niemoge sobie z tym poradzić,im mam kilka pytać
1)co powoduje to buczenie
2)czy to jest normalne w tych silnikach(podejrzewam że nie)
3) czy winna temu może być przepustnica
i właśnie przepustnica jest mi tu najbardziej podejrzana ponieważ widać że wszystkie śrubki były ruszane,próbowałem ją regulować według instrukcji zawartych na forum łącznie z uczeniem wolnych obrotów,niestety buczenie nadal wystepuje, bardzo proszę o podpowiedzi jak się tego buczenia pozbyć
P.S. przepustnica na linke

kamir - 26-01-2014, 21:10

A zaglądałeś do przepustnicy czy nie ma w niej zbyt dużo syfu?
Może wystarczy ją wyczyścić i po czyszczeniu nauczyć obrotów??

PABLLO KJS - 26-01-2014, 21:17

przepustnica jest czysta, tzn. niezaglądałem do krokowca bo jest problem z ruszeniem tych trzech śrubek ktore go mocują-czy to może być wina krokowca :?:
mlun - 27-01-2014, 10:40

Według mnie gdzieś lewe powietrze bierze albo jest jakiś przedmuch.
mateusz8230 - 27-01-2014, 11:30

Witam,mam ten sam problem z tym buczeniem... u mnie dodatkowo nie działa ssanie na zimnym silniku i nie mogę tego naprawić jest to bardzo uciążliwe więc auto pójdzie na sprzedaż ale mało ważne...gdy zaczyna buczeć obroty się podnoszą.A a na rozgrzanym silniku cały czas buczy i to bardzo dobrze słychać gdy się przyłoży ucho do filtra powietrza.Wydaję mi się że to może być spowodowane jakimiś problemem ze sterowaniem krokowcem...albo coś z podciśnieniem.