Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Czy Eclipse prezentuje poziom Preludy(modele połowy lat 90)
Autor Wiadomość
sebekColt97 
Mitsumaniak

Auto: -
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 27-12-2007, 19:52   Czy Eclipse prezentuje poziom Preludy(modele połowy lat 90)

Witam kolegów i proszę o opinię na temat porównanie Eclipsa - Preluda, modele połowy lat 90. Czy ktoś z was przesiadał się z jednego auta na drugie, jeżdził Preludami, miał jakieś porównanie obu modeli. Od niedawna, oprócz Colta którego uwielbiam i niezwykle cenię, posiadam sportową Hondę Prelude z roku 95 z silnikiem 16v o mocy 133km. Czy Eclipsy prezentują zbliżony poziom, są lepsze/gorsze, bardziej/mniej awaryjne.

GOLDI
[Usunięty]

Wysłany: 27-12-2007, 20:31   

poziom awaryjnosci na pewno eclipse nigdy hondy nie przebije... jesli chodzi o osiagi to eclipse 1g wypada lepiej... mowa o zadbanych modelach, bo zadko eclipse trzyma moc...

jesli mowa o 2g, to moze byc tu juz ciekawsza konfrontacja... silniki zdeczka slabsze niz w 1g a i ciezsze bydle :> ale jesli mielibysmy porownywac najmocniejsze modele z obydwu serii to honda wypadlaby bladziutko ;) mialem okazje jezdziec zarowno 1g jak i prelude ;) a sam posiadam 2g :> :mrgreen: pozdrawiam

sebekColt97 
Mitsumaniak

Auto: -
Wysłany: 28-12-2007, 10:23   

Jak sie leci Preludą to czuć prawie wszystkie nierówności na drodze, no chyba, że wyjątkowo równa droga i asfalt niedawno położony. To auto stworzone na zachodnie autostrady, a u nas takie zawieszenia są dobre dla tych co mają cierpliwość do skakania po dziurach. Nie ukrywam, jadąc Coltem mniej czuje polskie drogi niż Preludą i pewnie Eclipsa ma podobne zawieszenie, trzęsie na kiepskiej nawierzchni.

GOLDI
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2007, 12:26   

to zalezy... ecli nie jest az tak twardy :>

HouseM 
Mitsumaniak
Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Wysłany: 28-12-2007, 17:13   

Ciężko moim zdaniem robić tu takie porównanie. Eclipse to drogie (w założeniach producenta) auto sportowe . Z zalozenia Japońska przeciwwaga dla Europejskich masserati , Porsche itp
Preluda troche droższy Civic czyli autko dla Młodzieńców o średnio zasobnych portfelach i wybujałej fantazji rajdowej.
Honda --> świetne auto do tuningowania i wszelkiej maści modyfikacji mechanicznych
Eclips --> nie ma większej potrzeby poprawiania fabryki bo auto z załozenia jest autem sportowym.

Zawieszenie:
Honda --> kompromis pomiędzy niskim kosztem projektu i rozwiązań technicznych a sportowymi aspiracjami.
Eclipse --> brak kompromisu. Sportowa charakterystyka + maksymalna wygoda prowadzenia + przewidywalność zachowania na drodze której w Hondzie nie ma szans się doszukać. A to wszystko nakładem sporych kosztów produkcji i projektowania.

Najprościej ująć można to tak:

Na wyścigi na 400m można zbudować potwornie szybkiego Golfa 1 albo kupić Lamborghini Galardo ... W przybliżeniu uzyskasz podobne V-max i przyspieszenie ale ...
Pytanie czy jesteś zwolennikiem jeżdżenia Golfem 1 czy Lamborghini Galardo ??

Dla tego Eclipse i Prelude nigdy nie powinny być porównywane . To zupełnie inna liga samochodów.

W porównania można zabawić się miedzy tymi dwoma markami ale przeciwstawiając sobie Eclipse i NSX'a
Tu mozna zacząć jakąś sensowną polemikę.

aurii
[Usunięty]

Wysłany: 28-12-2007, 23:28   

eclips i sport?????? w dodatku 1gen???? stary to juz bym wolal w preludzie jechac!!!! znajac zycie taka preluda z 133 koniami objedzie cie na okolo!!!!

Eclips mocne???? chyba w sanch seria owszem na papierku 145km?!?!?!? tylko czy ktos je kiedykolwiek widzial?????

Smigalem preluda z 90 roku i z 96 Piersza maiala silnik 2.0 na gaznikach dual carb i miala skretna tylnia os prowadzenie mega dobre osiagi nie odbiegaja NIC od eclips!!!!

Ta z 96 to juz mega super auto prowadzenie rewela silniczek 2,2 VTEC eclips sie chowa!!!!

W porownaniu do eclips honda wypada bardzo dobrze

-jednostka napedowa eclips dobra ale awaryjna i nietrwala, hondy bardzo trwala i po kilku latach uzytkowania wypluje na hamowni ta moc z jaka wyjechala z fabryki!!!

- skrzynia biegow eclips to padlina!!!! honda rarytas!!!!

- prowadzenie podobne z tym ze honda lubila zazucac tylem, twardosc identyczna tu i tu mozna stracic zeby na dziurach !!!!!

- wygoda eclips bardzo wygodne !!!! honda ta starsza jak dal mnie fajniejsza i wygodniejsza nowasza nie bardzo podoba mi sie deska rozdzielcza z wygoda prawie fajnie!!! jedyny plus hondy to to ze sie siedzi praktycznie na ziemi;)))

Tak jak juz ktos napisal przedemna nie ma co porownywac tych aut !!!!! (bo eclips bedzie zawsze z tyłu :mrgreen: )

czarnuch23 
Mitsumaniak
Jaszczomp:>

Auto: Outlander 2.0T
Wysłany: 29-12-2007, 02:49   

kazdy ma swoje zdanie :
ale porownywanie najmocniejszej Hondy prelude2.2 Vtec z eclipsem 2.0 nie jest miarodajne...
Auta podobne:
dla 2.2 Vtec odpowiednikiem jest 2.0 turbo.. i mysle ze z nim nie bedzie miala co robic biedna hudzina...
Nie jezdzilem honda prleude.. chodz kolega ja mial... nie wiem co bylo nie tak ale kolega pogonil honde i kupil sobie mondeo st220
I tu dziwne bo nigdy niby nie narzekal na honde ....ale nigdy jej nie chwalil... a dziwnie szybko sie jej pozbywal...

Eclips z zalozenia mial byc sportowym autem... chodz poza wygladem w wersji wolnossacej 2.0 chyba nic nie ma wspolnego z autami sportowymi (no moze ceny czesci ktore podobno tanie nie sa) ale uturbiona wersja chyba juz spokojjnie zasluguje na miano sportowego autka....

Przeczytalem ze miala to byc odpowiedz na europejskie sportowe auta.. nio ale chyba nie tej klasy co zostaly wymienione? 3000GT zgodzil bym sie ale eclips chyba nadal jest biedniejszy...
Obiektywnie patrzac chcialbym miec eclipsa ze wzgledu na wyglad... ale jesli chodzi o osiagi to jesli szukal bym sportowego auta to 3000GT albo Evolucja.. chodz nie sa to te przedzialy cenowe....

LSA69
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2007, 09:29   

Siema choć sam posiadam Colta a nie mam Hondy Prelude ani Mitsuuu Eclipse chciałbym sie wypowiedzieć na ten temat, jak już tutaj koledzy napisali auta są niby podobne ale nie można ich sklasyfikować razem. Zaczynając od najmocniejszej wersji Honda 2,2 VTI VTEC-185KM i Mitsuuu 2.0 turbo 230KM(dokładnie nie pamiętam) :D już samo to nie powinno nam pozwalać porównać samochodów pod względem osiągów wolnossący i turbo to odmienne klasy i niewątpliwie Eclipse Hondę by Wyru***ł bez mydła :twisted: a co do podstawowych wersji z silnikami 2,0 samochody zachowują sie bardzo podobnie. Miałem okazję jechać Hondą z 94r. jak i Mitsuuu z 93r. i patrząc pod kątem jazdy wykończenia wybrał bym Mitsubishi,nie tylko dla tego ze jestem zakochany w tej marce, ale po rpostu Mitsubishi jest dużo ładniejsze :lol: :D Pozdro dla wszystkich Mitsumaniaków elooo... :mrgreen:

HamanN 
Mitsumaniak
Jacek

Auto: Lancer 1.6 GLXi KOMBI 94'
Wysłany: 29-12-2007, 09:53   

HouseM napisał/a:
Ciężko moim zdaniem robić tu takie porównanie. Eclipse to drogie (w założeniach producenta) auto sportowe . Z zalozenia Japońska przeciwwaga dla Europejskich masserati , Porsche itp
.

nie no to chyba "lekka" przesada ....
my o chlebie ty o niebie :badgrin:

HouseM 
Mitsumaniak
Noob stalker :-X

Auto: DSM 1G GS + MSS 1.3
Wysłany: 29-12-2007, 14:43   

kolega nie zna najwidoczniej zjawiska deprecjacji. Im droższe auto z salonu tym szybciej i gwałtowniej spada jego cena w odsprzedaży.

A co może powiesz że civic V-tec to odpowiednik Porsche 911 tak ?
A preluda to już jak Porsche Boxter :D

czarnuch23 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-12-2007, 14:57   

Nie przesadzajmy civic Vtec moze byc odpowiednikiem conajwyzej dla Cyborga na mivecu
Tak samo preluda nie jest odpowiednikiem dla porshe tak i eclips dla nie go nie jest odpowiednikiem
Porshe kosztuje ladne okragle 300k i jest samochodem dla dzianych niedowartosciowanych panow (snowbow mozna by rzec)
Preluda nie jezdzilem ale porshe i owszem (lat temu w USA ale mialem okazje ...)
i za chiny ludowe bym go nie kupil bo przy moim 180 wygodniej mi sie wsiadalo do auta z Klatka niz do tego przedluzenia nie powiem jakiej czesci meskiego ciala....

Sa rozne grupy samochodow : kazda firma ma inna koncepcje sportowego auta i inne ceny...
ale nie mozna powiedziec ze kazde jest wswojej klasie...

Pewnie mocno najechalismy komus na ambicje...ale nie ujmujac zadnemu z aut
Eclips wolnossacy (sportowe auto) dostaleje baty od niesportowego colta? (ta sama stajnia)
nie mowiac o wersjach topowych tego miejskiego auta...

Eclips jest ladny ma cos w sobie i jest dla wybranych posiadaczy... (mi osobiscie przeszkadzaja ceny za auto ktore nie oferuje duzo wiecej niz mam, no i nie zapominajmy o przestrzeni... czasami potrzebuje tylniej kanapy :D (chodzby zeby z dziewczyna sie przytulic :D ) a psa nie mamzeby go tam wozic :)

LSA69
[Usunięty]

Wysłany: 29-12-2007, 15:23   

czarnuch23 przyjacielu ale auta pokroju Eclipse czy Prelude są autami Coupe w których nie patrzy się na pojemny bagażnik, na co czy puste panny przewieziesz z pod Techno budy do domu ani pod względem robienia zakupów :D Te autka mają wyglądać, śmigać po drogach i ubarwiać świat... Jasne to prawda ze Colt który nie jest sportowy potrafi wyje**ć niejedno Coupe które z założenia powinno być dużo szybsze, Jak Eclipse z 2.0 silnikiem, ale właśnie po to są te silniki bo niektórzy ludzie chcą wyglądu a nie osiągów to proste :D A jak chce sie mieć autko z pojemnym bagażnikiem to kup sobie Kombi :)

[ Dodano: 29-12-2007, 15:24 ]
Aaa jeszcze co do Porshe bo zapomniałem napisać :D Dla mnie to on tylko chce być sportowy ale jakoś bu to nie wychodzi :) Shit i już :mrgreen:

czarnuch23 
Mitsumaniak

Wysłany: 29-12-2007, 15:53   

Tak jak pisalem :P ja wole cichociemne autka :D dlatego robie swojego colta a jako 2 samochod planuje Galanta V6 ale to jeszcze troszkewoy uplynie zanim kasena niego bede mial :)
Auto sportowe dla mnie z miskow to 3000GT (tam nie mam miejsca tak samo ale przynajminej poszalec juz mozna :D )
Nio i oczywiscie flagowe Evo ale to jzu zupelnie inna para kaloszy:)

Nie jestem typem czlowieka ktory musi podrywac laski na auto :D (a widze ze to jest gowny czynnik motywujacy do kupna sportowo wygladajacego auta ).
Dlatego jezdze Coltem i kocham to autko za to co mi oferuje i jak sie odwdziecza za moj czas poswiecony dlaniego :)
Eclips jest ladny ale jak pisalem wczesniej dla wybrancow- ktorzy chca go miec dla samej satysfakcji i beda go piescic dokladac slepo kazda mozliwa sume pieneidzy... bo wsumie kazdy samochod to dopewnego momentu zabawka:)

harpagan 
Mitsumaniak
Jaśnie Wielmożny Pan

Auto: Colt CC5A 4x4
Wysłany: 29-12-2007, 16:18   

LSA69 napisał/a:
Aaa jeszcze co do Porshe bo zapomniałem napisać :D Dla mnie to on tylko chce być sportowy ale jakoś bu to nie wychodzi :) Shit i już :mrgreen:

Niezly poglad, pogratulowac

sebekColt97 napisał/a:
posiadam sportową Hondę Prelude z roku 95 z silnikiem 16v o mocy 133km

Sportowy to w tej preludzie jak i w eclipsie z 2 litrowym silnikiem n/a to jest tylko wyglad :)

Ma ktos jakies dane katalogowe modeli preludy i eclipsa (moc/moment/waga itd)?

Mialem okazje byc przewiezionym preluda 2.2 i faktycznie zwija sie to calkiem przyjemnie, ale wolalbym zwyklego 2 litrowego eclipsa 2G .. czemu?
Bo akurat ten model hondy nie urzekl mnie niczym, jest dla mnie nijaki, zarowno w srodku jak i na zewnarz. Tyle, ze ja niestety wybierajac samochod nie zwracam uwagi na awaryjnosc, spalanie ceny czesci i szereg innych historii waznych dla zwyklego zjadacza chleba. Dla mnie auto musi miec cos w sobie i przede wszystkim podobac mi sie z wygladu. Reszta jest juz jakims tam kosztem spelnienia marzen. Eclipse wlasnie ma to cos :)

Adaho_krak 
moderator

Auto: Megane GTline
Wysłany: 29-12-2007, 17:29   

Ja powiem tak, mam Eclipsa 1G wolnossaka, i nie zamieniłbym tego autka na żadną Honde czy też Porsche tylko z jednego względu w żadnym z w/w autek nie ma takiego komfortu jazdy jak Eclipse. Moc to nie wszystko, właściwości jezdne Eclipsa to mistrzostwo świata, wnętrze 1G to jak dla moich potrzeb, szczyt wygody. Co do szybkich autek, to kiedyś za modych lat miałem BMW 335, po fabrycznym tuningu ALPINE (278 km w wolnossaku), to autko jeździło dość szybko, podobno poniżej 4s. do 100 km/s, a o dziwo nie wyglądało sportowo. :) :) Teraz stawiam na wygode, a Porshe, czy też Prelude to tak jakbym brytwanką po asfalcie posuwał i to nie ważne czy szybko czy wolno.

Renault Megane Gtline
Piszę poprawnie po polsku
. - Przynajmniej się staram :)

Adam 00302/KMM

Odpowiedz do tematu