To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Space Star Ogólne - Wycieraczki i inne pytania

emkawu - 08-03-2010, 21:10

miras_l, ja mam alarm "Forteca" montowany w salonie i po naciśnięciu obu przycisków na raz (włącz i wyłącz) na pilocie włącza się funkcję KOMFORT, która powoduje zamkniecie centralnego zamka po uruchomieniu silnika. Nie jest to więc funkcja ANTYNAPAD jak pisałem wcześniej. ANTYNAPAD to trochę co innego, przynajmniej w przypadku mojego alarmu (tak to jest jak się człowiek chce powymądrzać bez czytania instrukcji :wink: ) Przepraszam za przekłamanie :oops:
cns80 - 09-03-2010, 08:03

miras_l ma alarm Prestige (o ile mnie pamięć nie myli)
pablo eldiablo - 09-03-2010, 16:23

miras_l napisał/a:
Na chwilę obecną jest mi bardziej niezbędny pkt 1 i 2, gdzie mogę odczytać po VIN nr katalogowy (jakiś link) a czy w ogóle jest gdzieś dostępny Parts Catalog do Miśka

Cześć,
jeśli jeszcze sam nie dotarłeś do informacji dot. mechanizmu wycieraczek, mogę powiedzieć co sam dowiedziałem się od speców z AutoTW w Wawie - mechanizm jest jednym elementem, cena nowego około 280PLN. Zamienników i używek w zasadzie brak. Tzn używki są, ale zero gwarancji, że te plastiki zaraz się nie rozlecą, albo części z anglików = mechanizm wycieraczek odwrotny.

Pzdr.,
p.

miras_l - 29-03-2010, 11:58

Kupiłem na Allegro mechanizm wycieraczek wraz z silniczkiem tylko za 110 zł już z przesyłka :mrgreen: Po zamontowaniu samego mechanizmu super działa a silnik mam zapasowy :mrgreen:
zet-em - 23-04-2012, 12:30

Ostatnio irytują mnie wycieraczki a dokładnie hałaśliwa praca.
To nie jest chyba problem z silniczkiem czy przekładnią bo chodzą płynnie.
Warczą, jakby ,,skakały" po szybie przy ruchu w lewo, przy ruchu powrotnym idealnie i cicho.
Wizualnie wygląda, że wszystko jest ok ale skąd to warczenie przy ruchu w lewo?

plecho1 - 23-04-2012, 12:37

Sprawdź jak ustawione są pióra względem płaszczyzny szyby, powinny być dokładnie prostopadle. Może tak być, że ramie się delikatnie wygięło i pióra są delikatnie pochylone w kierunku powrotu czyli prawym. Jeśli guma jest już trochę twardsza, to podczas ruchy w lewą stronę wycieraczka może tak właśnie się zachowywać. Miałem tak kiedyś z tylną wycieraczką, wyprostowanie ramienia pomogło.
Bizi78 - 23-04-2012, 17:35

zet-em, może czas wymienić wycieraczki na nowe :P .
MarPod - 11-07-2012, 08:14
Temat postu: Wycieraczki
Jakie wycieraczki kupić do Space Stara? Jakie polecacie? Wymiary?
Bizi78 - 11-07-2012, 10:26

Ja używam wycieraczki ALCA (dostępne w TESCO, Castorama, alledrogo) :D .
Wymiary jak dobrze pamiętam: 53 kierowca, 48 pasażer, 35 tył.
Zawsze możesz sprawdzić na opakowaniu czy pasują do auta.

SiMa - 11-07-2012, 12:47

Ja używam TOP cośtam (żółto-czerwone opakowanie), także dostępne w marketach, głównie w Carrefour.

Nie narzekam :wink:

RaVciO - 11-07-2012, 18:35

Bizi78 napisał/a:
Ja używam wycieraczki ALCA (dostępne w TESCO, Castorama, alledrogo) :D .
Wymiary jak dobrze pamiętam: 53 kierowca, 48 pasażer, 35 tył.
Zawsze możesz sprawdzić na opakowaniu czy pasują do auta.

Także ich używam i jest ok.

zet-em - 25-09-2012, 12:51
Temat postu: Re: Wycieraczki
MarPod napisał/a:

Ja również podpisuję się pod tym pytaniem ale nie chodzi mi raczej o wymiary, bo znam.
Interesuje mnie to, czy nowy typ wycieraczek , tzw. płaskie są lepsze od tradycyjnych i jeśli tak, to jakiej firmy są godne zakupu i satysfakcji z użytkowania.

RaVciO - 25-09-2012, 18:47
Temat postu: Re: Wycieraczki
zet-em napisał/a:
MarPod napisał/a:

Ja również podpisuję się pod tym pytaniem ale nie chodzi mi raczej o wymiary, bo znam.
Interesuje mnie to, czy nowy typ wycieraczek , tzw. płaskie są lepsze od tradycyjnych i jeśli tak, to jakiej firmy są godne zakupu i satysfakcji z użytkowania.

Co do tego które lepsze to zdania są zazwyczaj podzielone, ale jak już bym kupował "płaskie" to też firmy alca :-)

franek333 - 28-03-2013, 20:15

No właśnie :!:

U mnie padła tylna :(

Latem zatarła się oś od brudu i rozebrałem, wyczyściłem i złożyłem do kupy.
Śmigała aż miło aż do lutego :twisted:
Ostatnio działała z dziwnymi przerwami aż w końcu zatrzymała się w pozycji wyjściowej i nic już dalej nie słychać :evil:

:arrow: Liczyłem że to może bezpiecznik bo w instrukcji jest coś takiego - "BEZPIECZNIK WYCIERACZEK SZYBY PRZEDNIEJ" :idea:
... za to nic nie pisze o bezpieczniku wycieraczek szyby tylnej :!: :?:

Co Wy na to :?:
Na razie jest trochę za zimno żeby to rozbierać ale jak się tylko da coś dłubać na dworze to się za nią wezmę.
Czekam na Wasze podpowiedzi i pozdrawiam 8)

szkuba - 03-04-2013, 21:10

Wg "electrical wiring" motor wycieraczki i spryskiwacza tylnego chodzi na bezpieczniku nr 14 wewnątrz kabiny i jest to też bezpiecznik przednich wycieraczek, natomiast oprócz tego sprawdziłbym jeszcze przekaźnik B-66. jeśli wszystko sprawne to albo wiązka gdzieś poszła albo się ścieżki wewnątrz mechanizmu zabrudziły i nie łączą.
PS moja tylna wycieraczka też się kiedyś zatrzymała a mimo to elektryka się nie spaliła. mam jeszcze stare bebechy w razie czego oddam za friko tylko uszczelniacz poszedł więc trzeba by z dwóch popsutych złożyć jedną dobrą ;)