[02-06]Lancer CS0 - [CS9 2.0DOHC] Remont tylnego zawieszenia
PeH - 25-04-2016, 18:40 Temat postu: [CS9 2.0DOHC] Remont tylnego zawieszenia Witajcie!
Jestem właśnie na etapie remontu tylnego zawieszenia. Mechanik wycenił mi całość i wyszło trochę sporo jak na mój gust :/
Czy możecie zweryfikować ceny i ew. doradzić alternatywy?
Wycena mechanika:
- amortyzatory tył (Kayaba) = 520zł
- tuleje tył (nie wszystkie, te "skrzypiące" + 2 inne, które są zużyte) = 160 oryginały/80 zamienniki
- wahacze poprzeczne (górne) = 500zł (!!)
- robocizna = 400zł
Co Wy na to?
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi
rudi88 - 25-04-2016, 20:09
Na częściach da się zaoszczędzić jeśli chce ci się w to bawić.
Amortyzatory kayaby da się kupić taniej. Wahacze w zamienniku też. W tym sklepie mieli dobre ceny http://www.tanioidobrze.pl/ za amorki płaciłem około 400 komplet jakiś czas temu.
Jak znam życie to jeszcze dojdą łączniki stabilizatora i śruby do ustawiania zbieżności. Zbieżność też trzeba będzie zrobić. chyba że to już w cenę robocizny mechanik wliczył.
Co do ceny robocizny to się nie wypowiem bo zawsze znajomy mi robi takie rzeczy i wziął by pewnie 200.
Hornet - 25-04-2016, 21:40
Niestety, tak to wychodzi. Jedyne co Ci mogę poradzić, do dokładnie przyjrzeć się wszelakim tulejom i je wymienić przy najmniejszym podejrzeniu. Zaoszczędzisz na robociźnie.
PeH - 25-04-2016, 21:56
no nic, przyjdzie zbierać kasę i to szybko, bo jak jadę to nie mogę słuchać dźwięków z tyłu... :/ spróbuję coś jeszcze u mechanika urwać z ceny, a jak nie to sam się rozglądnę za częściami i tylko do wymiany mu dam...
Dzięki za odp.
MisiekNM974 - 26-04-2016, 03:50
Witam,
proponuję nie wymieniać wahaczy górnych (banany) w całości, a jedynie dokupić tuleje. Ostatnio robiłem też cały tył z wyjątkiem amorów i sprężyn. Tuleje wahliwe są identyczne jak te w wahaczach poprzecznych dolnych. Ja płaciłem 28 euro za sztukę w ASO w Niemczech. Tuleje niewahliwe to koszt około 13 euro/sztuka i często okazuje się, że nie trzeba ich wymieniać. Wahacz górny (kształt hantelka) opłaca się wymienić w całości. Koszt w ASO to 46 euro/sztuka. Jego tuleja wahliwa jest inna niż w dwóch pozostałych. Tuleja wahacza wzdłużnego (cukierek) - 46 euro/sztuka. Koszt robocizny 350 zł z ustawieniem zbieżności. Dobrze jest zaopatrzyć się w nowe śruby mimośrodowe dla ustawienia zbieżności. Ceny nie pamiętam ale wychodziło około 5 euro/sztuka.
Pozdrawiam
sla - 26-04-2016, 19:26
Wahacze w zamienniku są kiepskiej jakości, dlatego uważam że lepiej zapłacić więcej za części i mieć święty spokój na dłużej.
rudi88 - 26-04-2016, 20:16
Ja założyłem zamienniki porzeczne dolne poniżej 80 złotych sztuka. Zrobiłem na nich 60 tyś. i nic się z nie dzieje. Oryginały na wszelki wypadek też zabrałem od mechanika.
|
|
|