To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[96-02]Lancer CK0 - Paliwożerność 95 na LPG

jarzabek.waclaw - 18-01-2010, 02:00

herr_flick, najprawdopodbniej zgniła rura między wlewem a bakiem. Miałem tak w '98. Zdejmij koło, odkręć nadkole i obejrzyj tą rurę. Ja wyczyściłem rdzę i załatalem dziurę (nie przyznam się jak :P ) i problem zniknął.
Anonymous - 18-01-2010, 07:50

herr_flick napisał/a:
Wracając do wiru w baku paliwa na ssaniu. O ile się orientuję w obu moich pojazdach temp przełączenia jest przy ok 20stopniach i tu raczej nie ma znaczenia czy sekwencja czy II generacja.
Mylisz sie bo sekwencję możne sobie dobrowolnie ustawiać - nie wiem jak Ty masz akurat ale ja sobie ustwilem przełączeni na 25st i 2000 obr z czego pierwszy warunek musibyć bezwzglednie spełniony - dlaczego tak mam?? bo misiowi sie należy :wink:
herr_flick - 18-01-2010, 20:03

miałem na myśli ustawioną na 20stopni przez mechaników zakładających obie instalacje(ta sama firma) różnica jest taka, że Fso przeskoczy przy 2000obrotów a misiek ok 600-700 i nie czuć różnicy przy przejściu
Anonymous - 19-01-2010, 07:49

600-700 :?:
herr_flick - 21-01-2010, 22:51

Tak, jak już się nagrzeje słychać cyknięcie bez zbędnego dodawania gazu
Artii - 22-01-2010, 12:48

Cyknięcie słychać po osiągnięciu odpowiedniej temp. Sprawdź czy cyknięcie oznacza iż się już przełączył na gaz.
kristof - 23-01-2010, 10:36

na 99.9% tak ;-) u mnie też taki dźwięk występuje, zawsze gdy złapie temp. i przechodzi na gaz ( widać po kontrolkach) również owy dziwny dźwięk występuje zawsze przy przejściu z cutoff'a do normalnej jazdy...ktoś mi kiedyś tłumaczył, że cyknięcie oznacza włączanie pompki od gazu, albo czegoś właśnie takiego bądź podobnego..:-)
herr_flick - 23-01-2010, 21:33

dokładnie tak jest

[ Dodano: 25-01-2010, 20:03 ]
W temacie spalania PB, ostatnio włączyłem nawiew na 2 bądź 3 prędkość i poczułem LPG, to samo miałem stojąc samemu na światłach. W wolnej chwili otworzyłem maskę i wywęszyłem ulatniający się LPG, nie było słychać żadnego syczenia czy coś w tym stylu, żeby cokolwiek poczuć musiałem wręcz nosem dotknąć konkretnych elementów. Asekuracyjnie dokręciłem obejmy na gumowych wężach. Póki co w kabinie nie czuję a co ciekawe pomimo większego mrozu szybciej przełącza się na gaz i mam nadzieję, że to było bezpośrednią przyczyną zwiększonego spalanie PB i życzyłbym sobie LPG też. Dla spokoju zajrzę jeszcze pod maskę a właściwie powęszę.

Co do tankowania to wsadzenie samego dzióbka pistoletu umożliwia utrzymanie powolnego wlewania paliwa, ale nadal pośpiech nie jest wskazany bo odbija. Poczekam na cieplejsze dni i sprawdzę rurę idącą do baku

jurekschroda - 26-01-2010, 15:01

A teraz trochę z innej beczki.

O tym, że miś lubi zimą więcej PB już było, ale teraz pojawił się inny problem.

Ostatnio spotkałem się z nową sytuacją - PB ubywa... także w czasie jazdy na gazie. Robiłem w weekend trasę ok 500 km ( skoki z Zakopanem :D ) i ubytek PB wyniósł ok 3 litrów/100km. Co jest grane ?

Dodam, że mam instalację starszej generacji tzn. taką, która samoczynnie nie przełącza się na zasilanie LPG, muszę to robić ręcznie. Silnik to oczywiście 1.3 12v. Spalanie gazu na tej trasie w normie, czyli 8 litrów z małym hakiem.

Ktoś ma jakiegoś pomysła ?

KaWu - 26-01-2010, 15:51

jurekschroda napisał/a:
Robiłem w weekend trasę ok 500 km ( skoki z Zakopanem ) i ubytek PB wyniósł ok 3 litrów/100km. Co jest grane ?

jurekschroda napisał/a:
Ktoś ma jakiegoś pomysła ?

ja - jak zmierzyłeś spalanie Pb :?:

jurekschroda - 29-01-2010, 15:59

Chyba jedynym możliwym sposobem, czyli dwa tankowania pod korek.
herr_flick - 01-02-2010, 23:42

Pojechałem na inną stację benzynową i w dodatku było -5 zamiast -15 stopni, ale to spowodowało, o wiele szybsze zatankowanie, owszem odbijało, ale spokojnie mogłem utrzymać średni poziom napełniania baku bez odbijania, przy max wciśnięciu nadal odbija. Nie wiem co pomogło stacja czy temp.