ASX Techniczne - czujnik ciśnienia powietrza w kołach
tommoo - 04-02-2015, 11:35
Witam,
również jestem nieszczęsnym posiadaczem samochodu z tpms. W sumie jeszcze nie jestem ale będę za tydzień. Przemyślałem zakup nowych kół zimowych i nasuwają się pytania...
1. Jeżeli kupię nowy komplet czujników do kół zimowych (na 16-tkach) czy będą one wymagać programowania przy zmianie kół na letnie (17tki)? Czytałem że przy niektórych autach samochód sam się uczy że ma inne koła i po paru kilometrach znika ostrzeżenie z komputera. Nie wiem jak to jest w mitsubishi.
2. Jeżeli nie kupię czujników do kół zimowych czy bardzo kłopotliwe są ostrzeżenia z komputera czy też może po kilku kilometrach znika takie ostrzeżenie?
Dzięki za odpowiedz.
Edzik134 - 04-02-2015, 21:20
Witam.
Mam Miśka od dwóch tygodni. Koła letnie na alufelgach mają czujniki i czekają na wiosnę. Zimowe nie mają czujników. Pokazuje się cały czas żółty komunikat, że należy sprawdzić ciśnienie całe szczęście, że nic nie dzwoni (myślę że Japończycy przewidzieli to i pokazali palec mądralom z unii) Po naciśnięciu przycisku INFO można zmienić wskazanie wyświetlacza komputera i kontynuować jazdę.
Po dwutygodniowej eksploatacji Miśka uważam, że można z tym żyć do czasu jak czujniki i ceny usług serwisowych będą na normalnym poziomie
krzychu - 05-02-2015, 11:20
Jak masz 2 komplety kół z czujnikami to z tego co ktoś pisał można mieć oba zaprogramowane (znaczy przy wymianie nie trzeba podłączać się pod komputer).
Edzik134 - 05-02-2015, 21:30
Ja nie jestem przeciwnikiem wszelkich nowinek , które pomagają kierującemu ale nie rozumiem jaka to jest pomoc kiedy po informacji o problemie z oponami należy sprawdzić wszystkie koła aby znaleźć to bez ciśnienia lub o za wysokim ciśnieniu . (kierowca podczas postoju wystarczy, że spojrzy na koło to zauważy, że trzeba sprawdzić) Wzrost temperatury podczas długotrwałej jazdy powoduje wzrost ciśnienia w oponach co informuje kierującego o problemie z ogumieniem jak również wjazd w rejony o niskich temperaturach mogą spowodować podobny efekt
według mnie wymyślili kichę, która parę ludzi ustawi
Staford - 12-04-2015, 09:43
Panowie - taka sytuacja:
Zmieniłem parę dni temu koła z zimowych na letnie. W obydwóch zestawach mam czujniki TPMS. Wczoraj włączył się komunikat TPMS Service Required.
O ile dobrze pamiętam, powiedziano mi w serwisie, że komputer pokładowy, powinien pamiętać obydwa zestawy czujników. Niestety, nic nie mogę znaleźć w instrukcji na ten temat i działam intuicyjnie (nie jestem pewny czy dobrze).
Wchodzę w Ustawienia, następnie na trzecim ekranie menu, zmieniam z 2 na 1 (jest tam ikonka dot. czujników ciśnienia), więc zakładam, że chodzi o zestaw zima - lato. Wychodzę z menu i... nic. Wielkie nic. Wykrzyknik dalej się świeci a po chwili pojawia się komunikat, o konieczności serwisu TPMS.
Coś robię źle, czy umawiać się na wizytę w serwisie?
Jeśli będę musiał jechać do serwisu, to czy mam zabrać (proszę się nie śmiać ), koło zimowe, tak aby zaprogramowali jeszcze raz obydwa sety?
marrok - 12-04-2015, 12:10
1 ironiczne pytanie, sprawdzałeś ciśnienie w kołach ? Musi być zgodne z tym co na drzwiach.
W menu komputera powinieneś mieć zaprogramowane 2 zestawy czujników ciśnienia, 1 koła fabryczne, 2 koła dodatkowe. Na zimowych kolach powinieneś mieć zestaw 2, na letnich 1. Wszystko zależy od tego jak serwis ci zaprogramował czujniki. Po przełączeniu powinno działać.
Jeżeli nadpisali letnie zimowymi, to nic nie zrobisz, tylko serwis i programowanie od nowa.
Uwagi,
1: koła zimowe nie mogą być blisko samochodu po zmianie na letnie, komputer głupieje
2: po założeniu kół letnich, wybraniu ich w komputerze i sprawdzeniu ciśnienia z tym na progu drzwi trzeba się przejechać z 500 metrów by czujniki się skalibrowały.
Jeżeli nie pomorze, serwis.
Staford - 12-04-2015, 12:32
Ciśnienie sprawdzałem i mam 2.3 a na drzwiach napisane, że przy 17" powinno być 2.2. Mam o 0.1 większe. Możliwe, żeby z tego powodu, wyskakiwał błąd?
Przy zimówkach, ustawiona była 2. Pytanie, czy wcześniej, przy letnim zestawie była 1, czy obydwa zestawy były sparowane na 2. Nie wiem, co było.
Tak czy inaczej, dzięki Marrok za wskazówki!
marrok - 12-04-2015, 12:48
jeżeli masz dobrze zaprogramowane to 1 jest na letnie, przestaw i zobaczysz jak będzie wyglądać. NA 100% nie możesz mieć 2 par czujników zaprogramowanych na pozycji 2
Canard - 12-04-2015, 12:54
W menu jest jeszcze funkcja reset, która reguluje ustawienie ciśnienia. Z tego co mi mówili to po każdej zmianie kół trzeba to zresetować.
Problem może też być z umiejscowieniem kół bo powinny być zakładane tak jak zostały skalibrowane: prawe przednie na prawe przednie itd.
Staford - 12-04-2015, 13:00
marrok, rozumiem.
Canard, faktycznie jest ten reset. Później go użyję A co do założenie kół, tak jak były wcześniej - przypuszczam, że są założone "byle jak", bo nie były opisane. Skoro to też ma wpływ na działanie czujników, to mam praktycznie pewną wizytę w ASO w dniu jutrzejszym...
Dzięki Panowie!
jacekk - 12-04-2015, 23:08
Co prawda Outlander, ale czujniki są te same. Sam zmieniłem z zimowych na letnie, nie były opisane więc założyłem jak leci. Potem tylko zmieniłem w menu zestaw. Po wyjechaniu z garażu, zaczęła mrugać lampka TPMS a po kilkuset metrach zaczął krzyczeć bym sprawdził ciśnienie. Faktycznie było po 2 atm, po dopompowaniu ostrzeżenie zgasło. Wygląda, że w twoim przypadku to jednak problem z czujnikiem. Spróbowałbym reset i jak nie przejdzie to zostaje serwis.
Staford - 21-05-2015, 10:30
Tak jak napisał jacekk, po przejechaniu kilkuset metrów, kontrolka zgasła Wcześniej zmieniłem w komputerze zestaw z 2 na 1, zrobiłem reset ciśnienia i wszystko działa jak należy.
Dzięki Panowie, za wskazówki. Cheers!
wiewcio - 11-06-2016, 22:22
Witam
ma ktoś może namiary na majstra potrafiącego wyłączyć to badziewie (czujniki ciśnienia) z województwa lubelskiego?
Pozdrawiam
matijaw - 18-09-2016, 18:10 Temat postu: Reset alarmu ciśnienia w oponach ASX
Staford napisał/a: | Panowie - taka sytuacja:
Zmieniłem parę dni temu koła z zimowych na letnie. W obydwóch zestawach mam czujniki TPMS. Wczoraj włączył się komunikat TPMS Service Required.
O ile dobrze pamiętam, powiedziano mi w serwisie, że komputer pokładowy, powinien pamiętać obydwa zestawy czujników. Niestety, nic nie mogę znaleźć w instrukcji na ten temat i działam intuicyjnie (nie jestem pewny czy dobrze).
Wchodzę w Ustawienia, następnie na trzecim ekranie menu, zmieniam z 2 na 1 (jest tam ikonka dot. czujników ciśnienia), więc zakładam, że chodzi o zestaw zima - lato. Wychodzę z menu i... nic. Wielkie nic. Wykrzyknik dalej się świeci a po chwili pojawia się komunikat, o konieczności serwisu TPMS.
Coś robię źle, czy umawiać się na wizytę w serwisie?
Jeśli będę musiał jechać do serwisu, to czy mam zabrać (proszę się nie śmiać ), koło zimowe, tak aby zaprogramowali jeszcze raz obydwa sety? |
W jaki sposób mogę zdiagnozować czy mam problem z czyjnikami cisnienia w oponach...co pewien czas włącza się żółta kontrolka (sprawdzałem cisnienia i mam przy R17 2,5bar...czyli nawet więcej niz jest to przewidziane), zreszta nawet po ustabilizowaniu cisnienia do fabrycznych 2,2bar nadal sie świeci..
Czy jest jakaś procedura zresetowania tego komunikatu (bez podłączenia komputera, itp) ?
[ Dodano: 18-09-2016, 18:12 ]
Staford napisał/a: | Tak jak napisał jacekk, po przejechaniu kilkuset metrów, kontrolka zgasła Wcześniej zmieniłem w komputerze zestaw z 2 na 1, zrobiłem reset ciśnienia i wszystko działa jak należy.
Dzięki Panowie, za wskazówki. Cheers! |
O jakiej zmianie w komputerze mówimy..z poziomu uzytkownika czy w servisie lub po podłączeniu do Vag..?
darecki73 - 02-10-2016, 09:30
witam
Mam od niedawna ASX-a i mam pytanie odnosnie kontrolki cisnienia w oponach.
Czy mozna jezdzic z taka swiecaca kontrolka?Czy to denerwuje w czasie jazdy?
I czy moga wyniknac kiedys jakies problemy z tym zwiazane?
Jak narazie jeszcze mam wszystko ok.ale wczesniej czy pozniej mysle ze taki problem sie pojawi, a nie zawsze mam czas pojechcac do stacji zeby to zresetowac.
Ktos moze ma cos juz takiego,bo podobno ciezko jest wylaczyc taka lampke w zegarach.?
|
|
|