Czujniki cofania Golden Eye |
Autor |
Wiadomość |
saphire
Mitsumaniak daje wędkę nie rybę

Auto: Laguna Coupe GT
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 162 razy Dołączył: 20 Sie 2006 Posty: 6011 Skąd: Przemyśl
|
Wysłany: 15-09-2006, 22:12 Czujniki cofania Golden Eye
|
|
|
Właśnie dostałem paczkę sensorków z mikro wyświetlaczem LCD - kupowałem na www.czujnikiparkowania.pl więc w sobotę zmontuję całość "na desce" i stestuję a jak wszystko będzie hulać jak powinno sprezentuję mojej misi - powiercę otworki w zderzaku i założę - a niech ma |
_________________ Bartek `saphire` Siębab |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

Auto: MZR 2.0 DOHC
Zaproszone osoby: 3
Pomógł: 98 razy Dołączył: 08 Kwi 2005 Posty: 4814 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 15-09-2006, 22:18
|
|
|
no i ?
a ja wczoraj zalałem 6 litrów PB 95 do baku, a co, też się pokfalę |
_________________ MZR 2.0 DOHC (2005) LF-DE 110 KW
Mini Cooper R55s - 1.6T - 120 KW |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

Auto: IS220D
Kraj/Country: Australia
Pomógł: 146 razy Dołączył: 04 Kwi 2005 Posty: 7054 Skąd: Calish4nia
|
Wysłany: 16-09-2006, 00:40
|
|
|
no i ?? |
_________________ Mateusz <Matejko>
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 16-09-2006, 06:18
|
|
|
No i od razu zapytam o parę spraw
1. gdzie zapchałeś centralkę
2. czy sensory umieściłeś w takich odległościach jak w instrukcji czy w trochę innych
3. jak toto sie spisuje w odniesieniu do cienkich i niskich słupków albo siatki
4. czy sensory zamówiłeś czerone czy też malowałeś je
5. gdzie się wpinałeś w światło cofania
6. którędy puściłeś kabelek od wyświetlacza
ot co |
|
|
|
 |
Student
Mitsumaniak
Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Pomógł: 44 razy Dołączył: 24 Cze 2005 Posty: 2986 Skąd: Marki
|
Wysłany: 16-09-2006, 07:23
|
|
|
Matejko prosimy o drobiazgową odpowiedź i możesz napisać jaki masz czujnik, model itp. |
_________________ Avensis 1.8 T27 11r. 147KM Premium |
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-09-2006, 08:27
|
|
|
saphire napisał/a: | No i od razu zapytam o parę spraw
2. czy sensory umieściłeś w takich odległościach jak w instrukcji czy w trochę innych
ot co |
1. ja z boku przy kielichu amortyzatora (dalej przewody nie sięgnęły)
2. według wytycznych
3. nie złap[ie słupka o średnicy poniżej 2,5 cm, chyba, że sensor kieruje się centralnie na niego
4. Sensory są czarne, więc malował, fabryczny czerwony jest zupełnie inny
5. Najszybciej w żarówkę wstecznego, albo w najbliższą kostkę
kabel od wyświetlacza pod uszczelką do słupka, słupkiem za konsolę i do podłogi , a dalej pod podłogą do bagażnika
Ot co |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 16-09-2006, 11:17
|
|
|
saphire napisał/a: | No i od razu zapytam o parę spraw
ot co |
zeby nie bylo to mam czujniki w obu, i w obu montaz jest taki sam, choper juz conieco napisal, ja napisze jakto wygladalo u mnie,
szczeslaw: mamy te golden eye z tym wyswietlaczem bardziej plaskim - te z lcd na lusterko mi sie nie podobaly bo sa troszke za duze,
1.centralka - w sedanie przykleilem do nadkola, w htb umiescilem pod glosnikiem lewym z tylu przy polce,
2.tak w takich jak w instrukcji,
3.jak choper napisal, krzaki wylapuje, siatke tez - piknie moze raz ale wiadomo wtedy zeby sie obejrzec do tylu,
4.pomalowane w obu autach,cienka warstwa lakieru, zmieszana baza z bezbarwnym tak zeby byla cienka warstwa i zeby byl polysk,
5.wiazka idzie wlasnie przy nadkolu wiec tam sie wpialem,
6.jak dawid napisal przy dachu do slupka(najpierw odchodzi gora na zatrzaskach a pozniej ciagniesz do gory)
7. kable od czujnikow puscilem pod lampami - jak sciagniesz lampe to ma ona chyba 3 takie bolce naprowadzajace jeden albo dwa wylamalem juz nie pamietam i tamtymi dziurami puscilem kabelki - jak wyciagniesz lampe to zobaczysz ze tam pod nia jest szpara i przejda miedzy belka zderzaka a karoseria i tamtedy mozesz wejsc w bagaznik.
no i to wsysko, mase to spod ktorejs srubki zlapalem |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
dużo jeżdże i lubię jeździć, ale jak jeżdżę po autostradach, to czasami zdarza się, że widze takich wariatów co zapieprzaja, aż głowa puchnie... ledwo co ich wyprzedzam |
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 16-09-2006, 12:44
|
|
|
Matejko napisał/a: | 4.pomalowane w obu autach,cienka warstwa lakieru, zmieszana baza z bezbarwnym tak zeby byla cienka warstwa i zeby byl polysk,
5.wiazka idzie wlasnie przy nadkolu wiec tam sie wpialem |
Moze to glupie pytania ale:
- malowales po zalozeniu na zderzak czy przed?
- w obu nadkolach sa wiazki czy ktores konkretne? |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
Matejko
Mitsumaniak Macho Paczo

|
Wysłany: 16-09-2006, 12:57
|
|
|
pewnie ze przed, tak w obu, a i o tyle o ile w htb aby dojsc do centralki od wyswietlacza jest latwo - to w sedanie musialem sciagnac oslone plastikowa slupka tylnego i troche plastikow ze scianki odgradzajacej bagaznik - tam znalazlem jakis otwor montazowy i nim puscilem,
wiazki ogolnie ida progiem dalej pod plastikami nad nadkolem i tam sie rozchodza na druga strone do lampy itp. po zdjeciu tapicerki w sedanie ją widac, w htb wystarczy sciagnac oslone glosnika i tez ją mozna znalezc |
Nissan Juke
Mazda 2
Lexus IS220D
Calish4nia
|
|
|
 |
Chooper
Mitsumaniak

|
Wysłany: 16-09-2006, 12:58
|
|
|
arekp napisał/a: | - w obu nadkolach sa wiazki czy ktores konkretne? |
W lewym |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 16-09-2006, 14:24
|
|
|
No i sprawa jasna i nie trzeba wynajdować koła od nowa
To jest ten mój zestawik z mikro LCD (jakieś 3x3 cm ma ten ekranik) i z tyłu ma taki blaszkowy interes jak w niektórych uchwytach na komórki co go można wsunąć w nawiew albo inną szparkę i się będzie trzymał. Ja mam pomysł ulokować go przy lewym przednim słupku przy nawiewach bo jest niewielki i tam nie będzie przeszkadzał a i zwykle na boczne lustra cofam więc będzie w dogodnym dla mnie miejscu. Co do sensorów to są czarne więc pewnie psiknę je tuz przed montażem (po testach) srebrnym spray'em akrylowym (akurat taki mam) więc mniej więcej pod kolor zderzaka wyjdą. Dziś już nie mam czasu na to więc dopiero jutro po obiadku pobawię się w majsterklepkę i to zmontuję do kupy.
No i dzięki za info |
|
|
|
 |
Cezar
Mitsumaniak Veni, Vidi, Vici

Auto: Mondeo x2
Pomógł: 26 razy Dołączył: 13 Lip 2005 Posty: 7812 Skąd: Olsztyn
|
|
|
|
 |
arekp
Mitsumaniak

Auto: inny
Pomógł: 21 razy Dołączył: 16 Maj 2005 Posty: 2784 Skąd: jestem z miasta
|
Wysłany: 16-09-2006, 21:03
|
|
|
Czy to jest ten sam czujnik co u Matejko? klik |
_________________ odszkodowania.pl serwis z bezpłatną wiedzą i poradami w zakresie samodzielnego uzyskania odszkodowania |
|
|
|
 |
Grześku
Mitsumaniak groźny oboźny

Auto: Outlander Intense+ 2.0
Pomógł: 12 razy Dołączył: 04 Maj 2005 Posty: 2722 Skąd: Świdnik
|
Wysłany: 16-09-2006, 21:41
|
|
|
W sedanie to prosta sprawa, ja mam żarówki wstecznego w klapie i musiałem "łapac prąd" z czujnika na skrzyni.
Na razie i tak zima bo czujka strzeliła focha i nie działa, a mam ten sam zestaw co Matejko |
_________________ "nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przeciez trzeba napisac." by Rafal_Szczecin
strony www, druk, grafika reklamowa, fotografia |
|
|
|
 |
saphire

|
Wysłany: 17-09-2006, 07:39
|
|
|
arekp napisał/a: | Czy to jest ten sam czujnik co u Matejko? klik |
Firma Golden Eye, jednak mój zestaw to chyba ciut nowszej generacji.
Wczoraj kontrolnie pospinałem to wszystko no i efekty są takie:
- mikro lcd jest podświetlany kolorowo, niebiesko, żółto, czerwono - w zależności od odległości od przeszkody - wcześniej dałem linka do strony producenta jak on wygląda
- biiipy z głośniczka i odległość pokazywana tak jak w reszcie zestawów tyle że położenie przeszkody na lcd'ku pokazywane jest taką kropą pod odległością
- chyba inne sensory - te z mojego zestawu normalnie kolorami świecą do tyłu (w trakcie działania) analogicznie jak wyświetlacz mikro lcd więc chyba trzeba by je "z głową" malować by nie zamalować tego jaśniejszego pierścienia (wokół centralnego elementu) przez który to światło "uchodzi" chyba że komuś ten bajer nie potrzebny
Ja musiałem dać dodatkowo te stabilizujące pierścienie kątowe bo mi sensory za bardzo do góry "świeciły" wiązką więc po dobraniu odpowiedniego "pierścionka" z odpowiednim kątem nachylenia dało radę je tak zamontować że emitowana wiązka jest poziomo. Muszę jeszcze pomyśleć jak je dodatkowo zablokować od drugiej strony zderzaka by nie dały sie wyjąć (celowo bądź przypadkiem przez szczotki na myjni itp.) bo niezbyt ciasno siedzą w zderzaku. W sumie to to wiertło co jest w zestawie mogło by ciut mniejsze "fi" mieć by ciaśniej wchodziły, ale to może też wina zderzaka - plastik ma jakieś 3mm więc i specjalnie nie ma jak ściskać. Może dodatkowo oblecę sensor (z tyłu za zderzakiem) dookoła jakimś silikonem z tuby by jak zastygnie robił za pierścień trzymający go w zderzaku tak by nie dał się wyjąć z niego.
Póki co nie będę ich malował - tak na wszelki wypadek - aż do zakończenia gwarancji a później zdecyduję czy siknąć akrylem na srebrno.
Do mojego zestawu można kupić sensory pojedynczo - są po 50zł sztuka na tej stronce co wcześniej linka dałem - to tak w razie gdyby co który po gwarancji zdechł.
I jeszcze jedno - po zdjęciu tylnych lamp (hatchback) nie musiałem nic wyłamywać w lampach by przeciągnąć kable, po prostu podłożyłem je pod lampę (pomiędzy uszczelką dociskową lampy a karoserię) i przeszedłem przez wycięcie w karoserii w które jest później wtykany panel z żarówkami do lampy - jest tam średnio po 0,2-0,5 cm luzu między krawędziami panela a krawędzią blachy więc kabelki spokojnie przechodzą - jedynie na wszelki wypadek taśmą okleiłem krawędź blachy by mi kabli nie przecięła.
Później wjechałem z nimi pomiędzy tylny pas a plastik tylnej osłony w bagażniku i dalej do miski z kołem zapasowym - z przodu przed kołem mam full miejsca - wolnego przed zapasówką jakieś 80cm x 30cm x 20 cm - mam tam klucze, dodatkową gaśnicę i inne drobiazgi a jeszcze i tak sporo zostaje więc tam na rzepie do ścianki przymocuję centralkę. Dziś jeszcze dokończę montaż i poprzeciągam kabelki od centralki do wyświetlacza, pod lampę cofania i do biiperka.
PS. jak wszystko skończę to cyknę parę fotek i pokażę co i jak. |
|
|
|
 |
|