Dom/garaż/ogród - Zadaszenie tarasu
eremita - 30-10-2018, 09:37
Olivia napisał/a: | peszel to rura karbowana którą można zaginać i jest sprzedawana w kręgach |
O to jest to o czym pomyśle jak słyszę peszel i najlepiej jak ma drucik w środku do przeciągnięcia przewodu
Krzyzak napisał/a: | A to zmieniam zdanie - Krzysiu, to w takim razie ma być rura elektroinstalacyjna |
Ważne że wiadomo o co chodzi wezmę tą rurkę podczepię na te dynksy i będzie git
Krzyzak - 30-10-2018, 10:53
Najlepiej jak zrobisz takie metrowej długości. W sensie, że kilka ich będzie, jak żagle na dawnych okrętach, tylko że w poziomie. Wtedy ma to wygląd.
Marcino - 30-10-2018, 12:41
Zamaist tych rurek instalacyjnych mozna kupic rurki do wody PP, są troszkę cięższe jeśli to nie przeszkadza. Ja dopiero jak ruszę z kontrukcja to dekoracje zostawie na wiosnę.
eremita - 24-02-2019, 10:49
Czym impregnujecie drewno? Ostatnio słyszałem że najlepiej olejem.
Krzyzak - 24-02-2019, 18:14
olejem to podłogi i to 2x w roku trzeba
a jak nie podłogi to od jakiegoś czasu tylko sadolin - nic lepszego w tej cenie nie miałem a próbowałem wszystkiego - od brudnej wody udającej impregnat czyli Drewnochron, przez śmieć odpryskujący po pół roku czyli Vidaron i dalej całkiem niezły Altax czy Bondex które po zmianie z rozpuszczalnikowego na wodny zrobiły się dramatycznie gówniane i kilka innych - pozostał mi tylko Sadolin i daje radę
jacek11 - 24-02-2019, 22:33
Olej to stara dobra szkoła. Niestety zapach długo się utrzymuje.
Mam gdzieś kilka podkładów pod szyny kolejowe, i śmierdzą do tej pory,a są z demontażu. Tyle że one były w oleju gotowane z tego co wiem.
tomasek - 24-02-2019, 22:37
A może coś tego typu
https://tarasola.pl/
Krzyzak - 25-02-2019, 10:39
mi to się nie podoba... mało przytulne - jak niemal każdy nowoczesny budynek wyglądający jak sarkofag w Czarnobylu
eremita - 25-02-2019, 12:25
jacek11 napisał/a: | Olej to stara dobra szkoła. |
No własnie ostatnio rozmawiałem z takim starym stolarzem i on właśnie o tym oleju mówił że to najlepsze.
Pomijając fakty wizualne (mi drewno się bardziej podoba) to ceny są kosmiczne, znajomy robi sobie tego typu zadaszenie tarasu 4m/6m z tym że będzie miał szklane otwierane ściany, koszt całości koło 80tys,, z ciekawości zapytałem zadaszenie mojego tarasu 3,5m /4,5m zwykłe bez ścian koło 25 tys.
Krzyzak napisał/a: | to od jakiegoś czasu tylko sadolin |
Jaka jest realna wydajność?
Krzyzak - 25-02-2019, 14:51
eremita napisał/a: | Jaka jest realna wydajność? | zależy od rodzaju drewna i suchości, na pewno nie będziesz zawiedziony
Marcino - 25-02-2019, 15:23
Potwirdzam ze Sadolin jest super. Ale zaden z tych wodnych....
gulgulq - 25-02-2019, 20:59
eremita napisał/a: | Pomijając fakty wizualne (mi drewno się bardziej podoba) to ceny są kosmiczne, znajomy robi sobie tego typu zadaszenie tarasu 4m/6m z tym że będzie miał szklane otwierane ściany, koszt całości koło 80tys,, z ciekawości zapytałem zadaszenie mojego tarasu 3,5m /4,5m zwykłe bez ścian koło 25 tys. |
w 2018 robiłem wiatę prawie 7x7 z grubych bali z pełnym deskowaniem i gontem, wyszło coś koło 25 tysi.
robocizna w tym całym interesie jest najdroższa niestety
bastek - 25-02-2019, 23:03
Ja mam coś takiego i bardzo to chwałę sobie. Teraz kolega robi sam kopiujac co mam
eremita - 26-02-2019, 13:30
Twoje jest nie dosyć że bardzo ładne to i tańsze bo patrząc po metrach to to co mi wycenili wychodzi prawie 1600zł za metr a Twoje 510zł za metr.
Z ciekawostek kolega co się zajmuje robieniem różnych rzeczy ze stali wycenił mi metalową konstrukcję z dachem w postaci szyb za 12tys a z poliwenglanem 8tys
gulgulq - 26-02-2019, 14:52
eremita napisał/a: |
Twoje jest nie dosyć że bardzo ładne to i tańsze bo patrząc po metrach to to co mi wycenili wychodzi prawie 1600zł za metr a Twoje 510zł za metr.
Z ciekawostek kolega co się zajmuje robieniem różnych rzeczy ze stali wycenił mi metalową konstrukcję z dachem w postaci szyb za 12tys a z poliwenglanem 8tys |
Pytanie jakie drzewo liczą przy kalkulacji? Bo ja mam zwykła sosnę/świerka pociętego i wyszlifowanego. Teraz sobie po zimie ładnie popękał .
Konstrukcje pod tarasy robią raczej z klejonki więc cena za kubik x3 lub x4 bo ma wyglądać i nie pękać czyli tip top mebelek. Wiatę z takiego drewna wycenili mi za 40 tyś ale nie jestem wariatem
Taras z metalu nie ma tego uroku co drewno.
|
|
|