Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Outlander vs Mazda CX-7 vs Honda CR-V vs Suzuki Grand Vitara
Autor Wiadomość
skaut 
Mitsumaniak
per aspera ad astra

Auto: Outlander 2,2 6 TC-SST 156KM
Kraj/Country: Polska
  Wysłany: 24-06-2010, 22:01   Outlander vs Mazda CX-7 vs Honda CR-V vs Suzuki Grand Vitara

Kolejne pytanie w stylu chcę kupić. Czytam wasze forum i staram się wyrobić sobie opinię, co będzie najkorzystniejszym wyborem. W końcu Outlander to najpopularniejszy SUV w Polsce (o czymś to świadczy), krytykowany jest za głośnego diesla ze stajni VW, pojawiają się również m.in. negatywne opinie o lakierze w wersji po FL. Czy prawdziwe są opinie kierowców (?) zebrane w takim chociażby rankingu:
http://www.autocentrum.pl...&segmentid=12#1
Kia i Hyundai przed Mitsubishi?
Z góry dziękuję za konstruktywne opinie. Jakby nie patrzył zakup takiego auta w salonie to nie zakup ziemniaków na straganie, więc decyzja musi byś przemyślana.
Pozdrawiam i przepraszam za kolejnego maila z cyklu czy kupić......
Skaut

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 25-06-2010, 06:32   

Szukaj , jest podobny wątek o OII i CX-7,

Co do rankingów to musisz brać jedno pod uwagę , od OUTKA wymaga sie więcej niż od Kuga (nie ta klasa raczej ASX) , KIA (chyba tylko jeden silnik 2.5l ) czy Tuscona (ten to jest kicha w ostatnią zimę gościu nie mógł wyjechać z małej zaspy, targałem go Carismą bo płakał chłop) więc krytyka jest mocniejsza dla OUTKA bo wszyscy stawiają mu większe wymagania.
Przy mojej jeździe Outek 2.0 spal ok. 7.5 - 8l w trasie , tylko że ja jeżdzę trochę szybciej niż inni.
2.0 jest głośny, głośniejszy od Cari DID i to mi najbardziej przyszkadza.
Twarde plastiki sa kolejnym minusem bo nawet przestrzeń kufra szybko sie rysuje ale zawsze można okleić szmatą za parę groszy i będzie ładnie :lol:

Generalnie na +

rezon 
Mitsumaniak

Auto: był OutlanderII 2.0DID
Wysłany: 25-06-2010, 08:36   

skaut napisał/a:
Jakby nie patrzył zakup takiego auta w salonie to nie zakup ziemniaków na straganie, więc decyzja musi byś przemyślana.
poczytaj jeszcze sobie na forach opinie o ASO w okolicach. Gdzieś ten samochód trzeba później serwisować.

drout
[Usunięty]

Wysłany: 25-06-2010, 09:47   

Mnie outlander z dieslem nie zachwycil, ja chyba bym poszedł w CX7 z benzynką :mrgreen: Grand Vitare ujezdza znajomy i w sumie jest zadowolony choc benz.2.0 pali podobnie do mojego forka 2,5xt

[ Dodano: 25-06-2010, 09:48 ]
A jeszczed CR-V z dieselkiem 2,2 bardzo fajnie, bylem milo zaskoczony po jezdzie probnej

skaut 
Mitsumaniak
per aspera ad astra

Wysłany: 25-06-2010, 10:08   

Przejechałem się już Outlanderem 2.0 DID (pompowtryski) a przed chwilką wróciłem z jazdy CX-7 2.2 diesel.
Jak w Mazdzie ten silnik chodzi :shock:
Tyle, że auto to wypadkowa wielu czynników. W CX-7 na pewno mniejszy i mniej funkcjonalny bagażnik.
W przyszłym tygodniu jadę przejechać się Suzuki i Hondą, tyle że kilkunastominutowe przejażdżki i tak na niewiele się zdarzą.
W outlanderze 2.0 silnik mnie nie przeraża, teraz w VW T5v mam 1,9 105KM - to się dopierow turla
Jeszcze jedna aktualnie wielka zaleta Outlandera - odbiór nawet do tygodnia czasu, na Mazdę musiałbym czekać do września/października

jurekschroda 
Forumowicz

Auto: Lancer, Colt, Carisma
Wysłany: 25-06-2010, 10:26   

CX7 - duuużo lepszy silnik i duuużo mniejsza funkcjonalność niż Outek.
Honda - j.w. + tragicznie działający ( bardziej nie-działający) napęd "niby4x4"
Suzuki - jeśli często opuszczasz asfalt to niewątpliwie najlepszy wybór - autko najlepsze w swojej klasie w terenie. Na szosie jednak trochę.... taczkowate. Coś za coś.

Generalnie Outek kładzie konkurencję ilością miejsca i funkcjonalnością, w przypadku Mazdy i Hondy także napędem. Największy minus to turboklekot vw, ale jak ktoś przywykł to nie taki diabeł straszny. Zwłaszcza po fl, kiedy trochę go wyciszyli. Do tego nie masz tu problemów z filtrem cząstek stałych i niskie spalanie.
Kwestii wnętrza ( materiały/design) nie tykam - to już bardzo indywidualna sprawa, zależna od gustu.

skaut 
Mitsumaniak
per aspera ad astra

Wysłany: 25-06-2010, 11:08   

Co do Mazdy i Mitsubishi odniosłem dokładnie takie same wrażenie po kilkunastominutowych przejażdżkach.
Suzuki i Hondą przejadę się w przyszłym tygodniu.
Jeszcze jedno, prześledziłem wątek o silnikach 2.0 DID vs 2,2 DID i na odwrót, zadzwoniłem do nieautoryzowanego serwisu japończyków i miły Pan powiedział, że każdy współczesny diesel potrafi spłatać psikusa, czy są to pompowtryski VW czy technologia CR.
Wybór jak zwykle należy do klienta.
Będę rozważał zady i walety. Coś wybiorę. Popularność silnika 2.0 DID ze stajni VW to IMHO jego ewidentna zaleta.
skaut

[ Dodano: 25-06-2010, 11:23 ]
rezon napisał/a:
skaut napisał/a:
Jakby nie patrzył zakup takiego auta w salonie to nie zakup ziemniaków na straganie, więc decyzja musi byś przemyślana.
poczytaj jeszcze sobie na forach opinie o ASO w okolicach. Gdzieś ten samochód trzeba później serwisować.

Słudzna uwaga, a napisze ktoś jak wygląda Satall w Łodzi w rankingu forumowiczów?
Pozdro

Student 
Mitsumaniak

Auto: Avensis 1.8VVTi , 11r. Premium
Wysłany: 25-06-2010, 16:13   

Proponował bym przy porównaniu podawać ceny :lol: bo CX-7 znacząco odstaje od reszty.
CX7 wer. 2.2 135tyś. podstawa , porównywany do niej Outek 2.0 97tyś. natomiast Outek 2.2 już 138tyś.
W przypadku pierwszej wersji mamy różnicę ok. 38 tyś. więc za tą kasę mamy np. Corsę dla żony :lol: a jakość Outka znacząco nie odstaje.

Steff 
Forumowicz

Auto: Glonojad
Wysłany: 26-06-2010, 22:54   

kup Hondę jeżeli chcesz mieć dobrze wykonany samochód a nie zależy ci na właściwościach terenowych ,Mistsu daleko do wykonania Crvki

venglin
[Usunięty]

Wysłany: 26-06-2010, 23:50   

Steff napisał/a:
kup Hondę jeżeli chcesz mieć dobrze wykonany samochód a nie zależy ci na właściwościach terenowych ,Mistsu daleko do wykonania Crvki

w crvce jest za słaby silnik. jeździłem accordem, z takim samym 2,0 i było bez rewelacji, a to przecież znacznie lżejszy samochód. crv nie występuje w wersji 2,4 ani 2,2 180 km. jest tylko wspomniane 2,0 i jeszcze słabsze 2,2 diesel.

ale fakt, wykonanie w hondach jest na bardzo wysokim poziomie.

jak bym jeszcze raz miał podejmować decyzję, kupiłbym cx-7.

Steff 
Forumowicz

Auto: Glonojad
Wysłany: 27-06-2010, 00:28   

no ale 2.2 ma przynajmniej 150 koni i możliwość dłubnięcia na więcej bez problemu ze sprzęgłem jak w Outku no i nie chodzi jak traktor a Cx7 jest mała

jurekschroda 
Forumowicz

Auto: Lancer, Colt, Carisma
Wysłany: 29-06-2010, 17:17   

Z 2.0 DiD Outka możesz zrobić 170 KM i niecałe 370 Nm i to bez utraty gwarancji.
To raz.

Problemy ze sprzęgłem ? Był taki jeden krzykacz, który się uciszył dopiero jak się wydało, ze cofał z przyczepą kampingową 1.5 km po lesie. Sorry - w każdym aucie można zjarać sprzęgło, a na tym forum znajdziesz użytkowników z podniesioną mocą i zero problemów.
To dwa.

Jeśli chcesz mieć auto 4x4 to nie bierz CRV-ki - zdecydowanie najgorszy rodzaj dołączania tylnej osi ze wszystkich suvów. nie wiem, czy to w ogóle powinno się nazywać 4x4.
Zresztą, to nie tylko moja opinia.
To trzy.

Wykończeniem wnętrza Outek po liftingu już tak nie odstaje - szanowny kolega z postu powyżej ma chyba Outka sprzed liftingu.
To cztery.

regon 
Forumowicz

Auto: MO II, 2,4 - już nie
Wysłany: 29-06-2010, 18:10   

przed zakupem miałem te same dylematy co ty (tyle, że rozpatrywałem mazdę X-9), Wybor padł na MO II z silnikiem 2,4 benzyna z automatem. Oglądając autko sprawdź również tylne siedzenia, mazda jest pod tym względem mało wygodna. Honda odpadła na przedbiegach a suzyki coś mi się nie podoba. Najlepszy wygląd zew. ma jednak MOII. Kuga jest ładny ale mały. Od czasu do czasu pokonuje dłuższe trasy i muszę przyznać, że komfort jazdy jest naprawdę ok. Nogi nie bolą itp. Tylko za słabo wytłumiony. No a teraz się zastanawiaj co kupić :ANAL:

skaut 
Mitsumaniak
per aspera ad astra

Wysłany: 29-06-2010, 22:44   

regon napisał/a:
....No a teraz się zastanawiaj co kupić :ANAL:

Czytam, dzwoniłem do serwisu Mitsu (prośba o opinię 2.0 DID vs 2.2 DID), zbieram opinie i wiedzę niezbędną do podjęcia decyzji. Dzisiaj przejechałem się kolejnym autkiem Suzuki Grand Vitarą. Czyli jazdy próbne mam zaliczone w 3 przypadkach z mojego porównania. W przyszłym tygodniu umówię się w Hondzie. Jak na razie po kilkunastominutowych przejażdżkach mogę napisać:
1)Outlander - jego zaletą jest takie dopasowanie różnych elementów, które są brane przez kierowców przy zakupie, że wypadkowa prawdopodobnie wypada najlepiej (z ewidentnymi minusami - np. silnik 2.0 DID - głośny, przestarzała technologia itp)
2) Mazda - zajefajny silnik diesla. Wciska w bardzo wygodny fotel, wielka frajda z jazdy mniejsza pewnie przy dystrybutorze - pewnie odpadnie - kryterium brane pod uwagę wielkość bagażnika.
3) Suzuki - jak dla mnie WADA - silnik 1,9 z rodowodem Renault, chyba ze sporymi możliwościami off road (w moim przypadku to nie do końca ten adres)
Zostaje jeszcze Honda.
Jak na razie w moim subiektywnym odczuciu liderem jest Outlander.

venglin
[Usunięty]

Wysłany: 29-06-2010, 23:15   

skaut napisał/a:

1)Outlander - jego zaletą jest takie dopasowanie różnych elementów, które są brane przez kierowców przy zakupie, że wypadkowa prawdopodobnie wypada najlepiej (z ewidentnymi minusami - np. silnik 2.0 DID - głośny, przestarzała technologia itp)

Jeśli chcesz kupować MO, to decyduj się raczej na silnik 2,2. Nie licząc wrażliwości na paliwo (szczególnie zimą), innych wad nie uświadczyłem. 2,0 jest w moim odczuciu za głośny.

skaut napisał/a:

2) Mazda - zajefajny silnik diesla. Wciska w bardzo wygodny fotel, wielka frajda z jazdy mniejsza pewnie przy dystrybutorze - pewnie odpadnie - kryterium brane pod uwagę wielkość bagażnika.

A jeździłeś benzyną 260 KM? To jest dopiero frajda :)

Odpowiedz do tematu