To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY3A 1.8] Centralny zamek.

filippoz - 08-03-2009, 12:55

Zorro123 napisał/a:
W naszym Lancerze 2krotne przyciśniecie i przytrzymanie pilota domyka wszystkie szyby. fajna sprawa.

przyznam się że o tym nie wiedziałem :D sprawdziłem przed chwilką :D gęba mi się śmiała od ucha do ucha :)

człowiek uczy się całe życie :biggrin:

mazin - 08-03-2009, 14:26

Zorro123 napisał/a:
Cytat:
Raz na pilocie naciskamy klawisz otwierania drzwi i otwierają się tylko drzwi kierowcy, 2 razy otwierają się wszystkie. Może w następnym modelu ;)

W naszym Lancerze 2krotne przyciśniecie i przytrzymanie pilota domyka wszystkie szyby. fajna sprawa. Nie trzeba sie wracac do auta bo ktoś niedomknął szyby. Cacy. :D A samochód można także zamknąć mechanicznie (sam przetestowałem jak miałem problem z alarmem). Po prostu trzeba wysiadając zaknąć w klamkach zapadki od wszystkich drzwi oprócz kierowcy a po wyjściu z auta zamknąć kluczykiem drzwi kierowcy i auto zamknięte. 8)

W moim po prostu dłuższe przytrzymanie powoduje domknięcie, pokazali mi to w salonie przy zakupie, jeszcze nie używałem, bo okna otwieram tylko w garażu.
A co do zamykania "lockiem", to nie musisz nawet używać kluczyka, wystarczy nacisnąć "locka" siedząc w środku, otworzyć drwi kierowcy, pstryknąć skobelkiem i trasnąć.

A potem przypomnieć sobie, że kluczyki zostały w środku :-)

jaca71 - 09-03-2009, 09:00

filippoz napisał/a:
Szkoda że w Mitsu nie ma takiego rozwiązania jak w Nissanach. Raz na pilocie naciskamy klawisz otwierania drzwi i otwierają się tylko drzwi kierowcy, 2 razy otwierają się wszystkie. Może w następnym modelu ;)

Dlaczego szkoda? Dlaczego nie ma? Przecież jest. Raz naciskam i mam otwarte tylko drzwi kierowcy, dwa razy naciskam i otwierają się wszystkie pozostałe :)
Może da się to w ASO przeprogramować?
Ale żeby za pięknie ni było to nie mam domykania szyb i miło być zabezpieczenie przed przygniataniem szybami dzieci we wszystkich drzwiach a działa tylko u kierowcy. Chyba że młoda ma mniejszą tolerancję na ból :)

[ Dodano: 09-03-2009, 09:01 ]
Zorro123 napisał/a:
Mnie czasem wkurza dioda od alarmu bo jest taka silna ze oświetla całe wnętrze auta i jeszcze sasiednie przedmioty(przez okno) :evil: . Z jedne j strony to dobrze bo wiadomo ze alarm czuwa ale z drugiej strony to kusi zobaczyć z daleka co tak miga. W dzień jest ok bo nikt tego nie widzi ale w nocy....

A u mnie gdy alarm jest aktywny miga subtelnie dioda od niezapiętego psa pasażera .

filippoz - 09-03-2009, 10:02

jaca71 napisał/a:
Dlaczego szkoda? Dlaczego nie ma? Przecież jest. Raz naciskam i mam otwarte tylko drzwi kierowcy, dwa razy naciskam i otwierają się wszystkie pozostałe :)
Może da się to w ASO przeprogramować?

Może, morze jest szerokie i głębokie :D jak podjadę do nich (ASO) bo planuję w następnych 2ch tygodniach to się oto zapytam :)

basik - 09-03-2009, 10:28

Mi to w ogóle nie przeszkadza raz naciskam otwierają się wszystkie drzwi wsiadam i zamykam lock'iem. Po co mam po kilka razy naciskać, żeby otworzyć tylko drzwi kierowcy. Co do domykania szyb to sie przydaje i fajny bajer szkoda że nie da się uchylic szyb z pilota jak w audi.

Pytanie do osób mających sedany czy macie otwierany bagażnik z pilota?

apikus - 09-03-2009, 10:37

basik napisał/a:
Pytanie do osób mających sedany czy macie otwierany bagażnik z pilota?

Tak, ja mam bagażnik otwierany z pilota.

jaca71 - 09-03-2009, 10:39

Macie bagażnik otwierany z przycisku na kluczyku.

A co do drzwi kierowcy to chyba nie zrozumiałeś. Naciskam raz na przycisk na kluczyku i rozbraja się alarm i otwierają się drzwi kierowcy. Drugie naciśnięcie tego przycisku otwiera resztę drzwi.

krzychu - 09-03-2009, 10:44

jaca71 napisał/a:
Macie bagażnik otwierany z przycisku na kluczyku.

A co do drzwi kierowcy to chyba nie zrozumiałeś. Naciskam raz na przycisk na kluczyku i rozbraja się alarm i otwierają się drzwi kierowcy. Drugie naciśnięcie tego przycisku otwiera resztę drzwi.

To z tego co piszesz masz inaczej w amerykanie niż nasi.

A tak offtopic to zrobiliscie mi smaczek że w swoim coś takiego mam, ale mi nie domyka szyb.... ale za to jak przekrece kluczem nie guzikiem to otwiera i zamyka wszystkie.

Krzychu

Trik - 09-03-2009, 13:55

Ja też mam bagażnik otwierany z pilota.
Anonymous - 15-03-2009, 20:50

A czy ktos ma automatyczne zamykanie centralnego w sytuacji jak auto przekroczy np okreslona predkosc??

Pytalem sie w ASO i w kompie ponoc nie ma takiej opcji do ustawienia.
A szkoda..

Moze trzeba jakis zbiorowy pozew wyslac do MMC ;-)

Pozdr
AK

Uwex - 16-03-2009, 10:17

dwakola - a co w razie ( odpukać ) kolizji ? Nie każdy wie jak się do auta dostać , żeby pomocy udzielić ? Może czarnowidzę , ale ... ?
Anonymous - 16-03-2009, 10:36

Uwex napisał/a:
dwakola - a co w razie ( odpukać ) kolizji ? Nie każdy wie jak się do auta dostać , żeby pomocy udzielić ? Może czarnowidzę , ale ... ?

Niby tak, ale wtedy mozna rozwalic szybe boczna czy cus..
a o wyciaganiu rzeczy z auta na swiatlach tez mozna poczytac,

Ja de facto jak ruszam to recznie zamykam centralny.
Poza tym majac dzieciaki z tylu do pewnego wieku lepiej chyba
miec zamkniete auto z automatu, niz raz kiedys zapomniec...

Dzieci nie mam, ale biore cos na swoje usprawiedliwienie :P

Pozdr
AK

Uwex - 16-03-2009, 14:17

dwakola - dla dzieci to jest inne zabezpieczenie , prawda ? ( można wtedy otworzyć tylko z zewnątrz )
filippoz - 16-03-2009, 19:20

dwakola napisał/a:
zeby mi nikt nic z bagaznika np nie wyciagnal
w sedanie nie ma tego problemu :P

Uwex napisał/a:
dla dzieci to jest inne zabezpieczenie , prawda ? ( można wtedy otworzyć tylko z zewnątrz )
taki mały dynks, który musisz przesunąć w górę czy w dół nie pamiętam zaraz jak się otworzy tylne drzwi przy zamku, to tak jakby ktoś nie wiedział, zakładam że wszyscy to wiem ale gdyby coś :D
krzychu - 16-03-2009, 19:24

Uwex napisał/a:

W moim na liście wyposażenia pisze "awaryjne otwieranie drzwi w razie wypadku" to raczej standard... Jak odpala poduszki odblokowuje zamki tak mi się zdaje.

Krzychu