To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Eclipse - Ogólne - Czy Eclipse prezentuje poziom Preludy(modele połowy lat 90)

Anonymous - 30-12-2007, 14:22

Mam niezly ubaw czytania tego topicu. Szczegolnie po tym co kolega aurii napisal w innym na temat Hondy.

Zacznijmy od tego ze strategie obu firm sa zupelnie inne.
Mitsubishi ma bardzo dluga historie wyscigow i wszelkich rajdow gdzie Hodny nie znajdziesz. Wsrod Mitsubishi znajdziesz wiele jednostek ktore maja bardzo silne silniki jak na owe czasy kiedy byly produkowane.

Hondy w tym czasie jak i poniekad do dzis stawiaja na wytrzymalosc i dlugozywotnosc i dlatego tez siliniki Hondy wytrzymuja po 200-300 tys mil ale ich moment obrotowy jest bardzo maly. Dzieki temu te silniki nie sa tak wysilone i trzymaja sie tak bardzo dlugo. To trzeba Hondzie przyznac. Spojzmy tylko na przekruj samochodow sportowych Hondy i Mitsu przez lata 90-te.

Mitsu mialo swoje poczatki VR4 i 3000GT. Potem EVO i AWD Eclipse z silnikiem turbo. Honda w tym samym czasie miala Prelude z silnikami N/A a potem nie ma nic az NSX gdzie samochod jest zupelnie innej klasy.

Porownywanie Eclipsy do Preludy tez nie jest wlasciwe bo jest to troche inny przekroj i kazda z firm zakladala cos innego na owy czas produkcji. To samo teraz... Ile mamy modelu Hondy sportowych (oprocz Civic TypeR). Potem jest S2000 z RWD... Kazda z marek ma inne priorytety i inaczej ustawia swoj marketing.

Prawda jest ze Honda ma trwalsze silniki ale Mitsu ma mocniejsze. Jakkolwiek nie ustawisz ich kolo siebie to fabryczne silniki Mitsu beda mialy wiekszy moment obrotowy i wieksza moc.

Decydujac o tym jaki samochod, nalezy je odpowiednio klasyfikowac i patrzec na to co chcemy z nich osiagnac. I poraz kolejny stawianie Preludy kolo Eclipse nie jest najlepszym pomyslem.

Pozdrawiam.

Anonymous - 31-12-2007, 13:34

to bardzo ciekawe co piszecie ,ale odbiegajac od wszystkich parametrow technicznych .podchodzac na parkingu do w/w aut, wsiadl bym do ECLIPSA niezaleznie czy 1g 2g 3g 4g. po tych autach poprostu widac charakter sportowy. pozdrawiam :mrgreen:
Hugo - 01-01-2008, 10:02

Z tego co tu wyczytałem to:
- silnik Eclipsa jest awaryjny (można wiedzieć co się psuje?),
- skrzynia biegów padlina (no nieźle),
- Honda bezawaryjna na wieki...
czarnuch23 napisał/a:
jesli szukal bym sportowego auta to 3000GT
Mam nadzieję, że miałeś na myśli VR-4, bo zwykły z napędem na przód raczej sportowym autem nie jest.
Anonymous - 01-01-2008, 13:26

Hugo napisał/a:

To jest raczej wypowiedz od kogos kto nie mial Eclipsy i wierzy ze to co on mial lub jezdzil bylo najlepsze. Honda rzeczywiscie jest wytrzymala ale nie robmy z tego nirzniszczalnego samochodu...

Co do silnika i skrzyni... jak wymieniasz plyny i olej nie mowy zeby padl bo bedzie sluzyl dlugo. Tak samo jak Honda lub dluzej. Kwestia ze czasem sie zdarza urzytkownik, ktory zaniedba obsluge i nastepstwa tego sa jakie sa.

Nie mozna generalizowac bo samochod samochodowi nie rowny...

Anonymous - 01-01-2008, 16:51

aurii napisał/a:
eclips i sport?????? w dodatku 1gen???? stary to juz bym wolal w preludzie jechac!!!! znajac zycie taka preluda z 133 koniami objedzie cie na okolo!!!!

kolego powiem ci tylko tyle że taką preludkę 95r 133km można obiechać zagazowanym eclipsem 1g ...!!!

Anonymous - 01-01-2008, 20:27

Hugo napisał/a:
czarnuch23 napisał/a:
jesli szukal bym sportowego auta to 3000GT
Mam nadzieję, że miałeś na myśli VR-4, bo zwykły z napędem na przód raczej sportowym autem nie jest.

Silnik pada ogolnie sypia sie pierscienie , silniczek bieze olej, sprzeglo lipa, popychacze halasuja, klima niewypal....

skrzynie- wpisz w szukaj te haslo i sam zobaczysz co pada!!!! doslownie cala sie sypie!!!

Co do hondy nie do konca bezawaryjna np w silnikach d16a9 padaja panewki przy przebiegu ok 200 tys a wszystko przez zle kanaly smarujace!!!

Co do wypowiedzi ze jak dbasz o eclipse plyny wymieniasz to auto nie do zdarcia to moze chodzi o klipera 3g bo 1g jest bardzo zawodnym autem nawet jak sie tego przestrzegalo.

Jest jeszcze jedna opcja ze eclipse jezdzi dziadek ktory nigdy auta nie krecil do odcinki ....

Hugo - 02-01-2008, 00:27

aurii ciekawe, że tylko Ty tak jedziesz na Eclipsy, a nie ma nawet jednego użytkownika tego auta, który by na nie narzekał. Masz jakieś kompleksy związane ze swoją Hudzinką?
Anonymous - 02-01-2008, 01:15

Aurii - czy ty kiedykolkiek jezdziles jakims Mitsu? Czy ty miales kontakt z jakims 3000GT lub Galantem VR4... czy tylko jestes zapatrzony w Honde? Jaka Honde teraz uzywasz - jesli mozna wiedziec?
HamanN - 02-01-2008, 09:58

allias napisał/a:

Spojzmy tylko na przekruj samochodow sportowych Hondy i Mitsu przez lata 90-te.

Mitsu mialo swoje poczatki VR4 i 3000GT. Potem EVO i AWD Eclipse z silnikiem turbo. Honda w tym samym czasie miala Prelude z silnikami N/A a potem nie ma nic az NSX gdzie samochod jest zupelnie innej klasy.

.

hmmm a gdzie Honda Integra ??
o tym modelu nie mozna zapominac ..!! A to ze Honda robila silniki o mniejszej mocy to jakas farsa.... ot CRX ^^

Anonymous - 02-01-2008, 12:19

allias napisał/a:
Aurii - czy ty kiedykolkiek jezdziles jakims Mitsu? Czy ty miales kontakt z jakims 3000GT lub Galantem VR4... czy tylko jestes zapatrzony w Honde? Jaka Honde teraz uzywasz - jesli mozna wiedziec?

A ty miales kontakt z integra albo jakimkolwiek VTEC ze stjni hondy a moze widziales civic typ R lub S Pewnie nie bo nie mogles nigdy ich dogonic :twisted:

Po pierwsze jest tu mowa o eclips a nie o 3000gt lub galantem Wiec nie wyskakuj z topowymi modelami marki bo ja onich zle sie nie wypowiadam !!!

Mialem jeszcze colta gti i on sie zbieral lepiej od eclipsa nie byl taki awaryjny Ogolnie fajne autko !!

Kontaktu teraz z honda nie mam (niestety) ale ostatnie auto jakim smigalem to civic 1,5 vtec 125 km i bys sie zdziwil stajac z tym autem na kresce co potrafi!!!!! Dodam ze auto po przebiegu 190 tys km nadal mialo 124 km Tak wyplula hamownia !!! wykresu nie mam bo oddalem kolesiwi co auto kupil odemnie

Obecnie chce sprzeda eclips i kupic civic z 93roku a do tego wstawiam silnik B18C4 (1.8 VTEC seria 170km) do tego wstawiam wydeszek od kolektora , jakis filterek , nowy kolektor dolotowy i zapewne 190km bedzie!! silniczek juz czeka ;) )))

allias napisał/a:
aurii ciekawe, że tylko Ty tak jedziesz na Eclipsy, a nie ma nawet jednego użytkownika tego auta, który by na nie narzekał. Masz jakieś kompleksy związane ze swoją Hudzinką?

W zasdzie to nie tylko ja ;) )) ludzie kupuja te auto i po czasie zaczynaja lapac sie za glowe co oni kupili!!!! Tylko ze kazdy stara sie ratowac auto i topi w nim ogromne kwoty !!! Ja naszczescie trafilem na b.dobry egzemplaz i totalnie nic nie trzab bylo przy nim robic Wymienilem tylko piaste , i przegub bede wyminial i to tyle!!!!

Anonymous - 02-01-2008, 13:55

HamanN napisał/a:
allias napisał/a:

Spojzmy tylko na przekruj samochodow sportowych Hondy i Mitsu przez lata 90-te.

.

hmmm a gdzie Honda Integra ??
o tym modelu nie mozna zapominac ..!! A to ze Honda robila silniki o mniejszej mocy to jakas farsa.... ot CRX ^^

Upss.... pominolem ten model bo jakby nie patrzec przyzwyczailem sie ze to jest raczej ACURA INTEGRA a nie Honda (wiem, wiem to 'prawie' to samo :) ) ... moj blad.

[ Dodano: 02-01-2008, 14:08 ]
aurii napisał/a:
allias napisał/a:

A ty miales kontakt z integra albo jakimkolwiek VTEC ze stjni hondy a moze widziales civic typ R lub S Pewnie nie bo nie mogles nigdy ich dogonic :twisted:

Mialem... i jezdzielem. Te samochody o ktorych mowisz maja 'troche jaj' ale dopiero po pewnych przerobkach a to tak samo jak zaczniesz dzialac z Eclipse. Mowimy tutaj o calkowicie fabrycznych modelach bo nawet jak zaczniemy o przerobkach to i tak nie znajdziesz Hondy Prelude czy Civic (type R czy S) ktora z FWD bedzie miala to co ludzie zrobili z Eclipsami AWD czy nawet RWD (bo tak jest kilka) ale jak wspomnialem to jest inny temat.

aurii napisał/a:

Kontaktu teraz z honda nie mam (niestety) ale ostatnie auto jakim smigalem to civic 1,5 vtec 125 km i bys sie zdziwil stajac z tym autem na kresce co potrafi!!!!! Dodam ze auto po przebiegu 190 tys km nadal mialo 124 km Tak wyplula hamownia !!! wykresu nie mam bo oddalem kolesiwi co auto kupil odemnie

Obecnie chce sprzeda eclips i kupic civic z 93roku a do tego wstawiam silnik B18C4 (1.8 VTEC seria 170km) do tego wstawiam wydeszek od kolektora , jakis filterek , nowy kolektor dolotowy i zapewne 190km bedzie!! silniczek juz czeka ;) )))

Popierwsze mowisz tutaj o modyfikacjach... druga sprawa 170KM... a ile masz tam momentu obrotowego. 'KM (HP-Horse Power) sprzedaja samochody, nM (TQ-Torque) wygrywa wyscigi.
Ty caly czas mowisz o o mocy... i wciaz podchodzisz do tego jak wielu uzytkownikow Hondy ktorych poznalem. Moc, moc, sciganie i tym podobne... Eclipse jest inaczej. Tymi samochodami jezdza Ci ktorzy zapatruja sie na te samochody inaczej dzieki temu ECLIPSE PREZENTUJE INNY POZIOM NIZ PRELUDE oczywiscie moc sie tez liczy i kazdy bedzie mial swoje zdanie na ten temat, bo co bysmy mieli z samochodow sportowych bez mocy... Jednak ja sobie zdaje sprawe ze moj samochod ma tylko 170KM (ok. 145KM na kolach) a i tak wciaz cuje sie dumny i zadowolony ze jezdze swoim Eclipse.

aurii napisał/a:
allias napisał/a:

W zasdzie to nie tylko ja ;) )) ludzie kupuja te auto i po czasie zaczynaja lapac sie za glowe co oni kupili!!!! Tylko ze kazdy stara sie ratowac auto i topi w nim ogromne kwoty !!! Ja naszczescie trafilem na b.dobry egzemplaz i totalnie nic nie trzab bylo przy nim robic Wymienilem tylko piaste , i przegub bede wyminial i to tyle!!!!
[/quote]

Ludzie sie chwytaja za glowy bo dopiero po zakupie zaczynaja sobie zdawac sprawe ze to jest samochod amerykanski i robiony TYLKO na rynek amerykanski wiec utrzymanie tego samochodu jest bardziej klopotliwe niz inne samochody. Wtedy ich zgorzknialosc jest potengowana bo musza czekac na czesci lub nikt nie jest im w stanie pomoc bo malo kto sie zna, bo widza ten samochod po raz pierwszy albo nie maja pojecia jak sie za to zabrac.

Kiedy sie wybiera Eclipse to nie jest to zwyczajny wybor jak w przypadku innych samochodow. Wejdz na strony Eclipse (Polska czy nawet w USA) i znajdziesz ze jest duzo naprawde dedykowanych uzytkownikow tych samochodow... tylko ze wzgledu na ich charakter.

Hugo - 02-01-2008, 16:17

aurii po pierwsze nie cytujesz autora postu tylko niewłaściwą osobę (nie wiem jak to robisz).
aurii napisał/a:
ludzie kupuja te auto i po czasie zaczynaja lapac sie za glowe co oni kupili!!!! Tylko ze kazdy stara sie ratowac auto i topi w nim ogromne kwoty !!! Ja naszczescie trafilem na b.dobry egzemplaz i totalnie nic nie trzab bylo przy nim robic Wymienilem tylko piaste , i przegub bede wyminial i to tyle!!!!
aurii napisał/a:
narazie honda
Po drugie to ja już nie wiem czym Ty jeździsz. Eclipsem (którego zresztą nagle nie wiedzieć dlaczego pochwaliłeś) cz narazie Hondą?
Anonymous - 02-01-2008, 17:26

ooo faktycznie nie mam pojecia jakim codem te cyaty sa tak samo podpisane :roll:

Przeczytaj dokladnie Pisze wyraznie :

"Obecnie chce sprzeda eclips i kupic civic z 93roku a do tego wstawiam silnik B18C4 (1.8 VTEC seria 170km) do tego wstawiam wydeszek od kolektora , jakis filterek , nowy kolektor dolotowy i zapewne 190km bedzie!! silniczek juz czeka )))"

To chyba jasno wyjasnia czym obecnie smigam;)))

Czy ja wiem?!?!? Odrazu pochwala eclipsa?!?!?!?!? Tylko napisalem ze moj jest w dobrym stanie w porownaniu do tych co sie pojawiaja na forum!! Wnioskuje to z tego ze wszystko w nim działa i nic sie nie sypie 8) A to pewnie zasluga poprzedniego wlasciciela bo praktycznie wszystko w nim porobil i stwierdzil ze juz go nie stac na utrzymywanie kolejnego auta;)))

Tak dla sprostowania Eclips to ogolnie dobre auto ALE denerwoje mnie to ze jest strasznie powolne jak na taka pojemnosc i spalanie, w dodatku jak dla mnie to ten samochodzik sie troszke cienko prowadzi (w porownaiu do niektorych aut ktore mialem) , jednostka napedowa jest dosyc słaba (czytac czesto sie psuje i jest malo zywotna) , skrzynia- wiadomo ten typ tak ma W dodatku przed zakupem eclips siedzialem na forum szukajac informacji o aucie i znalazlem ale same dobre ze auto sie super mega prowadzenie , moc to normalnie powala na kolana (taka metafora) , nieawaryjne itd itp
Moze dlatego tak jade po eclipsie (i tylko po eclipsie 1g innych eclipsow nie znam wiec o nich nie pisze) zeby jak ktos bedzie czytal to niech pozna te gorsze oblicze auta!!! One poprostu nie jest sportowe (ma tylko taki wyglad jednostka gs) Jak chcemy cos przy nim przerobic to bez grubego portfela nie ma co podchodzic!!! Jest malo rozwojowe....

Wiec jak chcesz kupic eclips to sie zastanow głeboko!!!!!! Na spokojnie pojezdzij tym autem przed zakupem Przespij sie z ta decyzja i dopiero kupuj!!!! Hugo jak jestes z okolic olsztyna to wpadnij do mnie i sobie posmigasz eclipse tak zebys wiedzial co kupujesz i mial jakies porownanie do innych eclipsow;)))

Ja tylko dziekuje poprzedniemu wlascicielowi mojego eclips ze mnie w bambuko nie zrobil i auto faktycznie bylo w dobrym stanie Dzieki niemu zaoszczedzilem kupe nerwow i $ :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Anonymous - 02-01-2008, 17:47

aurii napisał/a:
Jest malo rozwojowe....
tu sie niestety mylisz ;)

no ale nic :) bede dalej przygladal sie temu tematowi :)

Anonymous - 02-01-2008, 17:50

z tym rozwojem to chodzi mi o 1 g Bo 2g jest bardzo rozwojowa!!!!!!