To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Carisma - Ogólne - Czujniki cofania Golden Eye

Chooper - 17-09-2006, 10:04

arekp napisał/a:
Czy to jest ten sam czujnik co u Matejko? klik

to nie ten sam, ten jest taki okrąglejszy, szukaj takiego płasko-ostrego

Anonymous - 17-09-2006, 11:07

No tak, czujniki cofania widzę, zaczęły się przyjmować, głównie chyba z racji ich niewielkiej ceny, jak również dobrej ostatnio jakości...
Też mam firmy Golden Eye z wyświetlaczem kolorowym i odległością od przeszkody.
Sam oczywiście montowałem, gdyż to przyjemność sama... Czas montażu ok.2 godzin.
W zasadzie spełniają swoją funkcję w 99% - jedyny mankament - brak pracy zestawu w temperaturach, jakie panowały w lipcu. W samochodzie stojącym na słońcu sensory "zwariowały", no ale gorąc był okrutny...
Co do poprowadzenia przewodów od sensorów do centralki, to u mnie wygląda to tak, że potraktowałem niestety blachę wiertarką i nawierciłem w blasze 4 otwory fi.10 liniowo do czujników na wysokości umiejscowienia sensorów, potem silikonik, dławice elektryczne z gumowymi uszczelkami, skręcone i jest gitarka.

Matejko - 17-09-2006, 11:44

endriu napisał/a:
W samochodzie stojącym na słońcu sensory "zwariowały", no ale gorąc był okrutny...

oj auto stalo duzo razy na pelnym sloncu i nie stwierdzilem nic takiego :?

ArekP my z choperem mamy ten model golden eye 2616, a ten co ty wkleiles to nawet golden eye nie jest, ktos madry mi doradzil aby omijac czujniki, na ktorych kartonie masz napisane "Czujniki parkowania", a ktos zapomnial napisac ich marke, a gwarancja mozesz sobie wytrzec tylek :P

arekp - 17-09-2006, 11:58

Matejko napisał/a:
ten co ty wkleiles to nawet golden eye nie jest, ktos madry mi doradzil aby omijac czujniki, na ktorych kartonie masz napisane "Czujniki parkowania", a ktos zapomnial napisac ich marke, a gwarancja mozesz sobie wytrzec tylek :P

No no, zgadzam sie zeby nie kupowac w ciemno. Dlatego dalem link. Wiesz, super opakowania do tego typu urzadzen nawet bym sie nie spodziewal. Gwarancji raczej tez nie oczekuje - poza samym rozruchem - dlatego wolalem abyscie potwierdzili czy to co wyglada jak Wasze urzadzenia faktycznie nimi jest ;)

Teraz majac model bede mogl sie konkretniej rozgladnac.

Matejko - 17-09-2006, 12:09

no ogolnie te firme mozemy polecic, nawet frez do otworow jest bdb jakosci - zostawilem go u malarza jak wiercilem otwory w zderzaku(jakos sam nie chcial tego zrobic bo sie bal ze cos zle zrobi ;) ), a teraz jak czasem do niego zajrze to blacha nie blacha - wierci frezem od czujnikow :D
saphire - 18-09-2006, 07:55

No i odpaliłem całość. Działa miodnie - nawet delikatną siatkę i bez słupków wykrywa a i ten kolorowo podświetlany LCD ładnie się spisuje. Co prawda kolorowo świecące i migające sensory w zderzaku to mi na "hamerykański tuning uliczny" wyglądają ale może sie przyzwyczaję ;) w każdym razie gdy testowałem po zmroku na stojących obok sąsiadach to wrażenie było :D - od razu uciekali w popłochu :mrgreen: szczególnie jak sensor zmieniał kolor na czerwony coś koło 70cm od nóg sąsiada i zaczynał intensywnie pulsować ;)
Student - 18-09-2006, 09:00

Saphie daj zdjęcia wyswietlacza jak na desce wygląda i zdjęcia w nocy, napisz ile zapłaciłeś, jaki model.
saphire - 18-09-2006, 10:27

OK fotki z tego jak to działa to zrobię dziś wieczorkiem. Za zestaw Golden Eye Y-2617-N-04-B w tej promocji z tym mikro LCD i wysyłką (płatność przelewem) zapłaciłem 239zł. Nie chciałem tych z allegro z wielgachnymi wyświetlaczami albo z "tęczowymi" i dlatego wziąłem właśnie ten. LCD można założyć (wsunąć) w nawiew ale ja go na dwustronnym montażowym rzepie 3Com'a (do podpinania skrętki) zamocowałem przy lewym słupku - fotki będą wieczorem.

Tu masz link do stronki producenta i tam fotkę i dane jak toto wygląda. wyświetlacz kwadratowy i wraz z obudową ma coś koło 3.5 cm boki, grubość jakieś 0.6cm - to co producent podaje 1.6cm to razem z taką blaszką do montażu w nawiewie.

[ Dodano: 18-09-2006, 17:02 ]
Chwilowo nie mam dostępnej cyfrówki więc tak na już to cyknąłem komórką więc sorki za jakość ale do luknięcia wystarczy:

turek61 - 25-11-2006, 09:37

Cześć...myślę o zakupie tego.Przynajmniej "druta" nie trzeba ciagać :D Co sądzicie o tym:
http://moto.allegro.pl/it...i_promocja.html

Potek - 25-11-2006, 14:35

Akurat przeciągniecie przewodu z bagażnika na kokpit jest najmniejszym problemem trzeba odkręcić raptem z 3 śruby i odpiąć kilka plastikowych zatrzasków. Ja osobiście kierowałem się raczej wyglądem i rozmiarami wyświetlacza (czujnik mam firmy GoldenEye taki jak Matejko a wkomponowany tak jak Cezar), a nie rozważałem kwesti układania kabli. Zresztą i tak musisz zasilić ten wskaźnik przy kokpicie, więc będziesz musiał jeszcze się gdzieś wpiąć w zasilanie pod deską rozdzielczą, a tak wpinasz się tylko z tyłu w kostke z kablem zasilajacym światła cofania i już. Czas samodzielnego montażu to ok. 2 godzin, ale myśle że drugi byłbym w stanie zamontować dużo szybciej :D
Anonymous - 29-11-2006, 21:31

mam taki pytanie (juz wiem ze golden eye to sprawdzona firma) ale co mozecie mi polecic do 200,- zl i zeby nie bylo typu rainbow??? bo na stronie czujnikiparkowania.pl nie znalazlem nic interesujacego, na allegro od groma ale wogole nie znam tych nazw!! z gory dzieki
Potek - 29-11-2006, 23:17

Uważnie przejżyj aukcje na Allegro. Nieraz w tekście nic nie ma o producencie czujnika a dopiero ze zdjecia wynika że jest to np. Golden Eye.
Tak masz np. TUTAJ
A ceny na czujnikiparkowania.pl są jakieś takie dziwne... ja za swój model Y-2616 dałem 105 zł a nie 160 w promocji... :shock:

saphire - 30-11-2006, 08:57

Po tych kilku miesiącach użytkowania te sensorki co mam założone spisują się OK.
Nawet jak są trochę zabrudzone, aczkolwiek na wszelki wypadek jak mi się nie chce auta umyć gdy już dość brudne to przynajmniej sensorki szmatką oczyszczam :)

Anonymous - 30-11-2006, 22:45

tak sobie sprawdziłem w sklepie z akcesoriami Mitsubishi:
Zestaw czujników cofania:
- Kpl 4 tylnych czujników MZ312908 cena: 1 477,49 złotych
- Kpl. 4 czujników tylnych i 2 przednich z wyswietlaczem MME31383 cena 2 804,70 złotych

:mrgreen:
Brawo MMC - to się nazywa handel!

Anonymous - 21-03-2007, 16:07
Temat postu: [Cari 1.8] Montaż czujników cofania w tylnim zderzaku, sedan
Witam,
Dzisiaj kupiłem zestaw 4 czujników z wyświetlaczem i chciał bym je zamontować w najbliższym czasie, szkoda mi kasy żeby ktoś inny to robił dlatego chce to zrobić sam. I mam pytania dotyczące tej operacji, czy ktoś może robił już to w sedanie z 2001? Nie wiem, czy zdejmować zderzak, czy po prostu wiercić? Jeśli polecacie, żeby zdjąć go, to prosiłbym o podpowiedź jak :) . Drugie pytanie, to gdzie najlepiej przepuścić kable, jaką drogą do środka? Czytałem stare posty, trochę osób już zakładało sobie samemu czujniczki, może macie jakieś podpowiedzi, o czym warto pamiętać przy montażu?
Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam,
Kamil