To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

ASX Techniczne - Awaria wspom. ruszania pod górę i stukanie przy hamowaniu

pebero - 02-10-2015, 14:36
Temat postu: Awaria wspom. ruszania pod górę i stukanie przy hamowaniu
Cześć,
w związku z tym, że mój ASX jest wyposażony w system wspomagania ruszania pod górę chciałabym żeby ten system działał, mimo że i bez niego też sobie poradzę. Ale, być może coś robię nie tak. Z instrukcji obsługi wynika, że nic specjalnego nie trzeba robić żeby się załączył. Jadę pod górę, hamuję hamulcem nożnym, wrzucam pierwszy bieg, puszczam hamulec.. no i się stacza, choć nie powinien. Hamulec wciskam na chwilę maksymalnie, do oporu - tak mi polecano przy odbiorze samochodu. W dniu odbioru system działał. Oprócz tego, jak już pisałam w innym wątku podczas hamowania przy niskich prędkościach zaczęłam słyszeć jeden pojedynczy stuk. Czy te problemy mogą być powiązane? Coś jest generalnie nie tak z hamulcami? Oczywiście pojadę z tym do ASO, ale być może ktoś się już z czymś takim spotkał i podpowie o co chodzi, żeby mi się łatwiej rozmawiało z mechanikami.
Dziękuję

krzychu - 02-10-2015, 14:40

Najprościej było by zweryfikować tylne zaciski hamulcowe. Rozebrać (co nie jest problemem bo to jedna śrubka i zacisk schodzi) i nasmarować. Ewentualnie sprawdzić na stacji diagnostycznej siłę hamowania tylnej osi.
pebero - 02-10-2015, 14:54

Dzięki za odpowiedź. Sama tego nie zweryfikuję, ale być może jeżeli wspomnę o tych tylnych zaciskach hamulcowych to będą ze mną inaczej rozmawiać.
Wedrowiec - 02-10-2015, 16:35

Górka też musi być odpowiednio strona. U mnie żona miała problemy, nie załączało jej się, ja - bez problemów.

Dojeżdżamy na górkę, zatrzymujemy auto, powinno być czuć "zaczepienie" po odpuszczeniu hamulca (czyli stoimy na luzie i auto się nie stacza), wrzucamy sobie bieg (bez hamulca cały czas) i ruszamy pod górę.

Może problemem jest "wrzucam pierwszy bieg, puszczam hamulec" gdzie kolejność może musi być odwrotna. System ma trzymać auto pod górkę bez hamulca i bez biegu.

pebero - 02-10-2015, 17:42

Być może w tym rzecz. Tak nie próbowałam. Dziękuję.
jan1994 - 02-10-2015, 17:54

Nachylenie górki powinno być odpowiednie, nie pod każdą górkę działa :lol:
Maciek111 - 02-10-2015, 21:04

Pedał hamulca musi być naciśnięty odpowiednio mocno.
krzychu - 02-10-2015, 21:52

jan1994 napisał/a:

Jaja sobie robicie? :shock:

Wedrowiec - 02-10-2015, 22:39

krzychu napisał/a:
jan1994 napisał/a:

Jaja sobie robicie? :shock:

Oczywiście że nie, jak stoisz prawie na płaskim to się nie załączy. Spadek musi być odczuwalny.

krzychu - 02-10-2015, 22:40

No ciekawe, ktoś wie jak to działa w innych markach?
Wedrowiec - 02-10-2015, 22:43

No trochę głupio by było gdyby przy byle wzniesieniu terenu załączało się za każdym razem. To ma pomagać przy "trudniejszych" wjazdach/wyjazdach a nie załączać się bo kostkę na parkingu krzywo położyli ;)
krzychu - 02-10-2015, 22:51

W moim odczuciu powinien działać bezwzględnie wtedy kiedy auto się stacza, a nie jest włączony wsteczny bieg... I byłem przekonany, że to tak działa szczególnie, że wsteczny ma od zalania dziejów czujnik, a kierunek i prędkość jazdy to od jakiś 15 lat nie jest tajemnicą dla elektroniki za sprawą systemu ABS.

A tak to pewnie działa na zasadzie wykrycia pochyłości przez czujnik przechyłu... Ciekawe czy to ten sam co ma ESP/EBD czy dodatkowy...

Wedrowiec - 02-10-2015, 22:58

Staczać się może do przodu i do tyłu :) Możesz chcieć się stoczyć - za każdym razem ma blokować koła? Jeżeli auto jest już w ruchu, nawet minimalnym - od momentu włączenia blokady może stoczyć się "za dużo".
Obstawiam właśnie czujnik pochylenia auta.

krzychu - 03-10-2015, 08:55

Wedrowiec napisał/a:
Staczać się może do przodu i do tyłu

Oczywiście myślałem o stoczeniu się do tyłu. A system działa też do przodu?

Wedrowiec - 03-10-2015, 09:34

Właśnie nie pamiętam. Wszędzie piszą "prevent the vehicle from rolling backwards" natomiast coś mi się po głowie tłucze że i w drugą stronę mi zadziałał ale bardzo możliwe że coś źle pamiętam.

Z drugiej strony jest tu jakaś definicja
https://en.wikipedia.org/wiki/Hill-start_assist