Tuning - Przeróbka awd na rwd
rosomak1983 - 19-01-2011, 12:58
Wszyc napisał/a: | czemu do pozostałych wrzucają wzdłużnie położone silniki nissana i skrzynie nissana przecież wystarczyło by wyjąć półosie |
byc moze dlatego ze jezdza profesjonalnie a ja nie.
swinks_UK napisał/a: | rosomak1983 napisał/a:
przeciez chodzi o lancera , nie czytasz...
Czytam... a gdzie to napisałeś w tym temacie??? |
o tutaj ,
rosomak1983 napisał/a: | myslalem zeby moze do czerwonego lancera (mam dobra skrzynie 4x4 do niego) jest lekki i zrywny... mogłoby być ciekawie. A moc ta co ma to by wystarczyła jak dla mnie popatrz co tutaj wyciaga koles z poldka 104kM (obejrzyj cały filmik) |
swinks_UK napisał/a: | kto więc nie pilnuje swego tematu. |
przeczytaj całosc zanim wdasz sie w dyskuje i zaczniesz puszczac głupie usmieszki
cns80, czyli dyfer centralny rozdziela moc na przód i tył,
znalazłem opis ze nalezy zaspwac dyfer cenralny ,tylko tak mysle jak to mozliwe zeby pomiedzy napedami by mechaznim róznicowy , skoro naped jest 50/50 stały nie...
swinks_UK - 19-01-2011, 13:16
rosomak1983 napisał/a: |
przeczytaj całosc zanim wdasz sie w dyskuje i zaczniesz puszczac głupie usmieszki
|
Masz jakiś problem z emotikonami?
Otrzymałeś rzeczową odpowiedź by cie naprowadzić na idee konwersji napedu z AWD, ale skoro wiesz swoje lepiej i wolisz się skupić na emotkach...
Wszyc - 19-01-2011, 14:04
Ja kończę dyskusję w tym momencie bo do niczego nie prowadzi napęd nie jest 50/50 rzadko jakie auto tak ma śmiem wątpić by się to tyczyło również dużej części miśków zresztą to i tak nie ma znaczenia wyjmuj półosie rób jaki masz problem świat należy do pionierów myśmy swoje powiedzieli
rosomak1983 - 19-01-2011, 15:14
Dobra wiec jak ktos zna budowe i wie jak jest przekazany naped to niech sie podzieli informacjami i wytłumaczy co i jak.
Wszyc napisał/a: | wyjmuj półosie |
jak bede swapował cos do pantery to wyjme jej i pojade sie przejechac pare minut z czystej ciekawosci...
Do lancera wiec rwd odpada nie bede wkładał z tyłu mostu zeby mi zaraz skrzynia padła...
A dyskusja fajna niech ktos wyjasni w końcu ile tam jest mechaznimów roznicowcych i jak działaja,
ja znalazlem cos takiego
Mechanizm różnicowy w pojazdach ma za zadanie kompensację różnicy prędkości obrotowej półosi kół osi napędowej podczas pokonywania przez nie torów o różnych długościach, w przypadku pojazdów z napędem na więcej niż jedną oś może występować także dodatkowy centralny (międzyosiowy) mechanizm różnicowy w skrzyni rozdzielczej kompensujący różnicę prędkości obrotowej pomiędzy osiami napędowymi. Zapobiega to wytwarzaniu się zbędnych naprężeń w układzie przeniesienia napędu, które przyczyniają się do szybszego zużycia opon, przekładni, zwiększenia spalania paliwa, oraz mogą prowadzić do ukręcenia półosi.
Czyli jest mechanizm róznicowy MOZE BYC pomiedzy napedem przód tył (ale NIE ZAWSZE), wiec straty napewno sa Wiec po to trzeba zaspawac dyfer centralny w przypadku obecnosci tego mechaznimu.
[ Dodano: 19-01-2011, 19:06 ]
Własnie bylem w garazu tak skrzynia posiada mechanizm roznicowy pomiedzy napędami
A co do napedu 50/50 to czasem nie bylo takiego w E88A ???
Jackall - 20-01-2011, 00:12
Tylko w ramach ciekawostki zobaczcie ten filmik
http://www.youtube.com/watch?v=qSV8h-9U-vk
nie wiem w jaki sposób przerobili srebrnego swifta, wiem tylko że były wersje FWD i AWD a srebrny jest RWD.
Nawet raz była dyskusja na jakimś forum suzuki (chyba na złośniku) o przeróbce poprzez odłączenie półosi ale nie wiem jak się to skończyło bo zmieniłem auto i zapomniałem o temacie
A tu fragment wypowiedzi z ww złośnika na temat AWD i rozdziału mocy Cytat: | ... "Przykładem takiego rozwiązania może być SUBARU. W układzie napędowym tej firmy zastosowano miedzy-osiowy mechanizm różnicowy ze sprzęgłem lepkościowym, które umożliwia samoczynna blokadę mechanizmu różnicowego (12 - 40%)stopnia zblokowania. W przypadku różnicy prędkości miedzy osią przednia a tylna. W normalnej eksploatacji moment ten jest dzielony po 50%na każdą z osi". |
wiadomo że Misiek to nie subaru aczkolwiek patenty mogą być podobne.
Saqu - 20-01-2011, 00:25
Fakt faktem jakaś szperka powinna być pomiędzy osiami, jednak jak to tutaj rozwiązane jest... bez rozłożenia, czy sprawdzenia jak działa nie ma co mówić, że będzie tak a nie inaczej.
Co do przeróbek to w AWD prawie pół sukcesu już masz bo podłoga przygotowana pod wał napędzający tylną oś, czyli mniej rzeźbienia
krzychu - 21-01-2011, 14:27
Nawet jak jest jakaś szpera na centralnym mechanizmie różnicowym to i tak nie pociągnie jeśli odczepimy przednie półosie (auto nie będzie jechało lub prawie nie jechało). Zaspawanie centralnego mechanizmu różnicowego (tylko trzeba by się zastanowić na ile to musi być wyważone) jest jakimś pomysłem pod warunkiem że tylna część napędowa jest przystosowana do przenoszenia całej mocy.
Anonymous - 23-01-2011, 20:50
Panowie, należało zacząć by od zapoznania się z rysunkami skrzyni, aby wogóle rozpoczynać dyskusję http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=3446
firtiris - 20-12-2011, 18:19
oj tam oj tam
http://www.youtube.com/wa...eature=youtu.be
gość jest na facebooku Mohammad Samman
Anonymous - 03-01-2012, 07:16
Jeśli mogę odgrzać tak starego kotleta, to trzeba wywalić przednią szperę, zablokować centralną, by puścić całą moc na tył. Tak wynika z rysunków skrzynki.
http://www.3sx.com/faq/ma...rag-English.pdf
tpodsiadlo - 09-01-2012, 08:24
po wyjeciu przednich walkow auto pojedzie jesli jest szpera ale tak jakby na polsprzrgle. I to tylko dopoki owa szpera sie nie spali a wiec pewnie z kilkaset metrow. Jesli szpery nie ma to nie pojedzie wcale. Jesli zaspawamy przod to pojedzie owszem ale tyl bedzie mial 2 razy wieksze przelozenie a wiec na jedynce bedzie sie jezdzic jak na trojce...
Wpaldem niechcacy na pomysl jak najprosciej wytlumaczyc co sie stanie:
Otoz mechanizm roznicowy czy ten miedzy osiami czy miedzy kolami danej osi dziala tak samo, wiec jesli chcemy zrobic ze skrzyni awd skrzynie rwd to to samo co zrobic z fwd naped na jedno kolo.
No wiec co sie stanie jesli wyjmiemy poloske z jednego kola? Latwo sprawdzic. Nie pojedzie. Jedyna mozliwosc tylko wtedy kiedy mamy szpere 100% ale skrzynia obciazona w ten sposob rozleci sie szybciej niz malysz sprawdzi czy jego misiek laduje telemarkiem...
Marcino - 17-09-2012, 15:32
Panowie,
A wy na to..... 6a13TT w ..... now własnie... RWD
http://105speed.hyperboar.../topic_id/12174
gigant87 - 17-09-2012, 15:51
Ale rzeźba... ciekawe jak się zachowuje przy zderzeniu...
krzychu - 18-09-2012, 07:51
Kto by się tym chciał zderzać... Ten adapter do skrzyni biegów Tłumiki trzymające silnik Te progi Jestem przekonany, że przy prawie 300 koniach jeszcze sporo się rzeczy ukręci zanim to zacznie dobrze działać...
Tomek - 18-09-2012, 08:49
jest mega, nawet kierownicę z Galanta wrzucił
dziwie się tylko, że do roboty wybrał budę w tak kiepskim stanie
jakis taki mało przemyślany ten projekt
komora silnika w ogóle nie ruszona, tylko wrzucone "na hurra"
krzychu napisał/a: | Tłumiki trzymające silnik |
tłumiki muszą być, bo przy tym ułożeniu silnika, drgania by rozwaliły tą budę
|
|
|