Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
[CS9 2.0DOHC] Remont tylnego zawieszenia
Autor Wiadomość
PeH 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Kombi 2.0
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 25-04-2016, 18:40   [CS9 2.0DOHC] Remont tylnego zawieszenia

Witajcie!

Jestem właśnie na etapie remontu tylnego zawieszenia. Mechanik wycenił mi całość i wyszło trochę sporo jak na mój gust :/
Czy możecie zweryfikować ceny i ew. doradzić alternatywy?

Wycena mechanika:
- amortyzatory tył (Kayaba) = 520zł
- tuleje tył (nie wszystkie, te "skrzypiące" + 2 inne, które są zużyte) = 160 oryginały/80 zamienniki
- wahacze poprzeczne (górne) = 500zł (!!)
- robocizna = 400zł

Co Wy na to?
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi :)

rudi88 
Forumowicz

Auto: Lancer kombi 1.6+LPG
Wysłany: 25-04-2016, 20:09   

Na częściach da się zaoszczędzić jeśli chce ci się w to bawić.
Amortyzatory kayaby da się kupić taniej. Wahacze w zamienniku też. W tym sklepie mieli dobre ceny http://www.tanioidobrze.pl/ za amorki płaciłem około 400 komplet jakiś czas temu.
Jak znam życie to jeszcze dojdą łączniki stabilizatora i śruby do ustawiania zbieżności. Zbieżność też trzeba będzie zrobić. chyba że to już w cenę robocizny mechanik wliczył.

Co do ceny robocizny to się nie wypowiem bo zawsze znajomy mi robi takie rzeczy i wziął by pewnie 200.

Hornet 
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Wysłany: 25-04-2016, 21:40   

Niestety, tak to wychodzi. Jedyne co Ci mogę poradzić, do dokładnie przyjrzeć się wszelakim tulejom i je wymienić przy najmniejszym podejrzeniu. Zaoszczędzisz na robociźnie.

PeH 
Mitsumaniak

Auto: Lancer Kombi 2.0
Wysłany: 25-04-2016, 21:56   

:( no nic, przyjdzie zbierać kasę i to szybko, bo jak jadę to nie mogę słuchać dźwięków z tyłu... :/ spróbuję coś jeszcze u mechanika urwać z ceny, a jak nie to sam się rozglądnę za częściami i tylko do wymiany mu dam...
Dzięki za odp. :)

MisiekNM974 
Forumowicz

Auto: Lancer 2.0 Sport combi 2004
Wysłany: 26-04-2016, 03:50   

Witam,
proponuję nie wymieniać wahaczy górnych (banany) w całości, a jedynie dokupić tuleje. Ostatnio robiłem też cały tył z wyjątkiem amorów i sprężyn. Tuleje wahliwe są identyczne jak te w wahaczach poprzecznych dolnych. Ja płaciłem 28 euro za sztukę w ASO w Niemczech. Tuleje niewahliwe to koszt około 13 euro/sztuka i często okazuje się, że nie trzeba ich wymieniać. Wahacz górny (kształt hantelka) opłaca się wymienić w całości. Koszt w ASO to 46 euro/sztuka. Jego tuleja wahliwa jest inna niż w dwóch pozostałych. Tuleja wahacza wzdłużnego (cukierek) - 46 euro/sztuka. Koszt robocizny 350 zł z ustawieniem zbieżności. Dobrze jest zaopatrzyć się w nowe śruby mimośrodowe dla ustawienia zbieżności. Ceny nie pamiętam ale wychodziło około 5 euro/sztuka.
Pozdrawiam

sla 
Forumowicz

Auto: Inne
Wysłany: 26-04-2016, 19:26   

Wahacze w zamienniku są kiepskiej jakości, dlatego uważam że lepiej zapłacić więcej za części i mieć święty spokój na dłużej.

rudi88 
Forumowicz

Auto: Lancer kombi 1.6+LPG
Wysłany: 26-04-2016, 20:16   

Ja założyłem zamienniki porzeczne dolne poniżej 80 złotych sztuka. Zrobiłem na nich 60 tyś. i nic się z nie dzieje. Oryginały na wszelki wypadek też zabrałem od mechanika.

Odpowiedz do tematu