To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - Wymiana szyby przedniej.

mkm - 08-07-2009, 23:05

To przed sobota zrob jeszcze prosty test.
Najedz jednym kolem na jakis wyzszy kraweznik i „sluchaj nadwozia”, czy nie uslyszysz jakis trzaskow (np. tapicerki), czy nadwozie zbyt nie pracuje.
Jak tak bedzie stal, zobacz czy drzwi otwieraja sie i zamykaja tak jak wtedy gdy stoi na rownym.
Podjechalbym tez na geometrie. Niech Ci pomierza katy.
Cos te naprezenia jednak spowodowalo. Jak jednorazowo cos sie „nastawilo” i koniec to problemu nie ma, ale jak pracuje nadal to trzeba to poprawic.

Anonymous - 09-07-2009, 10:48

Dwa pytania.
1. Wiedziałeś o tych przygodach kupując ten samochód ?
2. Czy czujnik deszczu to integralna część szyby, że podajesz cenę bez tego czujnika czy to chodzi tylko o specjalne miejsce na ten czujnik ?

sn - 09-07-2009, 11:06

kaeres napisał/a:
1. Wiedziałeś o tych przygodach kupując ten samochód ?

nie wiedziałem o tym błotniku, resztę wiedziałem, w sumie była to kosmetyka. Przy okazji wymiany szyby popytam z jakiego powodu mogła pęknąć, może oni po wyjęciu szyby coś niepokojącego zauważą.

kaeres napisał/a:
2. Czy czujnik deszczu to integralna część szyby, że podajesz cenę bez tego czujnika czy to chodzi tylko o specjalne miejsce na ten czujnik ?

tzn. w mojej wersji nie ma czujnika deszczu, przy zamawianiu szyby gość pytał czy mam wersje auta z czujnikiem czy bez (z czujnikiem zapewne jest trochę droższa).

[ Dodano: 09-07-2009, 12:54 ]
mkm napisał/a:
To przed sobota zrob jeszcze prosty test.
Najedz jednym kolem na jakis wyzszy kraweznik i „sluchaj nadwozia”, czy nie uslyszysz jakis trzaskow (np. tapicerki), czy nadwozie zbyt nie pracuje.
Jak tak bedzie stal, zobacz czy drzwi otwieraja sie i zamykaja tak jak wtedy gdy stoi na rownym.

tak też uczyniłem :)
może trochę przesadziłem z wysokością krawężnika, ale zahaczyłem tylko plastikiem z przodu (nie wiem co to jest, czarny plastik przed kołem, wystaje pod podwozie ok 3cm).
Wjeżdżałem i zjeżdżałem powoli tak żeby usłyszeć cokolwiek, z pewnością nic nie trzeszczy, drzwi działały idealnie, z szybą też nic się nie dzieje (dalej nie pęka, wg mnie jeśli coś by się rozchodziło, kurczyło itp to szyba powinna dalej pękać..)

[ Dodano: 13-07-2009, 09:47 ]
Szyba została wstawiona, ostateczny koszt taki jak pisałem wcześniej - 850 zł (przednia szyba + wstawienie). Szyba jest jak oryginalna, też zielona, tak samo zrobione pasy dookoła oraz miejsce na lusterko. Z czystym sumieniem mogę polecić wymianę szyby, w tym zakładzie, wymieniają na miejscu (po wcześniejszym ustawieniu się i zamówieniu szyby) w ciągu niecałych 2 godzin można już jechać autem. Jakby ktoś w przyszłości potrzebował namiary:
Nowodworska 17, Legnica
tel. 76 723 88 44

Co do samego pęknięcia szyby powiedzieli, że to prawie niespotykany przypadek, szyba na pewno nie pękła z powodu jakiegoś wcześniejszego uszkodzenia auta, pod tym względem wszytko było idealnie (fabryczne, nie wymieniane).

jajajo1 - 23-01-2010, 18:17

Witam,
Nie zakładałem nowego tematu bo w sumie mam problem wiążący sie z wymianą szyby czołowej. A mianowicie po wymianie szyby dochodzą do mnie jakieś odgłosy z jej okolic. Nie wiem czy to problem z szybą czy plastikami w wewnątrz. Co do wykonania usługi to powiem ze wygląda jak orginał, miał ktoś podobną sytuacje?

sn - 25-01-2010, 21:03

jajajo1 napisał/a:
A mianowicie po wymianie szyby dochodzą do mnie jakieś odgłosy z jej okolic. Nie wiem czy to problem z szybą czy plastikami w wewnątrz. Co do wykonania usługi to powiem ze wygląda jak orginał, miał ktoś podobną sytuacje?

U mnie nie zauważyłem nic takiego, może jest to spowodowane temperaturą panującą na dworze?

jajajo1 - 25-01-2010, 22:30

Moze coś z plastikami wewnątrz nie tak zrobili. Chyba sie przejade i zapytam o co chodzi!
racer1972 - 15-04-2010, 00:52

No ludziska jak wujek Jasio w warsztacie jest w stanie zamontować szybę jak fabryka to mi kaktus wyrośnie... :badgrin: W poprzednim aucie (Citroen) po wymianie szyby czołowej w ASO ciągle coś przy niej trzeszczało itp. A czy szyba oryginalna to widać bo zwykle pisze kto jest producentem i symbole są te same choć znaczka firmowego nie ma... Oczywiście można zamówić ze znaczkiem = + 30% w cenie...
netixek - 27-03-2011, 22:28

A ja się podepnę pod temat. Podczas jazdy szyba sama pękła, zero kamyków, uderzeń itd. Od strony pasażera poziomo, po środku na długości 40cm. Przyjechałem może 500m. Samochód ma 8 miesięcy, przebieg 22tyś. km. Temp na zewnątrz 0 stopni. I teraz pytanie: czy uwzględnia to na gwarancji, szukać własnego rzeczoznawce ? Miał ktoś podobne doświadczenia ?
Trik - 27-03-2011, 23:42

netixek, Na pierwszej stronie tego tematu kolega miał podobną sytuację. Jeśli twoje auto nie jest z rynku wtórnego tak jak u niego, to zacznij od ASO, potem rzeczoznawca jeśli ASO nie będzie chciało uznać, na koniec AC. Wybór kolejności zalezy od Ciebie. Wersja AC może wiązać się z utrata zniżek o ok 10% gdyż jest to podciągane pod "winę własną". Nie wiem tylko jak jest w przypadku opcji "szyba/y" z tymi zniżkami.
netixek - 28-03-2011, 07:38

Dzięki, myślałem, że ktoś już miał podobną sytuację. Auto salonowe i mam AC, ale zawsze zniżek szkoda :)
Izold - 07-06-2011, 21:09

:evil: :evil: :evil:

I mnie to też spotkało.

Rano pojechałem do pracy i nic nie wskazywało,żeby coś było nie tak z szybą czołową.
Postawiłem samochód na parkingu firmowym (ogrodzonym, zamykanym, brama na pilota, teren monitorowany).
Po południu wsiadam do samochodu, a tam - :evil: :evil: :evil: :evil: - na wysokości oczu kierowcy dłuuuuuugie pęknięcie od lewego słupka aż do połowy szerokości szyby.

No i kto mi powie co to było?

Samochód jest prawie nowy (11 miesięcy, 15 tysięcy przebiegu, kupiony przeze mnie w salonie, od nowości mam firmową rozpórkę). Nie uczestniczyłem w "zdarzeniach drogowych", nic mi nie uderzyło w samochód, żebym zwrócił na to uwagę (kiedyś, jak mi w innym samochodzie walnął w szybę kamyk, to nie dało się na to nie zwrócić uwagi, taki był huk; a rysa powstała wtedy podobna, tylko wtedy na początku była krótka i stopniowo się wydłużała).
Poza tym w obrębie pęknięcia nie widzę żadnego uszkodzenia. Może jest jakieś takie maluteńkie odpryśnięcie w linii pęknięcia (tak na 1 mm, albo nawet i mniej) tuż przy słupku. Ale takie coś to mogło się chyba zrobić od samego pękania szyby?

No ale - z drugiej strony - same takie rzeczy się chyba nie robią. Zwłaszcza w stojącym na parkingu samochodzie.
Chociaż - dzisiaj był najpierw upał, potem burza i deszcz. Może poszło jakieś naprężenie od różnicy temperatur?

Jutro jadę do serwisu Mitsu, żeby to zobaczyli. Powiedzieli, że jeśli stwierdzą, że to pęknięcie powstało samoczynnie to będzie do zrobienia w ramach gwarancji. Ale jeśli stwierdzą uszkodzenie mechaniczne - to tylko z ubezpieczenia (albo z kieszeni).
Mój agent ubezpieczeniowy powiedział mi z kolei, że w ewentualnym zgłoszeniu szkody muszę powiedzieć, że mi uderzył kamień w trakcie jazdy, bo jeśli powiem, że nie wiem co się stało to nie dostanę odszkodowania z AC.
Czyli będę musiał kłamać, bo ja nie wiem co się stało. Poza tym - jak dla mnie to tam nie ma śladów uszkodzenia i jeszcze może będą mnie chcieli ścignąć za próbę wyłudzenia odszkodowania.

Najbardziej się boję tego, że serwis Mitsu powie, że to było uszkodzenie mechaniczne, a ubezpieczyciel będzie to kwestionował.
A ja z tym zostanę - jak frajer. :evil: :evil: :evil:

gzesiolek - 08-06-2011, 09:11

Izold, stawiam na mikro uszkodzenie plus wspomniane oddzialywanie pogodowe ktore przypieczetowalo los szyby...
Trzymam kciuki aby obylo sie bez komplikacji przy wymianie...

Izold - 08-06-2011, 18:06

No i wszystko dobrze wyszło.

W serwisie Mitsu stwierdzili, że to uszkodzenie mechaniczne. Ich zdaniem świadczy o tym ten maciupelki odprysk szkła.

Na szczęście ubezpieczyciel zachował się bez zarzutu. Od razu zadzwoniłem do nich na infolinię i zgłosiłem szkodę. I zgodzili się na wymianę "z marszu", nawet bez przeprowadzania oględzin przez ich przedstawiciela.

Ufff!

W sumie to im się opłaci, bo zyskali we mnie klienta na polisę na kolejny rok. A rozważałem zmianę, bo dostałem tańszą ofertę (z Avivy). Ale - jak to mówią - lepsze jest wrogiem dobrego. Teraz połaszczyłbym się na kilkaset złotych, a być może "woziłbym się" później z tą Avivą w razie szkody.

lukaszkalb - 25-01-2019, 09:06
Temat postu: wymiana przedniej szyby
witam czy ktoś musiał wymieniać przednią szybę??? bo ja niestety dostałem dziś kamyczkiem i odprysk plus rysa około 15mm i mówią że do wymiany niestety orginał czekac trzeba długo a zamiennik nordglass też min 2 dni miał ktoś doświadczenie z wymianą czy potem nie ma problemu z czujnikiem deszczu czy trzeba go kalibrowac czy coś takiego???