Przesunięty przez: mkm 29-11-2009, 16:27 |
[CY3A 1.8] Centralny zamek. |
Autor |
Wiadomość |
mazin
Mitsumaniak 102 tys km przebiegu

Auto: Lancer SB '08 Inform
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 12 razy Dołączył: 07 Lut 2009 Posty: 1218 Skąd: Nowy Sącz
|
Wysłany: 07-03-2009, 10:50 [CY3A 1.8] Centralny zamek.
|
|
|
Mam prośbę o sprawdzenie jak działa zamek centralny w Waszych sportbackach, gdy zamykacie auto przy pomocy kluczyka. W moim zamyka wyłącznie drzwi kierowcy. Czy to kwestia konfiguracji komputera, czy też nie ma takiej możliwości, żeby zamykając kluczykiem, bez aktywowania alarmu, można było zamknąć wszystkie drzwi?
A może znowu to ja mam pecha i tylko u mnie przekręcenie kluczyka w drzwiach kierowcy zamyka wyłącznie drzwi kierowcy? W poprzednich autach miałem centralny zamek i zawsze przekręcenie kluczyka zamykało WSZYSTKIE drzwi w aucie. Powiedzcie prosze, jak to jest u Was, a może ktoś wie czy da się to ustawić w konfiguracji komputera? |
_________________ Piszę poprawnie po polsku (no, staram się).
 |
Ostatnio zmieniony przez jaca71 24-06-2010, 08:13, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Uwex
The Hitman :-)

Auto: Lancer Sportback 1.8; Colt 1.3
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Sty 2009 Posty: 3274 Skąd: okolice W-wia Śl.
|
Wysłany: 07-03-2009, 11:30
|
|
|
mazin - też o to pytałem w ASO - tak ma być , że kluczyk zamyka tylko jedne drzwi . |
|
 |
filippoz
Mitsumaniak The Scotsman

Auto: Lancer 1.8 Sedan Black
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 535 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 07-03-2009, 13:06
|
|
|
to przed wyjściem z auta pod pracą zamknij przyciskiem wewnętrznym tuż nad elektrycznymi szybkami wszystkie drzwi, otwórz klamką (wewnętrzną ) tylko swoje (reszta pozostanie zamknięta, tak przynajmniej jest u mnie w Sedanie) i później tylko swoje kluczykiem i po problemie, poleciłbym Tobie sprawdzić to o czym mówię |
_________________ www.filipkrawczyk.pl
www.openphotography.pl |
|
|
|
 |
mazin

|
Wysłany: 07-03-2009, 13:27
|
|
|
filippoz napisał/a: | to przed wyjściem z auta pod pracą zamknij przyciskiem wewnętrznym tuż nad elektrycznymi szybkami wszystkie drzwi, otwórz klamką (wewnętrzną ) tylko swoje (reszta pozostanie zamknięta, tak przynajmniej jest u mnie w Sedanie) i później tylko swoje kluczykiem i po problemie, poleciłbym Tobie sprawdzić to o czym mówię |
Właśnie przed chwilą pomyślałem, że tak można będzie zrobić, choć pewnie będę regularnie zapominał przed wyjściem z auta
Ale lepsze to od fiata 125p |
 |
|
|
|
 |
ElemenT
Mitsumaniak

Auto: Subaru Forester XT
|
Wysłany: 07-03-2009, 13:48
|
|
|
ja mam ustawione tak że przekraczam jakąś prędkość i mi się zamyka wszystko
z kluczyka otwieram tylko drzwi kierowcy, ale mogę zamknąć przyciskiem koło zamykania szyb wszystko i potem tylko zamknąć kluczykiem drzwi kierowcy |
_________________ ******* |
|
|
|
 |
mazin

|
Wysłany: 07-03-2009, 14:15
|
|
|
martin344 napisał/a: | wynika z tego jak bys wcale nie mial centralnego zamka, widze ze w tym lancerze wszystko jest zrobione na ubogo, ale nie ma sie co dziwic , ta marka boryka sie z duzymi problemami , a bedzie coraz gorzej... |
Widzę, że siejesz defetyzm przy każdej nadarzającej się okazji a najszybciej reagujesz na możliwość skrytykowania mitsu pod byle pretekstem.
Centralny jest i zamyka drzwi tak jak powinien - ale tylko z pilota. Widocznie taka moda ostanio zapanowała wśród prodcentów i "te typy tak mają" po prostu.
A to, że producent oszczędza- to dobrze, dzięki temu klienci kupują taniej nowe samochody. Jak ktoś szuka czegoś lepszego to kupuje inne (droższe) auto po prostu.
[ Dodano: 07-03-2009, 14:18 ]
ElemenT napisał/a: | ja mam ustawione tak że przekraczam jakąś prędkość i mi się zamyka wszystko
z kluczyka otwieram tylko drzwi kierowcy, ale mogę zamknąć przyciskiem koło zamykania szyb wszystko i potem tylko zamknąć kluczykiem drzwi kierowcy |
W moim wypadku wygląda to tak, że do pracy jeżdżę sam, po pracy wracam z żoną, a po południu z tyłu siedzą dzieci. Dlatego opcja "wiecznie" zamkniętych drzwi poza drzwiami kierowcy odpada. Ale przycisk "lock" załatwi sprawę, o ile nie zapomnę o nim przy wysiadaniu. |
 |
|
|
|
 |
achtab
Nowy Forumowicz achtab
Auto: Lancer Sportback 2008
|
Wysłany: 07-03-2009, 14:30
|
|
|
Sorry...ale tu nie ma co kombinować i porównywać się z fiatami 125 czy 126p. Masz pilota, dwa przyciski, zamykasz, otwierasz...proste? Jak dla mnie - w pełni funkcjonalne |
|
|
|
 |
mazin

|
Wysłany: 07-03-2009, 14:42
|
|
|
achtab napisał/a: | Sorry...ale tu nie ma co kombinować i porównywać się z fiatami 125 czy 126p. Masz pilota, dwa przyciski, zamykasz, otwierasz...proste? Jak dla mnie - w pełni funkcjonalne |
No to powiedz mi jeszcze, jak za pomocą tego pilota zamknąć bez aktywacji alarmu. Wtedy problemu nie będzie |
 |
|
|
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 07-03-2009, 14:47
|
|
|
Załóżyć alarm który nie korzysta z zamka centralnego tylko ma swoj pilot. A co do problemu to po pierwsze jak jest dobry alarm to sam bez powodu się nie włączy a po drugi po jakimś czasie powinien przestać wyć.
Krzychu |
|
|
|
 |
achtab
Nowy Forumowicz achtab
Auto: Lancer Sportback 2008
|
Wysłany: 07-03-2009, 14:48
|
|
|
Podejrzewam,że to jest kwestia zamontowanego alarmu. W moim poprzednim aucie (Golf 4) miałem w pilocie osobny przycisk do zamykania auta centralnym zamkiem bez aktywacji alarmu. Było to ciekawe...ale akurat przeze mnie wogóle nie stosowane. Po prostu zawsze włączam alarm. |
|
|
|
 |
filippoz
Mitsumaniak The Scotsman

Auto: Lancer 1.8 Sedan Black
Pomógł: 1 raz Dołączył: 28 Gru 2008 Posty: 535 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 07-03-2009, 14:51
|
|
|
mazin napisał/a: | Ale przycisk "lock" załatwi sprawę, o ile nie zapomnę o nim przy wysiadaniu. | to może użyj go automatycznie przy wsiadaniu skoro do pracy jeździsz sam.
Szkoda że w Mitsu nie ma takiego rozwiązania jak w Nissanach. Raz na pilocie naciskamy klawisz otwierania drzwi i otwierają się tylko drzwi kierowcy, 2 razy otwierają się wszystkie. Może w następnym modelu |
_________________ www.filipkrawczyk.pl
www.openphotography.pl |
|
|
|
 |
Zorro123 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-03-2009, 15:44
|
|
|
Cytat: | Raz na pilocie naciskamy klawisz otwierania drzwi i otwierają się tylko drzwi kierowcy, 2 razy otwierają się wszystkie. Może w następnym modelu |
W naszym Lancerze 2krotne przyciśniecie i przytrzymanie pilota domyka wszystkie szyby. fajna sprawa. Nie trzeba sie wracac do auta bo ktoś niedomknął szyby. Cacy. A samochód można także zamknąć mechanicznie (sam przetestowałem jak miałem problem z alarmem). Po prostu trzeba wysiadając zaknąć w klamkach zapadki od wszystkich drzwi oprócz kierowcy a po wyjściu z auta zamknąć kluczykiem drzwi kierowcy i auto zamknięte. |
|
|
|
 |
Luk
Forumowicz
Auto: Lancer Sportback 1.8 Invite
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Posty: 1733 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 07-03-2009, 16:35
|
|
|
Dla mnie kwestia zamykania bez aktywacji alarmu ma znaczenie tylko jak wyjeżdżam gdzieś na dłużej i zostawiam samochód. Wtedy należałoby nie aktywować alarmu, żeby się akumulator nie rozładował. A wtedy można po prostu wyłączyć na stałe alarm wyłącznikiem tzw. awaryjnym. W codziennej eksploatacji niech sobie czuwa... |
|
|
|
 |
Zorro123 [Usunięty]
|
Wysłany: 07-03-2009, 17:41
|
|
|
Mnie czasem wkurza dioda od alarmu bo jest taka silna ze oświetla całe wnętrze auta i jeszcze sasiednie przedmioty(przez okno) . Z jedne j strony to dobrze bo wiadomo ze alarm czuwa ale z drugiej strony to kusi zobaczyć z daleka co tak miga. W dzień jest ok bo nikt tego nie widzi ale w nocy.... |
|
|
|
 |
mazin

|
Wysłany: 08-03-2009, 11:41
|
|
|
Zorro123 napisał/a: | Mnie czasem wkurza dioda od alarmu bo jest taka silna ze oświetla całe wnętrze auta i jeszcze sasiednie przedmioty(przez okno) . Z jedne j strony to dobrze bo wiadomo ze alarm czuwa ale z drugiej strony to kusi zobaczyć z daleka co tak miga. W dzień jest ok bo nikt tego nie widzi ale w nocy.... |
Zamaluj kawałek flamastrem albo podklej kawałeczkiem czarnej folii. Ja tak zrobiłem z myszką komputerową (już na szczęście "św. pamięci"). Kupiłem ja na allegro, po podłączeniu okazało się, że świeci we wszystkie strony jak stara beema po wiejskim tuningu. Flamaster pomógł. |
 |
|
|
|
 |
|