Problemy techniczne - Silnik wsiąka olej!!! Help :/
Anonymous - 30-05-2006, 14:34
Olej półsyntetyk właśnei 10W40- Shell Helix. Macie zapewne racje że chodzi o te gumowe części. To przez to że auto stało tyle czasu, i też raz na jakiś czas było palone. Rok w garażu a kolejne około 6 mieś. już na zewnątrz. Miały prawo uszczelki popuścić Ciekaw jestem co powie mechanik A jeśli chodzi o przebieg to raczej napewno nei był cofnięty, jakaś stara babcia jeździła nim w Niemczech, pozatym mam kartę pojazdu i wszystkie stemple serwisowe co rok. Ale wszystko jest możliwe, może babcia to matka Schumachera josie,
szczeslaw - 31-05-2006, 09:47
Taki przebieg jest możliwy - sam mam 10 letnią Corsę z niewiele większym przebiegiem (pewnym - jestem 1 właścicielem ).
Jednak jak słyszę, że "stara babcia jeździła nim w niemczech" to odrazu włącza mi się jakiś alarm. 99% samochodów ściągniętych z Niemiec użytkowane było przez dziadków i babcie. Nasi handlarze to jednak mają nosa do okazji...
Jedź na stację diagnostyczną i zbadaj sobie spaliny - to może wyjaśnić czy silnik spala olej czy wyrzuca go gdzieś na zewnątrz. Badanie kosztuje grosze.
Krzyzak - 31-05-2006, 12:19
szczeslaw napisał/a: | Jednak jak słyszę, że "stara babcia jeździła nim w niemczech" to odrazu włącza mi się jakiś alarm. 99% samochodów ściągniętych z Niemiec użytkowane było przez dziadków i babcie. |
i/lub księży - ostanio była taka fotka, jak to dziadek na colcie reklamuje szkołę wschodnich sztuk walki
a ja widziałem auto od "księdza" z naklejką: uwaga dziecko w samochodzie
Anonymous - 31-05-2006, 12:50
Krzyzak napisał/a: |
i/lub księży - ostanio była taka fotka, jak to dziadek na colcie reklamuje szkołę wschodnich sztuk walki
a ja widziałem auto od "księdza" z naklejką: uwaga dziecko w samochodzie |
niemcy są w większości protestanckim krajem, i to norma że księża mają rodziny
Hubeeert - 31-05-2006, 12:52
Marudzisz Dorian.
W Niemczech stawka ubezpieczeniowa zależy od wieku kierowcy miedzy innymi. Jak kierowca ma powyżej 50 lat to stawka jest bardzo niska więc normą jest rejestrowanie samochodu na dziadka/babcię/księdza itd a jeździ nim młodzian w wieku 25 lat który załaciłby wielokrotność kwoty.
Krzyzak - 31-05-2006, 13:18
Ale księża-protestańci to tak samo mają celibat - różnią się tylko tym, że nie uznają papieża jako swojego zwierzchnika. Poprawcie mnie, jeśli się mylę.
Wiem, że w obrębie protestantów się wyróżnia luteranizm, kalwinizm, baptycyzm itd. i każdy się czymś tam różni - część z nich znosi celibat, część zachowuje. Ale szczegółów nie znam.
W każdym razie faktem jest, że ten tekst o dziadkach/księżąch coraz częściej zaczyna być wyśmiewany, bo już za bardzo go nadużywają.
Hubeeert - 31-05-2006, 13:31
Pastor może mieć żonę - hierarcha czyli od Biskupa wzwyż już nie.
A poza tym kapłani miewają rodzeństwo - więc samochód można zarejestrować na wujka albo znajomego pastora - nie tylko w Polsce ludzie kombinują
STRUSIU - 03-06-2006, 09:51
Krzyzak napisał/a: | Generalnie następujące możliwości:
- spala olej przez uszczelniacze zaworowe (najczęściej)/pierścienie/spalona uszczelka głowicy |
Moja Cari pali na niebiesko i już się boję.
Raz dolałem 1L oleju jakieś 2tkm temu a teraz poziom oleju znów zbliża się do minimum.
Czytałem w instrukcji, że Cari może spalać olej nawet 1L na 1000 km, w zależnośći od warunków eksploatacji.
Samochód jeżdzi na bardzo krótkich dystansach po mieście. Miesięcznie robi ok 600 - 1000 km. Raz na jakiś czas jest dłuższa trasa.
Czy to usprawiedliwia takie spalanie oleju?
Czy ktoś wie ile trzeba szykować $ i jak długo mechanik może się bawić z naprawą?
Hubeeert - 03-06-2006, 19:01
Uszczelniacze zaworowe. Sprawa opisywana wielokrotnie na forum. Na przykład wpisz w wyszukiwarkę na forum hasło "uszczelniacze AND zaworowe" dostaniesz 2 strony odpowiedzi.
|
|
|