[02-06]Lancer CS0 - zmiana Gala na Lancera
Pawel`85 - 03-04-2010, 22:52
W lancerze 2.0 jest tak ... 1275kg:136KM=9.375kg/KM
Galant 2.5 V6 tak ... 1430 kg:163KM=8,77kg/KM
Więc cudu nie będzie, Gal ma w sobie moc. I niech moc będzie z wami.
Eremita moze umów się z kimś kto ma Lancera i porównajcie. Ja bym sie chetnie przejechał twoim Galantem
krzychu - 03-04-2010, 22:57
Pawel`85 napisał/a: | 1430 kg:163KM=8,77kg/KM |
Cosik by mało ten galant ważył...
Według jakiegoś tam autocentrum galant ma 1sec lepiej do setki (8,6 vs 9,6). Ma też sporo więcej Nm.
Jak chcesz lepszą rakietę to jest jeszcze Lancer RA 2,4 Mivec ten daję radę w okolicach 7 sec do setki.
Radowan - 03-04-2010, 23:23
Lancer 2.0 waży wg danych 1275kg
Co daje wsp masa/moc 9.375
Ja niedługo będę miał porównanie obu samochodów, jeżeli chodzi o przyspieszenia.
Wtedy na pewno podzielę się doświadczeniami
jaca71 - 04-04-2010, 21:04
Ja mam porównanie Lancer 2.0 manual 155KM vs. Camry 2,4 automat 170KM i... Na starcie Camry się lepiej zbiera, na trasie typu polskie DK z dwu lub trzycyfrowymi numerami Lancer dzięki manualnej skrzyni i sztywniejszemu zawieszeniu wydaje się żwawszy i pewniejszy w prowadzeniu. Na autostradzie Camry jest dynamiczniejsza i mniej pali Poza tym ja bym brał Camry jakbym miał wybór.
Pawel`85 - 04-04-2010, 22:24
Radowan napisał/a: | Lancer 2.0 waży wg danych 1275kg |
fakt spojrzałem na kombi, kombi waży więcej
eremita - 02-03-2011, 16:30
trochę czasu minęło od czasu jak napisałem ten temat w lipcu zmieniłem gala na Citroena C5
Muszę przyznać że samochód bardzo wygodny wręcz mogę powiedzieć kanapa na kołach:) ale nie daje przyjemności z jazdy jak gal dlatego jak tylko znajdę kupca na cytryne szukam Mitsu
i mam tylko dwa pytania co Lancerka czy mają dobre skrzynie? czy raczej awaryjne? z tego co wyczytalem to tylko na 2 cos tam klika.
i drugie jak jest wyciszona kabina? chodzi mi czy słychać szum wiatru przy drzwiach?
krzychu - 02-03-2011, 17:48
eremita napisał/a: | mają dobre skrzynie? |
Tak, biegi wchodzą pewnie. Czasem coś słychać ale problem się nikomu nie pogłębia. Ogólnie czym się ją mocniej traktuje tym się ją bardziej docenia (można zmieniać bardzo szybko biegi). Jako jedyna z ostatnich na mocnych stałych cięgnach, a nie linkach....
eremita napisał/a: | i drugie jak jest wyciszona kabina? chodzi mi czy słychać szum wiatru przy drzwiach? |
Słychać raczej szum opon, nic więcej.
eremita - 02-03-2011, 18:53
no to już wiem jaki chce samochód
a jeszcze jedno czy w lancerach jest klima tronik czy tylko zwykla klima?
krzychu - 02-03-2011, 20:48
w rocznikach po końcu 2005 roku. Więc ogólnie produkcja 2006 (możliwe że początek 2007 też go produkowali) ma klimę automatyczną. Łatwo poznać po desce bo się całkiem zmieniła. pokrętła są nisko, a nie jak wcześniej zaraz pod radiem.
Haiku - 04-03-2011, 13:48
krzychu napisał/a: | w rocznikach po końcu 2005 roku. Więc ogólnie produkcja 2006 (możliwe że początek 2007 też go produkowali) ma klimę automatyczną. Łatwo poznać po desce bo się całkiem zmieniła. pokrętła są nisko, a nie jak wcześniej zaraz pod radiem. |
Różnie na to mówią. Automatyczna / Półautomatyczna. Generalnie ustawiasz pokrętłem temp a nie jak to w tzw. "Climatronikach" gdzie ustawiasz cyfrowo. Zasada działania taka sama - trzyma temperaturę taka jaka jest ustawiona a to przecież oto chodzi
cefaloid - 05-03-2011, 17:27
krzychu napisał/a: | eremita napisał/a: | mają dobre skrzynie? |
eremita napisał/a: | i drugie jak jest wyciszona kabina? chodzi mi czy słychać szum wiatru przy drzwiach? |
Słychać raczej szum opon, nic więcej. |
Ja mam nieco inne zdanie - co prawda mój silnik to 1,6 ale nie sądzę by miało to kluczowe znaczenie. Rzekłbym Lancer jest wyciszony dość kiepsko jak na współczesne standardy.
Dość głośno słychać koła co jest chyba efektem zastosowania plastikowych nadkoli z przodu i żadnych z tyłu. Konkurencja wstawia nadkola 'filcaki' właśnie w celu wyciszenia takich szumów (?).
Lancer, przynajmniej ten z silnikiem 1.6 średnio nadaje się do podróżowania autostradami bo powyżej 120km/h w kabinie jest już zdecydowanie (za) głośno. Wyjący silnik, wyraźny szum opon i szum powietrza. Obawiam się że możesz być rozczarowany wyciszeniem po przesiadce z C5 - zwłaszcza przy dużych prędkościach.
Poniżej 120 km/h jest całkiem OK. A więc dobra maszyna o ile nie za wiele przemieszczamy się po autostradach.
krzychu - 05-03-2011, 17:57
2.0 całkiem mało hałasuje tak do 140-150km/h
Szum opon zależnie od nawierzchni jest bardziej lub mniej wkurzający (szczególnie głośne jest obijania się kamyczków, piasku o nadkola z brakiem wyciszenia). Tak że oczywiście potwierdzam że nadkole powinny być lepiej wyciszone. Drażniącego hałasu silnika 2.0 czy powietrza nie stwierdzam.
kgebczyk - 06-03-2011, 00:31
cefaloid napisał/a: | Poniżej 120 km/h jest całkiem OK. A więc dobra maszyna o ile nie za wiele przemieszczamy się po autostradach. |
od siebie dodam że powyżej 150km/h też się robi całkiem akceptowalnie... co nie zmienia faktu że dla jeżdżących przepisowo, przedział 120-150km/h może być trudny do zniesienia na dłuższą metę.
eremita - 07-03-2011, 20:48
o to wyciszenie pytam bo w carismie i colcie jak sie jedzie kolo 100 to slychac przy drzwiach jak wieje wiatr w galancie tego nie było.
Pawel`85 - 08-03-2011, 22:23
Cytat: | o to wyciszenie pytam bo w carismie i colcie jak sie jedzie kolo 100 to slychac przy drzwiach jak wieje wiatr w galancie tego nie było. |
To aż tak że wieje wiatr napewno nie ma. A swoją drogą myślał już ktoś o lepszym wyciszeniu tych nadkoli na własną rękę??
|
|
|