Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
czujnik ciśnienia powietrza w kołach
Autor Wiadomość
mikolaj 
Nowy Forumowicz

Auto: mitsubishi outlander 2012r
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 07-12-2014, 21:00   czujnik ciśnienia powietrza w kołach

Jak i czy można wyłączyć czujnik ciśnienia powietrza w kołach Asx 2014r. 1,6.

Mark442 
Mitsumaniak

Auto: Mitsubishi ASX 1,6 Blue Sky
Wysłany: 07-12-2014, 23:34   

A możesz uzasadnić swoje pytanie ? W jakimże to celu chcesz wyłączyć czujnilk powietrza, który cię poprawnie informuje o problemie z ciśnieniem w oponie (oponach)? Po drugie, masz Outka, a zadajesz pytanie w tematyce ASX`a...

Przeczytaj o nowym obowiązku od 1 listopada 2014 r. - http://auto.dziennik.pl/g...-cisnienia.html
"Miś" kultowy jest i basta !!"
"- Powiedz mi: po co jest ten miś?"

mikolaj 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-12-2014, 23:48   

Zmieniłem całe koła na zimowe z oryginalnych 16 cali na zwykle aluminiowe 15 cali , co zmiane sezonu nie będzie przekładać czujniki z środka kół.

apg2312 
Mitsumaniak

Auto: Honda Accord VII 2.0 2003
Wysłany: 07-12-2014, 23:49   

Mark442 napisał/a:
Po drugie, masz Outka, a zadajesz pytanie w tematyce ASX`a...

Po trzecie - najpierw dokładnie przeczytaj, potem się zastanów, a potem dopiero komentuj.
mikolaj napisał/a:
Jak i czy można wyłączyć czujnik ciśnienia powietrza w kołach Asx 2014r. 1,6.

mikolaj 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 07-12-2014, 23:53   

Mam jedno i drugie ASX 1.6 Blue ske Ed.

[ Dodano: 07-12-2014, 23:59 ]
Sorry czy ja coś komentowałem???????

[ Dodano: 08-12-2014, 00:05 ]
Auto mam ze stycznia a przepisy dotyczą nowych aut sprzedawanych od listopada

Mark442 
Mitsumaniak

Wysłany: 08-12-2014, 10:16   

Nie chce mi się kopiować wszelkich informacji na powyższy temat... Poczytaj sobie w wolnej chwili - http://www.oponytanio.pl/...opon.html#13269

Dodano o godz. 10:41:

Dodatkowo - orientowałem się odnośnie kosztów: nowy czujnik uniwersalny (montaż, przeprogramowanie na stały zestaw np. felga i opona letnia - czujnik uniwersalny od 180 zł, koszt montażu na 17` - od 25 zł łącznie z przeprogramowaniem na cały zestaw. Wbrew pozorom nie jest to wysoka cena (montażu i przeprogramowania przy zmianie opon). Poniższy serwis poleca zakup drugiego zestawu ze stałym zaprogramowaniem zestawu kół i opon na stałe. Posiadają pełen zestaw części zamiennych do czujników od 50 zł, przy czym przy uważnym i rozsądnym zastosowaniu się do zasad określanych przez producentów TPMS, przez 4-5 lat nie powinno się zdarzyć nic złego, ale należy korzystać z serwisów oponiarskich realizujących obsługę systemu TPMS. Nie musisz korzystać z drogiego serwisu MMC (opony i system nie podlegają regułom gwarancyjnym MMC i czujnik nie będzie cię w ten sposób kosztował od 375 zł wzwyż i z wymianą opon od 80 zł za 1 szt. wzwyż). Polecam serwis i lekturę tutaj: http://www.euromaster.pl/...umienia,25.htm.
Przy zakupie całego zestawu - felga, opona i zestaw atrakcyjne rabaty (ustalane indywidualnie)...

Do adminów - nie jest to reklama i lokowanie produktu !
Ostatnio zmieniony przez Mark442 09-12-2014, 16:54, w całości zmieniany 1 raz  

tokyo 
Forumowicz

Auto: evo 126p :)
Wysłany: 08-12-2014, 16:54   

Witam
Komputerem serwisowym Mut3 nie da sie poniewaz nie jest to funkcja dostepna. Wyciagniecie sterowania nic nie da bedzie blad wyposazenia. ALE JEST TO DO OMINIECIA

Nic nie jest wieczne moje evo 126p rowniez :) .

mikolaj 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 09-12-2014, 04:32   

Dzięki za pomoc,ale czy mitsubishi mają TPMS bezpośredni czy pośredni ? Przy tym drugim klony czujników będą dobrze działać na takim samym rozmiarze kół i modelu opony, a zimą na letnich nie chce jeżdzić lub opcja przeprogramowania TPMS-u co sezon.Przy bezpośrednim wystarczy ten sam rozmiar kół i tu jest problem ASO wręcz odradza używanie w ASX-sie zimówek na 16-tkach!

[ Dodano: 09-12-2014, 05:22 ]
Czy ktoś się zemną zgodzi, jeśli nowe auta sprzedawane muszą mieć TPMS to jest obowiązek sprzedawcy dostarczyć auto z TPMS. Jeśli auto sprzedaje bez drugiego kompletu zaprogramowanych kół to nie jest pełnowartościowy produkt. Niech podają że auto do jazdy letniej zimowa w opcji za dopłatą lub odwrotnie.

Wedrowiec 
Forumowicz

Auto: ASX DID LP Intense
Wysłany: 09-12-2014, 08:39   

Cytat:
ASO wręcz odradza używanie w ASX-sie zimówek na 16-tkach

a co doradza? Bo ja kupiłem na 17'' i doradzili właśnie zakup 16'' na zimę... co też uczyniłem.

juras2013 
Mitsumaniak

Auto: ASX 1.6 Blue-Sky
Wysłany: 09-12-2014, 09:20   

mikolaj napisał/a:
... i tu jest problem ASO wręcz odradza używanie w ASX-sie zimówek na 16-tkach! ...

Ciekawe co doradzają tym, którzy kupili ASX na 16" felgach, czy tez wymiane na 17"? :finga: bo tak "czeba"...

Jak widać co ASO to inne "zwyczaje" i zalecenia.
Szkoda ze takie głupoty opowiadają.
Ja na zime wręcz chciałem 16" ponieważ jest tam więcej "gumy" i jazda oprócz tego, ze jest bardziej komfortowa to wpadając w dziure zasypana sniegiem mam większe szanse nic nie uzkodzic (np. felgi)

Pzdr.

Mark442 
Mitsumaniak

Wysłany: 09-12-2014, 10:57   

mikolaj napisał/a:
Dzięki za pomoc,ale czy mitsubishi mają TPMS bezpośredni czy pośredni ?

System monitorowania ciśnienia w ASX to system bezpośredni z monitoringiem wewnętrznym (http://pl.wikipedia.org/wiki/TPMS).

System ten nie informuje Cię, w którym konkretnie "kółku" masz mało powietrza.. Kontrolka jest jedna - (!) . Musisz sam pomierzyć ciśnienie w każdej oponie i dopompować do właściwego poziomu właściwą (-we) oponę (-y). Z reguły system informuje poprzez kontrolkę w sytuacji, gdy ubytek powietrza w oponie przekroczy poziom właściwy o -10% .

mikolaj 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 10-12-2014, 01:41   

Czyli można przełożyć koło z przodu na tył czy z prawej na lewą i TPMS nie pokaże błędów ? ? Nie widziałem by czujniki-wentyle były jakoś oznaczone.

[ Dodano: 10-12-2014, 02:15 ]
Czy obecnie sprzedawany ASX ma choćby dojazdówke? Użycie zestawu naprawczego skutkować będzie chyba uszkodzeniem czujnika.

Mark442 
Mitsumaniak

Wysłany: 10-12-2014, 10:37   

mikolaj napisał/a:
Czyli można przełożyć koło z przodu na tył czy z prawej na lewą i TPMS nie pokaże błędów ? ? Nie widziałem by czujniki-wentyle były jakoś oznaczone.

Nie do końca prawda, gdyż: http://www.oponeo.pl/arty...ach-system-tpms

Wyggoogluj sobie temat "system TPMS" i poczytaj trochę samodzielnie... Otóż, wentyle są lub nie są oznaczane... Spotkałem się z oznaczeniem koloru na oponie, dokonywanym przez serwis TPMS (dla ułatwienia samodzielnego montażu dla kierowcy w zależności od sezonu dla np. dwóch zestawów opon, czyli dla sezonu zimowego i letniego).

mikolaj napisał/a:
Czy obecnie sprzedawany ASX ma choćby dojazdówke? Użycie zestawu naprawczego skutkować będzie chyba uszkodzeniem czujnika.

Dojazdówki nie ma w wersjach ASX`a sprzedawanych w salonach (oprócz wersji Intense+), choć niektóre salony w ramach rabatów i upustów dołączają dojazdówkę do wyposażenia standardowego (łódzki Satall przykładowo nie chciał się zgodzić na dołożenie dojazdówki w moim przypadku). Dojazdówkę możesz kupić za odpowiednią dopłatą u dealera lub samodzielnie na Allegro... lub gdziekolwiek (cena od kilkuset zł do 1100 w salonie). Nie zawsze użycie zestawu naprawczego może zakończyć się uszkodzeniem czujnika, ale jest duże prawdopodobieństwo.

mikolaj 
Nowy Forumowicz

Wysłany: 11-12-2014, 02:01   

Czytałem wcześniej ten artykuł i kilka innych mam teraz od strony technicznej a praktycznej- to raczej można, raczej nie można, powinno się, producent zaleca lub nie podaj, , możebyć, powinno działać, może nie działać.Wszystko wiadomo, ,, CHYBA". TPMS - komfort, wygoda i oszczędność-szkoda że nie czasu i pieniędzy. Sorry jedno wiem na pewno, , że mam TPMS.

Mark442 
Mitsumaniak

Wysłany: 11-12-2014, 10:50   

No cóż, nie tylko Ty raczkujesz w tym temacie. Serwisy oponiarskie również. TPMS w wózkach dla nas Polaków to nowość na szerszą skalę od krótkiego okresu czasu.
Podjedź do serwisu oponiarskiego (o którym pisałem - link podany wyżej) i porozmawiaj na spokojnie z konsultantem. Oni mają jako taką praktykę, gdyż serwisują ten system w wózkach ściąganych z USA, choć z typowym i zalecanym sprzętem do obsługi systemu TPMS po szkoleniach w 2014 r. mają do czynienia od kilku miesięcy....

Odpowiedz do tematu