Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: mkm
29-11-2009, 16:27
[CY3A 1.8] Centralny zamek.
Autor Wiadomość
mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-03-2009, 10:50   [CY3A 1.8] Centralny zamek.

Mam prośbę o sprawdzenie jak działa zamek centralny w Waszych sportbackach, gdy zamykacie auto przy pomocy kluczyka. W moim zamyka wyłącznie drzwi kierowcy. Czy to kwestia konfiguracji komputera, czy też nie ma takiej możliwości, żeby zamykając kluczykiem, bez aktywowania alarmu, można było zamknąć wszystkie drzwi?

A może znowu to ja mam pecha i tylko u mnie przekręcenie kluczyka w drzwiach kierowcy zamyka wyłącznie drzwi kierowcy? W poprzednich autach miałem centralny zamek i zawsze przekręcenie kluczyka zamykało WSZYSTKIE drzwi w aucie. Powiedzcie prosze, jak to jest u Was, a może ktoś wie czy da się to ustawić w konfiguracji komputera?
Ostatnio zmieniony przez jaca71 24-06-2010, 08:13, w całości zmieniany 1 raz  

Uwex 
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Wysłany: 07-03-2009, 11:30   

mazin - też o to pytałem w ASO - tak ma być , że kluczyk zamyka tylko jedne drzwi .

filippoz 
Mitsumaniak
The Scotsman

Auto: Lancer 1.8 Sedan Black
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 07-03-2009, 13:06   

to przed wyjściem z auta pod pracą zamknij przyciskiem wewnętrznym tuż nad elektrycznymi szybkami wszystkie drzwi, otwórz klamką (wewnętrzną 8) ) tylko swoje (reszta pozostanie zamknięta, tak przynajmniej jest u mnie w Sedanie) i później tylko swoje kluczykiem i po problemie, poleciłbym Tobie sprawdzić to o czym mówię :)

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Wysłany: 07-03-2009, 13:27   

filippoz napisał/a:
to przed wyjściem z auta pod pracą zamknij przyciskiem wewnętrznym tuż nad elektrycznymi szybkami wszystkie drzwi, otwórz klamką (wewnętrzną 8) ) tylko swoje (reszta pozostanie zamknięta, tak przynajmniej jest u mnie w Sedanie) i później tylko swoje kluczykiem i po problemie, poleciłbym Tobie sprawdzić to o czym mówię :)

Właśnie przed chwilą pomyślałem, że tak można będzie zrobić, choć pewnie będę regularnie zapominał przed wyjściem z auta :-(

Ale lepsze to od fiata 125p :-)

ElemenT 
Mitsumaniak

Auto: Subaru Forester XT
Wysłany: 07-03-2009, 13:48   

ja mam ustawione tak że przekraczam jakąś prędkość i mi się zamyka wszystko

z kluczyka otwieram tylko drzwi kierowcy, ale mogę zamknąć przyciskiem koło zamykania szyb wszystko i potem tylko zamknąć kluczykiem drzwi kierowcy

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Wysłany: 07-03-2009, 14:15   

martin344 napisał/a:
wynika z tego jak bys wcale nie mial centralnego zamka, widze ze w tym lancerze wszystko jest zrobione na ubogo, ale nie ma sie co dziwic , ta marka boryka sie z duzymi problemami , a bedzie coraz gorzej...

Widzę, że siejesz defetyzm przy każdej nadarzającej się okazji a najszybciej reagujesz na możliwość skrytykowania mitsu pod byle pretekstem.
Centralny jest i zamyka drzwi tak jak powinien - ale tylko z pilota. Widocznie taka moda ostanio zapanowała wśród prodcentów i "te typy tak mają" po prostu.
A to, że producent oszczędza- to dobrze, dzięki temu klienci kupują taniej nowe samochody. Jak ktoś szuka czegoś lepszego to kupuje inne (droższe) auto po prostu.

[ Dodano: 07-03-2009, 14:18 ]
ElemenT napisał/a:
ja mam ustawione tak że przekraczam jakąś prędkość i mi się zamyka wszystko

z kluczyka otwieram tylko drzwi kierowcy, ale mogę zamknąć przyciskiem koło zamykania szyb wszystko i potem tylko zamknąć kluczykiem drzwi kierowcy

W moim wypadku wygląda to tak, że do pracy jeżdżę sam, po pracy wracam z żoną, a po południu z tyłu siedzą dzieci. Dlatego opcja "wiecznie" zamkniętych drzwi poza drzwiami kierowcy odpada. Ale przycisk "lock" załatwi sprawę, o ile nie zapomnę o nim przy wysiadaniu.

achtab 
Nowy Forumowicz
achtab

Auto: Lancer Sportback 2008
Wysłany: 07-03-2009, 14:30   

Sorry...ale tu nie ma co kombinować i porównywać się z fiatami 125 czy 126p. Masz pilota, dwa przyciski, zamykasz, otwierasz...proste? :-) Jak dla mnie - w pełni funkcjonalne :-)

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Wysłany: 07-03-2009, 14:42   

achtab napisał/a:
Sorry...ale tu nie ma co kombinować i porównywać się z fiatami 125 czy 126p. Masz pilota, dwa przyciski, zamykasz, otwierasz...proste? :-) Jak dla mnie - w pełni funkcjonalne :-)

No to powiedz mi jeszcze, jak za pomocą tego pilota zamknąć bez aktywacji alarmu. Wtedy problemu nie będzie :-)

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Wysłany: 07-03-2009, 14:47   

Załóżyć alarm który nie korzysta z zamka centralnego tylko ma swoj pilot. A co do problemu to po pierwsze jak jest dobry alarm to sam bez powodu się nie włączy a po drugi po jakimś czasie powinien przestać wyć.

Krzychu

achtab 
Nowy Forumowicz
achtab

Auto: Lancer Sportback 2008
Wysłany: 07-03-2009, 14:48   

Podejrzewam,że to jest kwestia zamontowanego alarmu. W moim poprzednim aucie (Golf 4) miałem w pilocie osobny przycisk do zamykania auta centralnym zamkiem bez aktywacji alarmu. Było to ciekawe...ale akurat przeze mnie wogóle nie stosowane. Po prostu zawsze włączam alarm.

filippoz 
Mitsumaniak
The Scotsman

Auto: Lancer 1.8 Sedan Black
Wysłany: 07-03-2009, 14:51   

mazin napisał/a:
Ale przycisk "lock" załatwi sprawę, o ile nie zapomnę o nim przy wysiadaniu.
to może użyj go automatycznie przy wsiadaniu skoro do pracy jeździsz sam.

Szkoda że w Mitsu nie ma takiego rozwiązania jak w Nissanach. Raz na pilocie naciskamy klawisz otwierania drzwi i otwierają się tylko drzwi kierowcy, 2 razy otwierają się wszystkie. Może w następnym modelu ;)

Zorro123
[Usunięty]

Wysłany: 07-03-2009, 15:44   

Cytat:
Raz na pilocie naciskamy klawisz otwierania drzwi i otwierają się tylko drzwi kierowcy, 2 razy otwierają się wszystkie. Może w następnym modelu ;)

W naszym Lancerze 2krotne przyciśniecie i przytrzymanie pilota domyka wszystkie szyby. fajna sprawa. Nie trzeba sie wracac do auta bo ktoś niedomknął szyby. Cacy. :D A samochód można także zamknąć mechanicznie (sam przetestowałem jak miałem problem z alarmem). Po prostu trzeba wysiadając zaknąć w klamkach zapadki od wszystkich drzwi oprócz kierowcy a po wyjściu z auta zamknąć kluczykiem drzwi kierowcy i auto zamknięte. 8)

Luk 
Forumowicz

Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Wysłany: 07-03-2009, 16:35   

Dla mnie kwestia zamykania bez aktywacji alarmu ma znaczenie tylko jak wyjeżdżam gdzieś na dłużej i zostawiam samochód. Wtedy należałoby nie aktywować alarmu, żeby się akumulator nie rozładował. A wtedy można po prostu wyłączyć na stałe alarm wyłącznikiem tzw. awaryjnym. W codziennej eksploatacji niech sobie czuwa...

Zorro123
[Usunięty]

Wysłany: 07-03-2009, 17:41   

Mnie czasem wkurza dioda od alarmu bo jest taka silna ze oświetla całe wnętrze auta i jeszcze sasiednie przedmioty(przez okno) :evil: . Z jedne j strony to dobrze bo wiadomo ze alarm czuwa ale z drugiej strony to kusi zobaczyć z daleka co tak miga. W dzień jest ok bo nikt tego nie widzi ale w nocy....

mazin 
Mitsumaniak
102 tys km przebiegu

Wysłany: 08-03-2009, 11:41   

Zorro123 napisał/a:
Mnie czasem wkurza dioda od alarmu bo jest taka silna ze oświetla całe wnętrze auta i jeszcze sasiednie przedmioty(przez okno) :evil: . Z jedne j strony to dobrze bo wiadomo ze alarm czuwa ale z drugiej strony to kusi zobaczyć z daleka co tak miga. W dzień jest ok bo nikt tego nie widzi ale w nocy....

Zamaluj kawałek flamastrem albo podklej kawałeczkiem czarnej folii. Ja tak zrobiłem z myszką komputerową (już na szczęście "św. pamięci"). Kupiłem ja na allegro, po podłączeniu okazało się, że świeci we wszystkie strony jak stara beema po wiejskim tuningu. Flamaster pomógł.

Odpowiedz do tematu