[CS9 2.0DOHC] Remont tylnego zawieszenia |
Autor |
Wiadomość |
PeH
Mitsumaniak

Auto: Lancer Kombi 2.0
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 25-04-2016, 18:40 [CS9 2.0DOHC] Remont tylnego zawieszenia
|
|
|
Witajcie!
Jestem właśnie na etapie remontu tylnego zawieszenia. Mechanik wycenił mi całość i wyszło trochę sporo jak na mój gust :/
Czy możecie zweryfikować ceny i ew. doradzić alternatywy?
Wycena mechanika:
- amortyzatory tył (Kayaba) = 520zł
- tuleje tył (nie wszystkie, te "skrzypiące" + 2 inne, które są zużyte) = 160 oryginały/80 zamienniki
- wahacze poprzeczne (górne) = 500zł (!!)
- robocizna = 400zł
Co Wy na to?
Z góry dzięki za wszelkie odpowiedzi |
_________________ Dobry adres )
 |
|
|
|
 |
rudi88
Forumowicz

Auto: Lancer kombi 1.6+LPG
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Cze 2011 Posty: 262 Skąd: to przypełzło?
|
Wysłany: 25-04-2016, 20:09
|
|
|
Na częściach da się zaoszczędzić jeśli chce ci się w to bawić.
Amortyzatory kayaby da się kupić taniej. Wahacze w zamienniku też. W tym sklepie mieli dobre ceny http://www.tanioidobrze.pl/ za amorki płaciłem około 400 komplet jakiś czas temu.
Jak znam życie to jeszcze dojdą łączniki stabilizatora i śruby do ustawiania zbieżności. Zbieżność też trzeba będzie zrobić. chyba że to już w cenę robocizny mechanik wliczył.
Co do ceny robocizny to się nie wypowiem bo zawsze znajomy mi robi takie rzeczy i wziął by pewnie 200. |
|
|
|
 |
Hornet
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Pomógł: 19 razy Dołączył: 15 Maj 2007 Posty: 889 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 25-04-2016, 21:40
|
|
|
Niestety, tak to wychodzi. Jedyne co Ci mogę poradzić, do dokładnie przyjrzeć się wszelakim tulejom i je wymienić przy najmniejszym podejrzeniu. Zaoszczędzisz na robociźnie. |
|
|
|
 |
PeH
Mitsumaniak

Auto: Lancer Kombi 2.0
|
Wysłany: 25-04-2016, 21:56
|
|
|
no nic, przyjdzie zbierać kasę i to szybko, bo jak jadę to nie mogę słuchać dźwięków z tyłu... :/ spróbuję coś jeszcze u mechanika urwać z ceny, a jak nie to sam się rozglądnę za częściami i tylko do wymiany mu dam...
Dzięki za odp. |
_________________ Dobry adres )
 |
|
|
|
 |
MisiekNM974
Forumowicz
Auto: Lancer 2.0 Sport combi 2004
|
Wysłany: 26-04-2016, 03:50
|
|
|
Witam,
proponuję nie wymieniać wahaczy górnych (banany) w całości, a jedynie dokupić tuleje. Ostatnio robiłem też cały tył z wyjątkiem amorów i sprężyn. Tuleje wahliwe są identyczne jak te w wahaczach poprzecznych dolnych. Ja płaciłem 28 euro za sztukę w ASO w Niemczech. Tuleje niewahliwe to koszt około 13 euro/sztuka i często okazuje się, że nie trzeba ich wymieniać. Wahacz górny (kształt hantelka) opłaca się wymienić w całości. Koszt w ASO to 46 euro/sztuka. Jego tuleja wahliwa jest inna niż w dwóch pozostałych. Tuleja wahacza wzdłużnego (cukierek) - 46 euro/sztuka. Koszt robocizny 350 zł z ustawieniem zbieżności. Dobrze jest zaopatrzyć się w nowe śruby mimośrodowe dla ustawienia zbieżności. Ceny nie pamiętam ale wychodziło około 5 euro/sztuka.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
sla
Forumowicz

Auto: Inne
Pomógł: 22 razy Dołączył: 27 Mar 2005 Posty: 2882 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 26-04-2016, 19:26
|
|
|
Wahacze w zamienniku są kiepskiej jakości, dlatego uważam że lepiej zapłacić więcej za części i mieć święty spokój na dłużej. |
|
|
|
 |
rudi88
Forumowicz

Auto: Lancer kombi 1.6+LPG
Pomógł: 5 razy Dołączył: 15 Cze 2011 Posty: 262 Skąd: to przypełzło?
|
Wysłany: 26-04-2016, 20:16
|
|
|
Ja założyłem zamienniki porzeczne dolne poniżej 80 złotych sztuka. Zrobiłem na nich 60 tyś. i nic się z nie dzieje. Oryginały na wszelki wypadek też zabrałem od mechanika. |
|
|
|
 |
|