L200 Ogólne - ODPALANIE ZMARŹNIĘTEGO L200 -6 C CO JEST GRANE ?
Anonymous - 07-01-2009, 22:16
A ja mam w każdym aucie w mojej firmie zawsze zapasowy filtr paliwa bo paliwo w polsce jest delikatnie mówiąc ch...owe
L200 paliło bez problemu (-24), ale filtr zmieniony został w poniedziałek jak zobaczyłem w robocie prognoze na noc . Syf w nim był taki że rano raczej lipa z jazdy by była.
A i jeszcze jedno - dolewam tak 5-6 litrów benzyny na każdy zbiornik.
Lumpy
PS. VW T-4 stał 3 tyg bez palenia i odpalił z półobrotu
Hubeeert - 07-01-2009, 22:57
Axer napisał/a: | ja przy takich temperaturach leję na pełny zbiornik ok 3 L Pb i jest ok, |
Popieram. Sam tak robiłem w TDI
[ Dodano: 07-01-2009, 22:58 ]
LUMPY napisał/a: | PS. VW T-4 stał 3 tyg bez palenia i odpalił z półobrotu |
Po nocy w Szwecji gdzie było -29 stopni na ichniejszym paliwie T4 TDI zapalił za pierwszym razem.
HugoOrmo - 07-01-2009, 23:11
A teraz dalsze info...o 9.00 zglosilem MAP, ze jest problem o 13.30 auto odjechalo na lawecie i...do serwisu nie dojechalo bo cos tam sros tam...stoi pare ulic od mojego domu i gnije na lawecie u przyslowiowego pana Henka buuuu ha ha
Rozmawialem z serwisem i powiedzieli, ze tylko wczoraj bylo 7 elek a i juz dodatkowo dali im prikaz z centrali montowania podgrzewacza w filtrze z tym, ze nie ma teraz na stanie...za to moje nowe L200 - VW Passat 2.0 TDI - stoi juz pod domem, notabene stal pod firma 2 tyg i odpalil zanim zdazylem kluczyk do stacyjki wlozyc...
pzdr
Kibloo - 07-01-2009, 23:18
Dobra nie będę was dołował... Dynamic diesel- filtr wymieniony 1,5 tygodnia temu... zapala przy -17 po staniu 2 dni, jazda w temp poniżej -27 stopni i tez ok... zero strat mocy... a BTW w instrukcji jest wyraźnie napisane, ze przy niskich temperaturach bezołowiówki nużno dolać... ja jeszcze nie próbowałem, ale wiem, że działa...
pozdro i nie załamujcie się... odwilż nastała, aktualnie w Gdańsku-Zakoniczynie -6 st.
Gene - 08-01-2009, 11:02
Na prosbe kolegi umieszczam ku przestrodze.
Witam.
To zdjęcie zrobiłem wczoraj rano przy temperaturze - 18 stopni.Myślę,że należy zamieścić tą fotkę ku przestrodze.Środek ma chronić przed zamarzaniem paliwa,ale jak skoro sam zamienił się w gęstą galaretę.
Pozdrawiam.
Romero.
HugoOrmo - 08-01-2009, 11:19
...a czy kolega przeczytal na odwrocie butelki informacje, ze przy niskich temperaturach moze wystapic zelowanie, ktore nie wplywa na wlasciwosci produktu...co oznacza ze pomieszane z paliwem dziala....
pzdr
arts - 08-01-2009, 13:32
Wadliwe filtry maja, pewnie same te filtry z siebie się zapychają, ew. zle czasteczki parafiny przyciagaja i sie zapychaja - ciakawe jaka chemia filtr zostal pokryty. Nie wiem z czego to jest ale 60 tys. nie przetrzymuje, czyli gwarancja powinna je objąć. Nie dostosowane do europejskich norm paliwa.
Jesli podniesienie temp. pomaga to, widocznie moze szczeliny sie kurcza od niskiej temperatury i dlatego ropa nie plynie
Typow wad w filtrach moze byc tak wiele, ze nie ma co sie nad tym zastanawiac nawet. Jedno jest pewne ze to wada produkcyjna.
A pomysly z dolewaniem benzyny do ropy to nie na miejscu, po prostu bubel w pojemnikach na filtr mamy i kaza nam za niego placic.
Dzis wymienia filtr, za rok pojedziesz do warsztatu znowu gdy temperatura psadnie.
Anonymous - 08-01-2009, 15:31
Teraz na spokojnie.
1. Czy VW T4 nie ma przypadkiem standardowo montowanego podgrzewacza paliwa?
Nawet w Kadecie był
BTW dyskutując o eLkach z płomieniami przypuszczałem, że one podgrzewaczy nie mają. Okazało się, że nie tylko one
2. Rozglądając się za pikapem (kiedy to było ???) pod uwagę była brana Tujota Hilux ale 3,0l. Wówczas niedostępna w polskiej sieci serwisowej (dostępna w Niemczech i u brokerów) z powodu "niedostosowania auta do polskich warunków klimatycznych". O ile wtedy każdy dziwił się, czym różnią się warunki klimatyczne w Polsce i w Germanii, o tyle teraz wiemy. U nich chyba -20 C nie było.
3. Webasto (wodne) załatwi problem pod warunkiem podłączenia grzania do filtra paliwa.
Podsumowując: życzyłbym sobie zamontowania podgrzewanych:separatora wody + filtra paliwa. oczywiście z podpięciem w instalację fabryczną, umożliwiającą sterowanie zależne od temperatury zewnętrznej.
EDIT:
Coś mi się kołacze, że L200 ma dodatkową grzałkę w bloku silnika. Dzięki temu odpala na mrozie i szybciej "łapie" temperaturę.
Jeżeli to prawda, to podłączenie podgrzewanego filtra jest bardzo łatwe: jeden przekaźnik i podgrzewany filtr...
Tylko skąd wziąć manuala do L200
obuch - 08-01-2009, 21:16
WITAM
PANOWIE -25, SUWAłKI, PALI BEZ PROBLEMU. ALE OBROTY Są TYLKO DO 3000 TYS. ZMIANA FITRA I POMAGA,PRZY OKAZJI DOWIEDZIAłEM SIE ZE JESLI JEST BZYCZENIE KILKUSEKUNDOWE TO CZAS NA WYMIANE FILTRA.ZAPISAłEM SIE TEż W KOLEJCE NA FILTR Z PODGRZEWACZEM.(gratis).ZASTANAWIAM SIE TYLKO CZY BęDZIE GRZAł POWROTEM PALIWA JAK VW,CZY ELEKTRYCZNIE....
Januszl200 - 09-01-2009, 07:47
arts napisał/a: | Nie wiem z czego to jest ale 60 tys. nie przetrzymuje |
Wymiana filtra paliwa dopiero po 60k? W książkach serwisowych podane są inne przebiegi.
Kibloo - 09-01-2009, 09:26
Ja wymieniam filtr co 20 kkm, bo juz raz polskie cudowne paliwko mi go zatkało... i to w lato...
to tyle na dzis...
pozdro
Anonymous - 09-01-2009, 12:28
obuch napisał/a: | WITAM
DOWIEDZIAłEM SIE ZE JESLI JEST BZYCZENIE KILKUSEKUNDOWE TO CZAS NA WYMIANE FILTRA |
bzyczenie kto, co; kogo, czego
wicio - 09-01-2009, 13:04
Witam,
Ja też padłem ofiarą mrozów
Samochód odpalał bez problemu ale po 1 km kapota. 40km/h i na koniec zdechł - na szczęście udało mi się dotoczyć na parking podziemny gdzie było na plusie i po 20 minutach pojechałem dalej. Dolałem jakiś specyfik ale to nie pomogło. Byłem w serwisie i czekam na podgrzewacz.
Tak na marginesie dowidziałem się że mimo tego że resory zaczynają mi skrzypieć to mój model nie jest już objęty programem "antyskrzypieniowym" (L200 '08)
Natomiast sprawdzono opaskę w układzie dolotowym do turbo - jest akcja serwisowa ale chyba można się o niej dowiedzieć będąc jedynie pod jakimś pozorem w serwisie.
Kibloo - 09-01-2009, 13:14
wicio napisał/a: | mi skrzypieć to mój model nie jest już objęty programem "antyskrzypieniowym | bo pewnie już masz przekładki między resorami... nie wiem jaki masz przebieg, ale te przekładki wytrzymują jakieś 60 kkm i trzeba je wymieniać... sprawdziłem własnousznie...
pozdro
HugoOrmo - 09-01-2009, 13:29
elili napisał/a: | bzyczenie kto, co; kogo, czego |
...tak tak...zauwazylem to u siebie...pomimo, ze samochod odpala bez problemu i na jalowym biegu pracuje rowno (przynajmniej na poczatku) slychac z pod maski wyraznie jakis mechanizm, ktory niewatpliwie probuje cos zrobic ale mu nie idzie...prawdopodobnie pompa...najlepiej opisac to w ten sposob: jak mikserem miksuje sie np ciasto to urzadzenie to sobie pracuje pod jakims tam obiazeniem nazwijmy to normalnie a jak mikser wyjmie sie z ciasta to swiszcze i gwizdze bo jest bez obciazenia i tak wlasnie jest w naszym najlepszym pick-up'ie swiata
pzdr
P.S.
nie wiem jak u Was ale u mnie rano znow bylo -17.5 a na dzis i jutro przewiduja podobne temp.
|
|
|