To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander I GEN Techniczne - zmiana biegów outlander I 2.0

japaneze - 08-07-2011, 08:55

Problem z wstecznym biegiem to zużywanie się kola tego biegu, dokładnie jego "kłów" - spłaszczają się, pomaga - podczas wrzucania lekkie puszczanie sprzęgła.

1 i 2 to problem synchronizatora, wybijają się zamki, powstaje przesunięcie kontowe synchronizatora i problem z wbiciem biegu. Tylko wymiana synchronizatora.

elektryk - 09-07-2011, 00:00

japaneze napisał/a:
Problem z wstecznym biegiem to zużywanie się kola tego biegu, dokładnie jego "kłów" - spłaszczają się, pomaga - podczas wrzucania lekkie puszczanie sprzęgła.
1 i 2 to problem synchronizatora, wybijają się zamki, powstaje przesunięcie kontowe synchronizatora i problem z wbiciem biegu. Tylko wymiana synchronizatora.
A co jest przyczyną takiego zużywania? Nie wydaje mi się że jest ono typowe dla tego modelu, bo nie w każdym samochodzie jest komplet objawów.
japaneze - 09-07-2011, 13:11

elektryk napisał/a:
japaneze napisał/a:
A co jest przyczyną takiego zużywania? Nie wydaje mi się że jest ono typowe dla tego modelu, bo nie w każdym samochodzie jest komplet objawów.

Styl jazdy, wrzucanie biegu na pół-sprzęgle. Czasami olej.

elektryk - 10-07-2011, 01:33

japaneze napisał/a:
Styl jazdy, wrzucanie biegu na pół-sprzęgle.
Czyli co? Wrzucanie biegu przy nie do końca wciśniętym sprzęgle? Czy jakoś inaczej się to robi?
desti - 11-07-2011, 11:34

japaneze nie wydaje mi się żeby to był problem zużywających sie kłów przy tym kole ponieważ jeśli chodzi o mój wóz to ten problem występuje tylko zimą i póki się nie przemiesza kilka razy skrzynią a co do jazdy na pół sprzegle to ja tak nie jeżdze ani nie zmieniam biegów
japaneze - 11-07-2011, 12:09

Widziałem już kilkadziesiąt rozebranych skrzyń dwuwałkowych i w każdej jest nadmierne zużycie koła wstecznego biegu, "kły" nie są już takie ostre jak powinny. Zimą olej gęstnieje słabe hamowanie synchronizatora - do tego mało precyzyjne wybieranie biegów przez zastosowanie tłumika drgań na linkach, które po kilku latach użytkowania zwykle się nadrywa i ciężko wbić bieg.
Simurgh - 19-11-2011, 23:07

Zgadzam się, TTM. 1 i wsteczny u mnie