To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III GEN Techniczne - Spryskiwacze bocznej szyby

domhar - 23-06-2015, 09:19
Temat postu: Spryskiwacze bocznej szyby
Tytuł trochę prowokacyjny. Czy zaobserwowaliście, że po uruchomieniu spryskiwaczy przedniej szyby przy jeździe pow 50 km/h, połowa płynu ścieka na boczną szybę kierowcy. A przy większych prędkościach to jest zachlapany cały lewy bok.
Georg - 23-06-2015, 10:03

http://forum.mitsumaniaki...der=asc&start=0 :wink:
rezon - 23-06-2015, 10:47
Temat postu: Re: Spryskiwacze bocznej szyby
domhar napisał/a:
Tytuł trochę prowokacyjny. Czy zaobserwowaliście, że po uruchomieniu spryskiwaczy przedniej szyby przy jeździe pow 50 km/h, połowa płynu ścieka na boczną szybę kierowcy. A przy większych prędkościach to jest zachlapany cały lewy bok.
a to nie da rady ich sobie wyregulować szpilką kierując tam gdzie trzeba?
Anonymous - 23-06-2015, 15:45

to się łątwo reguluje, robienie z idły widły
domhar - 23-06-2015, 21:39

Raczej to nie kwestia szpilek. Nawet w czasie deszczu, wszystko co zbiera wycieraczka ląduje na szybie kierowcy. Podczas uruchamiania spryskiwaczy przy 70 km/h mam zaciek od lusterka do szyby pasażera. Moim zdaniem to zły profil rynienki, powinna być tam listwa, która odprowadzała by wodę. Dziwne bo nawet w autach o klasę niższych nie ma tego problemu.
apg2312 - 24-06-2015, 00:30

W mojej Cari mam podobny objaw, i też tylko na bocznej szybie od strony kierowcy. Jest to wkurzające, jak jedzie się z otwartymi szybami, użyje spryskiwacza, a część płynu wlatuje do środka...no, może nie połowa a mniej, ale zawsze...
plecho1 - 24-06-2015, 06:29

Wszystko przez to, że w w tych autach nie ma specjalnych rynienek zbierających wodę z szyby i kierujących ją na dach szczególnie wtedy kiedy pracują wycieraczki i oczywiście zgarniają ja w stronę kierowcy.
apg2312 - 24-06-2015, 17:08

A jak uważacie - czy sprawdziłaby się tutaj owiewka bocznej szyby ?
wojtkow - 24-06-2015, 22:05

W najlepszym przypadku taka owiewka przesunie problem na tylną szybę.
Generalnie jest to problem wielu współczesnych samochodów (moja E60 również go miała) z klejonymi szybami, w przypadku spryskiwaczy trochę pomaga ich regulacja, ale na przesuwającą się wodę z deszczu raczej nie ma rady.