[96-02]Colt CJ0 - Nierówna praca podczas startu przy niskich temperaturach.
Yrrchedes - 30-12-2014, 14:01 Temat postu: Nierówna praca podczas startu przy niskich temperaturach. Problem wygląda tak. Gdy odpalam po zimowej nocy muszę odpalać z gazem (trzymać pedał gazu) paski chwile popiszczą i muszę trzymać gaz do puki silnik nie osiągnie odpowiedniej temp. (nawet je widać na zegarze temperatury). Co do pasków to wydaje mi się że to pasek alternatora, ponieważ przygasają światła przy spatku obrotów i nie równej pracy. Auto mam z gazem i jeśli to ważne lambda jest do wymiany. Czy któś miał coś podobnego albo jakies pomysły czym moze być to spowodowane. (szukałem podobnych problemów ale nie znalazłem na forum).
MarcinZ - 30-12-2014, 17:14
Yrrchedes napisał/a: | Auto mam z gazem | jakim ,sekwencja ,czy II generacji ?
Yrrchedes napisał/a: | jeśli to ważne lambda jest do wymiany. | niema wplywu , Yrrchedes napisał/a: | Gdy odpalam po zimowej nocy muszę odpalać z gazem (trzymać pedał gazu) | jakbys niemial automatycznego ssania wychodzi na to ...... Yrrchedes napisał/a: | Co do pasków to wydaje mi się że to pasek alternatora, ponieważ przygasają światła przy spatku obrotów i nie równej pracy | podciagnij go .
robertdg - 30-12-2014, 17:37
Sprawdzić silniczek krokowy, wymienić paski osprzętu i odpowiednio naciagnąć, przy okazji demontazu pasków sprawdzić jak pracuje alternator (łozyska)
pierafal - 01-01-2015, 21:28
Regulacja zaworow powinna pomoc! Byly kiedys regulowane?
Yrrchedes - 01-01-2015, 22:40
Instalacja sekwencyjna. Auto zrobiło nie całą połowę przebiegu między wymianą rozrządu. Przy wymiane rozrządu były wymieniane łożyska w alternatorze i były lutowane mostki, bo z braku wiedzy udało mi się je pourywać. Za mojej kadencji z tym autem zawory nie były regulowane.
pierafal - 02-01-2015, 19:56
Producent sugeruje regulacje zaworow co 90kkm, a podobno na gazie powinno sie to robic czesciej. Na forum znajdziesz info jakie maja byc luzy, tylko pamietaj aby byly regulowane na cieplym silniku.
KsiadzRobak - 05-01-2015, 08:42
pierafal napisał/a: | Producent sugeruje regulacje zaworow co 90kkm | w CJ/CK? - chyba co 15kkm
brccrx - 08-01-2015, 19:39
Ja zawsze zaczynam od zdjecia przepustnicy, porzadnie czyszcze wszystko lacznie ze zdjeciem silniczka krokowego (calego razem z obudowa) oraz czyszczenia otworu ktory steruje wolnymi obrotami i w wiekszosci przypadkow to zalatwia sprawe czy to w 1.3, 1.6 czy 2.0, jezeli nie pomoze silnik krokowy moze byc do wymiany.
|
|
|