|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Jakie paliwo tankujecie? |
Autor |
Wiadomość |
larelijux
Mitsumaniak

Auto: -
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 05-05-2017, 14:31 Jakie paliwo tankujecie?
|
|
|
Ciekawi mnie wasza opinia na temat paliw, czy zauważyliście jakiekolwiek różnice (oprócz dziury w portfelu) bo zatankowaniu droższego paliwa? Sam tankuję cały czas na Orlenie zwykłą 95tkę, ale może są jakieś lepsze alternatywy, na przykład dające mniejsze spalanie czy lepszą ochronę dla silnika? |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
|
|
|
|
 |
larelijux
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-05-2017, 17:28
|
|
|
Jesteś pewien, że od 6 lat nic się nie zmieniło?
Stacje paliwowe w Polsce wciąż zmieniają dostawców, większość bierze od Orlenu i Lotosa, ale to się ciągle zmienia i to co było dobre 6 lat temu może dzisiaj w ogóle nie mieć miejsca
Chodzi mi tu raczej o porównanie 95tek z różnych stacji, na przykład jest takie V-power Nitro+ które kosztuje kilkadziesiąt groszy więcej od zwykłej 95 |
|
|
|
 |
Bzyk_R1
Mitsumaniak Outlanderowiec

Auto: O1T LSRG
|
Wysłany: 05-05-2017, 17:48
|
|
|
Parę kilometrów od naszej mieściny znajduje się zakład dużego ryzyka Novatec, rozlewnia gazu. Trafia on tam cysternami po torach i stąd ADRami na wszystkie nasze lokalne stacje. Potem każdy mówi kurde zatankowałem gaz na Orlenia i auto od razu idzie lepiej nie to co na (oddalonym o 200 m de facto) Lotosie, a już w ogóle na tym drugim orlenie na wylotówce na busko to już chłam...Tja na pewno, gdyby wiedzieli skąd wszyscy przywożą to chyba puknęli by się w czoło.
Z mojego prywatnego doświadczenia, auto które miałem (diesel) zawsze robiło większy zasięg na paliwie z Shella, natomiast prawdziwą różnicę odczuwam motocyklem na benzynie również na V-Power od shella wszelkie inne hiper biper, verwo premium goldy itp nie odczułem różnicy. |
_________________ Gdy obowiązek wezwie mnie,
Tam wszędzie, gdzie się pali,
Ty mi, o Panie, siłę daj,
Bym życie ludzkie ocalił.
Lekki Samochód Ratowniczo Gaśniczy: 300+KM/500+Nm http://forum.mitsumaniaki...1489343#1489343 ターボアウトランダー
Legenda we własnym garażu: http://forum.mitsumaniaki...1502384#1502384
Sprzątam i pilnuję porządku w dziale Outlandera. Czasem zdarza mi się kogoś wycinać...
ZAPRASZAM DO ODWIEDZENIA I SUBSKRYPCJI MOJEGO KANAŁU NA YT
https://www.youtube.com/c...sgoaAdLHmEnzUrg A czy Ty Gość już subskrybujesz?
STOP HYBRID GO LPG |
|
|
|
 |
larelijux
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-05-2017, 18:00
|
|
|
Ostatnio właśnie poważnie zastanawiałem się nad przejściem na Shella, bo mam taniego w okolicy. Robię pomiary spalania od kiedy mam Galanta więc miałbym jakieś porównanie, czy na paliwie od Shella pali mniej niż na Orlenie. Tylko, że w tym miesiącu naprawiam zapłon, więc pewnie trochę utnie tego spalania, także wyniki nie będą aż tak miarodajne. |
|
|
|
 |
RalfPi
Mitsumaniak
Auto: Lancer1.8 SB'10,Giulietta 1.4
|
Wysłany: 05-05-2017, 21:01
|
|
|
larelijux napisał/a: | Ostatnio właśnie poważnie zastanawiałem się nad przejściem na Shella, bo mam taniego w okolicy. Robię pomiary spalania od kiedy mam Galanta więc miałbym jakieś porównanie, czy na paliwie od Shella pali mniej niż na Orlenie. Tylko, że w tym miesiącu naprawiam zapłon, |
Ja tankuję co podejdzie - tylko unikam stacji prywatnych, małych, niestety w Kraju.
Nie widzę specjalnie różnicy czy to Orlen, Shell, czeska stacja, czy Lotos (czy to LPG czy Pb 95).
Dużo większy wpływ ma technika jazdy (przede wszystkim), ciśnienie w oponach - i na to bym zwracał uwagę.
Poza tym jeżdżę na LPG więc na dobrą sprawę czy spali 10l czy 11l, to i tak tyle co +- 5l benzyny. |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24327 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 05-05-2017, 21:14
|
|
|
Mój Galant po Shellu łapał muła, regularnie, na różnych jego stacjach. Omijam tę stację tzw. szerokim łukiem. Najczęściej tankuję na Auchan - bdb i świeże paliwo. |
|
|
|
 |
larelijux
Mitsumaniak

|
Wysłany: 05-05-2017, 21:18
|
|
|
To ciekawe co mówisz, bo zazwyczaj ludzie chwalą sobie Shella, a stacje obok centrów radzą omijać |
|
|
|
 |
Krzyzak
moderator mitsumaniak uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Dołączył: 28 Kwi 2005 Posty: 24327 Skąd: był Malbork, teraz Gdańsk
|
Wysłany: 06-05-2017, 08:25
|
|
|
Napiszę to po raz kolejny - moja historia zaczęła się w 2000 r od tankowania v-power. Przejechałem na tym paliwie 20 000km aż raz przypadkowo zatankowałem najtańsze paliwo na moim rodzinnym, malborskim Statoil. I Galant przejechał 10% km więcej niż na Shell. Sytuacja się powtórzyła i potem przestałem tankować na Shell zupełnie. Sporadycznie zdarzyło mi się jednak tam zalać i auto było wyraźnie mułowate a szczytem był Shell gdzieś na trasie nr 1 przed Katowicami - jadąc w Bieszczady auto nie miało siły podjechać pod wzniesienie nawet na 3 biegu. Wracając zatankowałem na BP i Galant odżył. Shell od ponad 10 lat omijam jak się da i nie wiem czy cokolwiek się poprawiło.
Widziałem raz jak cysterna z Auchan w Gdańsku (wtedy cysterna Orlenu) jechała 2km dalej na stację Shell, więc może mają już normalne paliwo.
Dodam, że identycznie miałem z paliwem Shell w Niemczech - tankowałem raz gdzieś na trasie między Berlinem a Dreznem.
Natomiast markety przerabiają tak ogromne ilości paliwa przy minimalnej marży, że natychmiast wyszłoby jakiekolwiek fałszerstwo. Pamiętam, że Auchan Gdańsk tylko raz miał wpadkę i winny był uszkodzony dystrybutor (źle odmierzał) ON - to było prawie 15 lat temu i halo było wtedy ogromne... |
|
|
|
 |
larelijux
Mitsumaniak

|
Wysłany: 06-05-2017, 12:24
|
|
|
Kurde, czyli chyba najlepiej po prostu zostać z Orlenem. Kiedyś najwyżej przetestuję po baku na różnych stacjach i zobaczę, jak auto działa |
|
|
|
 |
MichciuGT
Mitsumaniak
Auto: Galant Kombi 6A13
|
Wysłany: 08-05-2017, 09:49
|
|
|
Nie wiem na ile to prawda, ale paliwo do cystern jest tankowane jako "baza", a dodatki uszlachetniające są dodawane przed wlaniem do cysterny paliwa i dopiero potem paliwo jest rozwożone po stacjach, no i te dodatki uszlachetniające różnią się w zależności od tego jakie dana stacja paliwa zamawia...
(nie wiem jak bardzo mogą się pomiędzy sobą różnić, ale z tego powodu może wynikać jakość paliwa na różnych stacjach, no i oczywiście mówię o tym przypadku gdy jest paliwo z jednej petrochemii, bo między sobą też mogą się różnić jakością "bazy" jak dobrze myślę. |
_________________ 2020 - Czarny Galant Avance 2.5l
2019-2019 sprzedana Czerwona Yamaha YZF-R125
Bordowa Poliftowa Carisma 1.8 GDI
Są trzy wersje: moja, wasza i ta prawdziwa
Życie jest ładne póki nie dotyka się go. |
|
|
|
 |
Pieraś
Mitsumaniak

Auto: Kombi Elegance
|
Wysłany: 08-05-2017, 22:15
|
|
|
95 tylko na BP |
|
|
|
 |
larelijux
Mitsumaniak

|
Wysłany: 08-05-2017, 22:17
|
|
|
A jakieś masz porównanie, Pieraś? Ja właśnie zalałem kolejny bak na Orlenie i na nim chyba zostanę. |
|
|
|
 |
enea
Forumowicz
Auto: focus
|
Wysłany: 08-05-2017, 23:17
|
|
|
orlen verva ON, nie zeby bylo najlepsze, porpsotu mam po drodze do pracy i pod domem, tak zwane lenistwo |
|
|
|
 |
Tovija
Forumowicz
Auto: Meggy
|
Wysłany: 09-05-2017, 11:22
|
|
|
BP 98 oktanówka (samochód po remapie wymaga 98 oktanów). Paliwo mam wypróbowane bo na nim miałem strojoną mapę. |
|
|
|
 |
|
|