To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Lancer CK0 - Oświetlenie bagażnika

Anonymous - 03-04-2008, 11:39

bazkomp napisał/a:
ja mam włącznik z prawej strony za zawiasem - jak klapa sie zamyka to am zawias popycha krańcówkę. sama krańcówka jest dość hamska (tzw. ruski mechanizm) ale i tak go nie widać i jest wytrzymały. Jutro zrobie Ci fotkę.

Info dla @mrogal
Ja bym to zrobił na kontaktronie - na klapce wystarczy mały magnes np wyciąć z tych magnesów na lodówke z margaryny (takie wabiki dla dzieci :-) - moge jeden podesłać :-)

Tak na marginesie - dla mnie kontraktrony to bardzo "wdzięczne" takie małe coś ;-)

podeslij moze jakies fotki i jakich schemat tego rozwiazania :)

Anonymous - 03-04-2008, 12:04

fotki to nie mam bo nie mam takiego rozwiązania
wiesz jak wygląda kontraktron i zasada jego działania??

[ Dodano: 03-04-2008, 12:32 ]
potrzebny kontaktron taki który zwiera styki gdy nie jest przy magnesie a rozwiera gdy podasz mu pole z magnesu:
szkic

wichura1 - 04-04-2008, 15:00

Kontaktron to taka rurka szklana wypełniona gazem obojętnym, często zamknięta w plastikowej obudowie, przy zbliżaniu magnesu zamyka obwód. Kupisz go w większości sklepów elektronicznych, za grosze. Możesz szukać też na Allegro, lub sklepach internetowych. Np. tutaj

edit: ja sobie zrobiłem oświetlenie schowka, w ten sposób , że podłączyłem diody Flux do podświetlenia zapalniczki, świecą w schowku cały czas, gdy są włączone światła. Gdy schowek jest zamknięty nigdzie nie widać światła, a prądu prawie nie pobierają, więc sie nie bawiłem w wyłącznik.

Anonymous - 04-04-2008, 15:35

racja