Forum ogólne - Jakie paliwo tankujecie?
Rozdeek - 09-05-2017, 11:40
Widzę, że nie jestem jedyny, bo również nie korzystam z żadnych "znanych" stacji a tankuję najczęściej na stacji Auchan w Gliwicach. Nie wiem czy to dobre nazewnictwo bo sama stacja nie ma nazwy a znajduje się praktycznie na parkingu hipermarketu. Niemniej nie odczuwam żadnej różnicy jeśli chodzi o spalanie, a cenowo wypada bardzo dobrze.
Karina96 - 09-05-2017, 18:38
95 na Bp.
Moim zdaniem najlepsza stacja, w porównaniu do no name'ów (gdzie po tankowaniu auto tracilo na mocy)
Pieraś - 10-05-2017, 13:28
larelijux napisał/a: | A jakieś masz porównanie, Pieraś? Ja właśnie zalałem kolejny bak na Orlenie i na nim chyba zostanę. |
cześć, nie jeździłem na tyle dużo na innych paliwach by móc się wypowiedzieć.
wiem z opinii różnych ludzi, że BP ma dobre paliwo ... poz tym lubię jak auto jeździ zawsze na tym samym oleju i paliwie ... żadnego kombinowania, kilka ładnych lat tylko BP i nigdy nie było nic negatywnego plus zbieram payback przy okazji
larelijux - 10-05-2017, 13:38
Ja zbieram na Vitay na rabat 80pln na tankowaniu, żeby tyle uzbierać punktów samym tankowaniem trzeba wydać jakieś 13 tysięcy złotych
Pieraś - 10-05-2017, 13:39
Nie wiem jak tam jest .. na BP 1l = 1p, czesto sa promocje ze 1l = 2p.
Do tego jak kupujesz cos w sieci itp, czy nawet ubezp. w link4 to tez sa punkty payback
Hornet - 11-05-2017, 18:08
Parę lat temu tankowałem przy carrefour poprzedniego miśka i było ok. Raz pokusiłem się na auchan i misiek zaczął mulić. Dolanie paliwa z carrefora przywróciło sprawność. Auchan został skreślony. Trafiła mi się trasa do Niemiec i całą drogę, czy to w PL czy DE lałem shella. Po ponownym zalaniu paliwa z carrefura zamułka i zostałem na shellu do dzisiaj. Obecnego miśka zalewam tylko na shellu i nie narzekam. Z jednym małym ale. Obecny misiek w DE na autostradzie brał o litr mniej niż u nas. Pytanie czy to kwestia paliwa czy może dróg...
amaj - 21-06-2017, 11:26
Ropa jest najtańsza od przeszło 9 miesięcy, a nie przekłada się to jakoś na ceny na stajcach paliw. Coś tam spada, ale nie są to zauważalne obniżki. Jedynie LPG spadło w sumie o kilkanaście procent, bo z około 2,4 poniżej 2 zł. Olej opałowy też jak się sprawdzi u hurtowników to oscyluje w granicach 3 zł.
Olivia - 21-06-2017, 14:13
Obecnie polskie koncerny petrochemiczne i pośrednicy mają marżę na paliwie około 80 gr - 1 zł/l. Pół roku temu OPEC razem z Rosją ustaliły zmniejszenie wydobycia celem większych wpływów na państwowych portfeli. Na nieszczęście kartelu jakim jest OPEC i Rosji, wydobycie ropy w Nigerii, Wenezueli, Angoli, Libii i Iraku, zwiększa się z kwartału na kwartał. I obecne ceny są najniższe od kilku ładnych lat za baryłkę. Niestety nie przekłada się to na ceny na stacjach paliw w UE. Ceny co prawda spadły, ale o ok. 3-5% a powinny o 9-12%.
larelijux - 21-06-2017, 14:30
Ale to jest oczywiste, że tak będzie - duży spadek ceny na rynku przenosi się na mały spadek ceny dla konsumenta, a mały wzrost ceny za baryłkę spowoduje niewspółmiernie dużą podwyżkę ceny na stacjach. Chyba się już do tego przyzwyczailiśmy?
Olivia - 21-06-2017, 14:55
Nie wszyscy muszą być do tego przyzwyczajeni. Niektórzy, jak na przykład ja, jestem przyzwyczajona do 20% maksymalnej marży na produkcie. Inaczej biznesmen który się do tego nie podporządkowuje idzie do więzienia a majątek przepada na rzecz państwa
igorek - 12-07-2017, 10:46
A czy ktoś z was tankuje może 98? Widzicie jakąś większą oszczędność na tym rodzaju paliwa?
Olivia - 12-07-2017, 14:34
Gdy więcej jeździłam Carismą to dość często tankowałam Pb98, tak mniej więcej co 3-4 tankowanie. Czasem miało to miejsce u mnie a czasem w Niemczech. Sporadycznie ale to bardzo rzadko, tankowałam VPower Racing. Moja mama non stop do Mazdy tankuje Pb98. Jeżeli coś się zmieniło na "+" to mam wrażenie że silnik szybciej nabierał optymalnej temperatury. Ale to nie pomiary a moje subiektywne odczucie.
Co do oleju napędowego to cały czas tankuje paliwa premium. Nigdy zwykłego ON.
larelijux - 12-07-2017, 14:42
Nie zauważysz żadnej różnicy oprócz tej w portfelu, chyba, że producent zaleca lanie 98.
Olivia - 16-07-2017, 17:48
Zauważyłam że filtr paliwa jakby był mniej zabrudzony porównując Carismę z Mazdą 3, na rzecz tej ostatniej. Filtry wymieniane są co dwa lata w obu autach i tankują na tych samych stacjach. Może to wpływ budowy samego filtra między Carismą a trójką lub budową układu paliwowego - tego akurat nie wiem i nie zastanawiał się nad tym.
sla - 17-07-2017, 19:39
igorek napisał/a: | Widzicie jakąś większą oszczędność na tym rodzaju paliwa? |
Większe zużycie paliwa i mniej pieniędzy w portfelu, to jedyne różnice.
Olivia napisał/a: |
Gdy więcej jeździłam Carismą to dość często tankowałam Pb98, tak mniej więcej co 3-4 tankowanie. Czasem miało to miejsce u mnie a czasem w Niemczech. |
W Niemczech wystarczy zatankować normalne paliwo i już po 2 bakach czuć różnicę w kulturze pracy silnika, spalaniu itp.
|
|
|