To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Chcę Kupić Outlandera - Outlander vs Mazda CX-7 vs Honda CR-V vs Suzuki Grand Vitara

mitsu00 - 29-06-2010, 23:35

venglin napisał/a:
A jeździłeś benzyną 260 KM? To jest dopiero frajda

A jaki wir w baku.... :mrgreen:

Anonymous - 29-06-2010, 23:39

skaut napisał/a:
Suzuki - jak dla mnie WADA - silnik 1,9 z rodowodem Renault, chyba ze sporymi możliwościami off road (w moim przypadku to nie do końca ten adres)
Może być silnik benzynowy polący troche więcej, ale za to bardzo mocny?
To się przejedź Suzuki Grand Vitarą 3.2
Rewelacyjnie się sprawuje - i na drodze i w lekkim terenie.

Chcesz diesla?
To sprawdź nowe Kia Sorento 2.2
Mnie sie bardo dobrze jeździło tym autem. Miałem okazję sprawdzić to auto w zimie, w trudnych warunkach. Było super.

Jeśli chodzi o Outlandera, to ludzie go masowo kupowali dokąd były bardzo niskie ceny na te auta.
Jakiś czas temu, kolejki przed salonami przestały się już jednak ustawiać.
:wink:

jurekschroda - 30-06-2010, 12:45

Cytat:
To się przejedź Suzuki Grand Vitarą 3.2
Rewelacyjnie się sprawuje - i na drodze i w lekkim terenie

Na drodze - ta,k jesli chodzi o dynamikę. Do tego jak na V6 i 4x4 jest naprawdę przyzwoite spalanie.

Cytat:
Jeśli chodzi o Outlandera, to ludzie go masowo kupowali dokąd były bardzo niskie ceny na te auta.
Jakiś czas temu, kolejki przed salonami przestały się już jednak ustawiać.

Wyniki sprzedaży suvów za pierwszy kwartał 2010 twierdzą chyba jednak coś innego - Outek nadal jest liderem.

Cytat:
Jeśli chcesz kupować MO, to decyduj się raczej na silnik 2,2. Nie licząc wrażliwości na paliwo (szczególnie zimą), innych wad nie uświadczyłem. 2,0 jest w moim odczuciu za głośny.

He he, gdyby jeszcze tylko różnica cenowa wynosiła mniej niż +/- 20.000 :mrgreen:
a tak własciwie to bliżej 30.000, bo 2.2 raczej nie znajdziesz bez automatu.

kordiank2 - 30-06-2010, 14:04

...Wyrzuciłbym z tego rankingu suzukę grand vitarę - bo to jednak terenówka a nie suv - raczej należałoby ją porównywać z pajero, a kolega chce wiedzieć coś o outlanderze, więc nie porównujmy aut z różnych kategorii, to nie ma sensu. Pomijając fakt, że jestem chorym fanatykiem marki (cóż, miłość jest ślepa), to dla mnie osobiście zawsze duże znaczenie miał stosunek ceny do jakości / funkcjonalności i tutaj outlander bije konkurencję na głowę. Poza tym mamy jeszcze duży lans z powodu charakterystycznej nowej paszczy - może kontrowersyjna, ale rzuca się w oczy i nie można być na nią obojętnym. Masz więc tutaj dodatkowy głos za OUTLANDERem - traktuj go jak najbardziej poważnie mimo mojej wspomnianej "ślepoty" na wszelkie wady marki. Żałuję tylko, że nie wszyscy nasi forumowicze mają tak poprzestawiane jak ja: wybaczam mitsubishi każde niedociągnięcia, nawet mariaże z volvo czy vw, lub układy z autami na "fy" - dopóki na masce widnieją trzy diamenty jest to po prostu najlepsze auto na świecie - i takich rad oczekiwałbym od reszty maniaków z forum, czego możnaby się w ciemno spodziewać po użytkownikach - miłośnikach mitsubishi :mrgreen: . Kupując outlandera dodatkowo w pakiecie-gratis zyskujesz grono wspaniałych przyjaciół, na których możesz zawsze liczyć... o czym warto tu wspomnieć. To ważna rzecz, uwierz, wiem co mówię...
Gunner - 01-07-2010, 22:33

Cytat:
Mazda - zajefajny silnik diesla. Wciska w bardzo wygodny fotel, wielka frajda z jazdy mniejsza pewnie przy dystrybutorze - pewnie odpadnie - kryterium brane pod uwagę wielkość bagażnika.

Z racji tego ze miałem okazje porownac sobie kilkukrotnie te dwa modele dosc dobrze,to musze nie zgodzic sie z tym ze Mazda z 2.2 diesel-"wgniata!!! "
Tez ma lekko wyczowalna turbo dziure,a tylny naped reaguje zbyt słabo na uslizgi przedniej osi.Testowałem Mazde w zime przez 1h w sniegu.Po za tym diesel nie pali tak duzo co turbo benzyna (18l!).Nie pomyliły ci sie oby modele?
Co innego wykonczenie ,materialy ,kultura pracy motoru.Po rozgrzaniu zachowuje sie bardzo cicho.
Madzia jest lepiej wykonczona.Bardziej elegancka.To typowy mieszczuch.

jurekschroda - 03-07-2010, 09:29

Cytat:
Żałuję tylko, że nie wszyscy nasi forumowicze mają tak poprzestawiane jak ja

No, trochę nas jest, tych... "poprzestawianych" :mrgreen:

Cytat:
Kupując outlandera dodatkowo w pakiecie-gratis zyskujesz grono wspaniałych przyjaciół, na których możesz zawsze liczyć... o czym warto tu wspomnieć. To ważna rzecz, uwierz, wiem co mówię...

=D>
Święta prawda :wink:

skaut - 03-07-2010, 21:53

kordiank2 napisał/a:
...Kupując outlandera dodatkowo w pakiecie-gratis zyskujesz grono wspaniałych przyjaciół, na których możesz zawsze liczyć... o czym warto tu wspomnieć. To ważna rzecz, uwierz, wiem co mówię...

grono wspaniałych przyjaciół o których wspomina kordiank2 - BEZCENNE :-)

[ Dodano: 03-07-2010, 22:07 ]
[quote="gootek"]
skaut napisał/a:

Chcesz diesla?
Mnie sie bardo dobrze jeździło tym autem. Miałem okazję sprawdzić to auto w zimie, w trudnych warunkach. Było super.

:wink:

Czy aby silniki crdi w kijankach to nie konstrukcje mercedesa?

[ Dodano: 04-07-2010, 10:17 ]
gootek napisał/a:
Chcesz diesla?

gootek, dzięki za podpowiedź. Z porównania "wylatuje" Suzuki, a jego miejsce zajmuje Kia Sorento.
Z całego porównania będzie to drugie auto z 5 osobową homologacją ciężarową. Nie bez znaczenia jest również wielkość bagażnika, która niestety w Mazdzie jest bardzo niezadawalająca.

sylb - 04-07-2010, 12:49

tu masz jeszcze jeden do listy
http://www.chevrolet.pl/samochody/captiva/

Nie wiem w jakimi funduszami dysponujesz ale jak bym miał do wyboru sorento a np. to
http://otomoto.pl/audi-q5...-C11297909.html

Hubeeert - 04-07-2010, 13:59

Captivę kupili moim znajomi. Po roku przesiedli się na Outlandera twierdząc, że powodów było o jakiś 100 za duzo, żeby wciąż sie męczyć.
skaut - 04-07-2010, 20:56

sylb napisał/a:
tu masz jeszcze jeden do listy
http://www.chevrolet.pl/samochody/captiva/

Nie wiem w jakimi funduszami dysponujesz ale jak bym miał do wyboru sorento a np. to
http://otomoto.pl/audi-q5...-C11297909.html

jakieś optymalnie 120-130. Q7 jeszcze ładniejsza no i XC90 :love7:
Zostanę przy nowych - leasing, salon

[ Dodano: 04-07-2010, 21:01 ]
Hubeeert napisał/a:
Captivę kupili moim znajomi. Po roku przesiedli się na Outlandera twierdząc, że powodów było o jakiś 100 za duzo, żeby wciąż sie męczyć.

Bo tak w sumie to zadałem pytanie aby rozwiać swoje wątpliwości. Już jakiś czas temu zakochałem się w Outlanderze. Ale dla świętego spokoju przejadę się kilkoma autami, aby upewnić się o słuszności wyboru. Już teraz śledzę wątek 2.0 DID vs 2.2 DID.
O ile wiem, w salonie nie mają wersji testowej z silnikiem 2.2, więc pewnie przejadę się C-Crosserem.
To dopiero będzie trudny wybór. Wiedzą o tym Ci z was, którzy mieli wybór. Nie liczę tych którzy wyjeżdżali swoimi autkami z salonów, gdy w ofercie był tylko jeden diesel.

[ Dodano: 05-07-2010, 08:17 ]
venglin napisał/a:

A jeździłeś benzyną 260 KM? To jest dopiero frajda :)

Nie, od kiedy przesiadłem się na diesla, jakoś pasują mi te silniki.

jurekschroda - 05-07-2010, 10:44

Cytat:
jakieś optymalnie 120-130

Przy Outku 2.2 budżet będziesz musiał "trochę" podciągnąć :?

kordiank2 - 05-07-2010, 12:59

dla zainteresowanych polecam dzisiejszy "motor" i zamieszczony w nim "wielki test suvów".Wydaje się przeprowadzony rzetelnie, a w ocenie biorący pod uwagę kilka istotnych przy wyborze suwa aspektów. celowo nie opiszę wyników tego testu, żeby było ciekawiej. zachęcam do kupna dzisiejszego numeru motoru - chociaż wśród ocenianych aut nie znalazła się cx-siódemka... artykuł mimo wszystko ciekawy i jak najbardziej przystający do tematu posta.
skaut - 05-07-2010, 13:01

jurekschroda napisał/a:
Cytat:

Niestety. Akcyza :evil: robi swoje. Właśnie jestem po jeździe próbnej Citroenem C-Crosserem 2,2 HDI automat.
I za chwilę będę miał problem 2.0 DID czy 2.2 DID

mitsu00 - 05-07-2010, 13:09

skaut napisał/a:
jurekschroda napisał/a:
Cytat:

Niestety. Akcyza :evil: robi swoje. Właśnie jestem po jeździe próbnej Citroenem C-Crosserem 2,2 HDI automat.
I za chwilę będę miał problem 2.0 DID czy 2.2 DID

Mam 2.2 w manualu i jestem bardzo zadowolony. Wielokrotnie jeździłem OII z silnikiem 2.0 i różnica w kulturze pracy jest znaczna, tzn na + dla 2.2.

j-rules - 05-07-2010, 13:59

ten 2.2 to ma rodowód francuski (hdi) ?
Jak tak to mamy to samo w mondeo IV.
I sprawuje sie bardzo fajnie, wiadomo inny rodzaj auta, ale ja moge polecic.
Jest calkiem cichy (jak na diesla), zbiera sie ladnie, ciagnie dosc wysoko (jak na diesla)
po za tym w mondeo, mimo 175 koni jest w stanie spalic w trasie 5.5 litra na setke (jadac plynnie 100km/h) Od 120 robi sie jednak juz troszke mniej oszczedny, ale jak na taka moc i dynamiczna jazde w trasie 7.5 zbrodnia nie jest. Srednio? 6.5 ;)
przejechane poki co tylko 20 pare tysiecy, ale jak narazie bez zarzutu.
pozdro