To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - "Prześwit"

killKeny - 02-02-2015, 18:53
Temat postu: "Prześwit"
Już zgłupiałem... Wymieniałem tydzień temu amortyzatory z przodu i z tyłu. Po wyjeździe od mechaniora nie zwróciłem na to uwagi, ale... mam wrażenie że przed wymianą tył auta był wyżej, tzn. odległość opony od krawędzi błotnika zarówno z tyłu, jak i z przodu była podobna. Teraz tył jest jakby niżej, jakbym miał ładnych kilkadziesiąt kilo na pace, a paka pusta. Czy to możliwe, że amory były nie od tego modelu? Jak macie u siebie? Czy wizualnie z tyłu opona jest bliżej krawędzi błotnika niż z przodu?
GrzechuB - 03-02-2015, 15:50

Podnieś auto zobaczysz jaki jest skok amortyzatora
Przerabiałem to bo auto wyglądało jak motorówka

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=84114

pozdrówki

killKeny - 03-02-2015, 21:41

Jutro pomierzę u siebie... Trochę dziwne to jest. Wg mnie po wymianie amorów na nowe powinien być raczej wyżej niż niżej. Porównałem dzisiaj z innym Outkiem, którego spotkałem po drodze i różnica jest jakie 4-5 cm... Tzn. on miał tył wyżej. Raz, że wygląda śmiesznie, a dwa że się muszę schylać jak mam bagażnik otwarty... Przed wymianą nie musiałem.
Sxizo - 03-02-2015, 22:36

Zostaw jak jest, będzie wyglądał na zglebionego ;)
killKeny - 04-02-2015, 22:05

GrzechuB napisał/a:
Podnieś auto zobaczysz jaki jest skok amortyzatora
Przerabiałem to bo auto wyglądało jak motorówka

http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=84114

pozdrówki

GrzechuB co w końcu zrobiłeś? Wymieniłeś na oryginały czy dorobiłeś +5cm. Moje auto ma jeszcze większą glebę.

Przód 77cm, prześwit 14cm
Tył 72cm, prześwit... 7cm

I się zastanawiam czy moje sprężyny tak siadły, czy po postu ten typ tak ma i dla lepszego efektu trzeba dłuższe pakować.

Sxizo - 04-02-2015, 23:12

Możesz wstawić foto? Może rzeczywiście sprężyny mówią papa.
killKeny - 05-02-2015, 00:22

Jutro wrzuce fotki. Zastanawia mnie tylko, czemu przed wymiana amortyzatorów było ok? Co się zmieniło po wymianie oprócz oczywiście amortyzatorów? Amortyzatory za krótkie? Czy to możliwe ze były montowane jakieś różne wersje amortyzatorów, np. Krótsze do 2WD a dłuższe do 4WD?
flash - 05-02-2015, 14:27

Ja mam 2WD i auto stoi, moim zdaniem, bardzo wysoko, na pewno nie niżej niż inne wersje O1, które widziałem, więc to raczej nie to...
GrzechuB - 05-02-2015, 17:28

Witam, dałem do rozciągnięcia + 5 cm do tej pory jest dobrze nie siadły ale opony na lato większe
killKeny - 12-02-2015, 18:57

Wymieniłem sprężyny i jest tak samo... Czyli ten typ tak ma? Zabieram stare do rozciągania, ewentualnie dorobię nowe + co najmniej 5cm. Ech...

No więc rozciągnąłem sprężyny. Wysokość tyłu była nie do przyjęcia. Nie doszedłem czy tak nisko siedział od momentu zakupu (i nie zauważyłem) czy tak mu się obniżyło po wymianie amorów. W każdym razie dla potomnych, gdyby komuś tyłek osiadł za nisko po wymianie amorów to wymiana sprężyn na nowe nic nie daje... Po linii progów było widać, że tył jest niżej.

Rozciągnąłem oryginalne sprężyny o 5,5cm (mniej więcej dwa zwoje). I w końcu stoi wysoko. Fabryka poprawiona!