Grandis Techniczne - Po przekręceniu stacyjki cisza!!!
andrzejk1987 - 15-09-2015, 13:03 Temat postu: Po przekręceniu stacyjki cisza!!! Jak w temacie od jakiegoś czasu po przekręceniu stacyjki jest cisza nawiewy się wyłączają. ale rozrusznik ani drgnie.
Czasem na zimnym czasem na ciepłym ale w każdym bądź razie coraz częściej czasami sie uda za drugim razem a czasem za 5-10.
Czy któryś z kolegów miał taka przygodę w Grandku . Zastanawiał sie czy to nie stacyjka lub coś z kluczykiem Immobilizerem?
pozdrawiam
I z góry dziękuje
jogi_23 - 15-09-2015, 13:39
Sprawdz na krotko rozrusznik czyli daj plus z aku na ten cienki kabelek na wsowke na rozruszniku i jak zagada to szukaj przyczyny w elektryce lub aku. A i najpierw zdejmij ten cienki kabelek zanim tam dasz plus. Jak nie zakreci to znaczy rozrusznik do roboty
plecho1 - 15-09-2015, 17:32
Jeśli to wina szczotek, to można to sprawdzić podczas próby odpalenia. Kiedy przekręcasz stacyjkę na odpalanie niech ktoś czymś metalowym puknie w rozrusznik, w przypadku kończących się szczotek powinien wtedy zadziałać.
andrzejk1987 - 15-09-2015, 22:47
Ostatnio nawet przeszło mi to przez myśl ale jak widzę co koledzy piszą to za bardzo się nie orientujecie gdzie się znajduje. A znajduje sie pod kolektorem wydechowym osłonięty blachą zęby było weselej jak to zobaczył to mi się odechciało i stwierdziłem ze musi nabrać mocy . Ale teraz jak pojadę do domku za jakiś czas to może go wydłubie i zobaczę te szczotki może od razu foto relację przeprowadzę dla potomnych.
Grzegorz J - 16-09-2015, 07:27
Foto-relacja zawsze jest mile widziana
skull - 16-09-2015, 23:42
ja w swoim MiVECu zmieniałem już kość stacyjki,nie łączyła,rozebrałem ją podgiąłem blaszki w środku pomogło,ale nie na długo.Zamiennika nie znalazłem w ASO kupiłem oryginał 250zł,ale w Twoim przypadku może być rozrusznik,musisz sprawdzić żeby na darmo nie rozbierać bo dojście kiepskie
andrzejk1987 - 17-09-2015, 11:57
A z jakiegoś używanego rozbitka czy sprzedawanego na części będzie pasowało?
skull - 17-09-2015, 20:30
od innego Grandka 2.4 MiVEC będzie pasował,ale czy ktoś sprzeda taką część,różnie to bywa z tymi handlarzami części używanych
andrzejk1987 - 18-09-2015, 22:33
skull napisał/a: | ja w swoim MiVECu zmieniałem już kość stacyjki,nie łączyła,rozebrałem ją podgiąłem blaszki w środku pomogło,ale nie na długo.Zamiennika nie znalazłem w ASO kupiłem oryginał 250zł,ale w Twoim przypadku może być rozrusznik,musisz sprawdzić żeby na darmo nie rozbierać bo dojście kiepskie |
A miałeś może tak że jak trzymałaś w pozycji już do uruchomienia silnika i nie cofałeś go do tyłu tylko ruszałeś na boki to załapał ? Dziś to odkryłem wcześniej się to nie udawało , a dziś jak poruszałem na boki to zaskoczył
kcn - 19-09-2015, 12:17
andrzejk1987 napisał/a: |
A miałeś może tak że jak trzymałaś w pozycji już do uruchomienia silnika i nie cofałeś go do tyłu tylko ruszałeś na boki to załapał ? Dziś to odkryłem wcześniej się to nie udawało , a dziś jak poruszałem na boki to zaskoczył |
To wygląda na uszkodzoną stacyjke, może wystarczy przeczyścić styki i jeszcze będzie żyła.
sla - 19-09-2015, 19:45
A kostkę pod stacyjką sprawdziłeś?
skull - 19-09-2015, 19:59
andrzejk1987 napisał/a: | skull napisał/a: | ja w swoim MiVECu zmieniałem już kość stacyjki,nie łączyła,rozebrałem ją podgiąłem blaszki w środku pomogło,ale nie na długo.Zamiennika nie znalazłem w ASO kupiłem oryginał 250zł,ale w Twoim przypadku może być rozrusznik,musisz sprawdzić żeby na darmo nie rozbierać bo dojście kiepskie |
A miałeś może tak że jak trzymałaś w pozycji już do uruchomienia silnika i nie cofałeś go do tyłu tylko ruszałeś na boki to załapał ? Dziś to odkryłem wcześniej się to nie udawało , a dziś jak poruszałem na boki to zaskoczył |
tak jak dociskałem bardziej kluczykiem na rozruch potrafił załapać ,dlatego tak jak pisałem rozebrać plastiki za kierownicą i po lewej stronie masz kość stacyjki tam jak rozbierzesz będzie widać,że styki wyślizgane jak je podegniesz i będzie banglać masz pewność że to kość stacyjki do wymiany.Mi pomógł taki zabieg na około dwa tygodnie.
andrzejk1987 - 20-09-2015, 19:41
Wczoraj rozebrałem po patrzałem pomacałem ale kostki wyciągną nie mogłem ale prze 1,5 dnia wszystko chodziło super dopiero dziś wieczorem nie chciał załapać. wydaje mi się ze trzeba wymienić wtyczke
skull - 20-09-2015, 21:29
ta kość jest na śrubkę przykręcana a sama wtyczka na zatrzask
i to trzeba delikatnie rozpołowić i w środku podgiąć styki
chorez - 28-11-2015, 00:09
Dzięki temu tematowi nie musiałem długo się zastanawiać - jaka jest przyczyna nie palenia za pierwszym razem. Oczywiście wina była po stronie kostki stacyjki . Znalazłem ordzinal na alledrogo za 150 PLN .Koszt wymiany 30PLN a czas ? 30 min.
Banan na twarzy aż miło .
|
|
|