To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II Ogólne - [II 2.0 DID] szarpanie przy 2 tyś/obr/min

rezon - 24-06-2011, 07:27

joker_wmb napisał/a:
niekoniecznie:P
o jakiegoś czasu borykam sie z podobnym bardzo problemem w moim Outku, ale większość km zrobiona jest w trasie, natomiast po mieście to może max. 15%
zależy jeszcze jak po trasie :twisted: oczywiście jeszcze dochodzi jakość oleju silnikowego i napędowego, ale wypalaniu zanieczyszczeń na pewno nie sprzyja dostojna i spokojna jazda, a dobre rozgrzanie silnika i turbiny w czasie szybkiej jazdy ze zmienną prędkością, tak aby rozruszać kierowniczki turbiny. A i EGR przedmucha wtedy przy okazji ;)
A może i wgrana mapa ma wpływ, bo u mnie też nie ma żadnych notlaufów, a nawet jak się ociepliło to turbina przestała gwizdać rano.

joker_wmb - 28-06-2011, 11:32

TomekWoj napisał/a:

Panowie - nie te auto, nie szarpie i jest bardziej czułe na gaz! jestem zdziwiony ale zabieg pomógł :lol: :lol: :lol: Czyszczenie zaworu recylkulacji spalin i przepustnicy.

w czwartek wybieram się na taką samą operacje do Aso... może ktoś podzielić się info ile kosztuje takie kompleksowe czyszczenie w aso?

TomekWoj - 30-06-2011, 15:11

Nic nie zapłaciłem ale maja radość nie trwała długo, znowu , ale znacznie rzadziej szerpie im jest cieplej tym mniej albo i wcale ?????
Sam niewiem co to jest!!!

regon - 30-06-2011, 18:35

TomekWoj napisał/a:

dizel :(

rezon - 30-06-2011, 19:15

regon napisał/a:
TomekWoj napisał/a:

dizel :(
mój jednak nie szarpie
joker_wmb - 30-06-2011, 20:09

6 godzinny pobyt w ASO, czyszczenie wszystkiego co się da, podmiana podzespołów z Outka expozycyjnego i diagnoza wstepna... wymiana turbiny (na całe szczęście mam jeszcze pół roku gwarancji- przebieg tylko 27 tkm.)
...jak już wcześniej pisałem jestem laikiem, ale z tego co zdążyłem zapamiętać to jakiś zawór przy turbo działa nie tak jak powinien...

rezon - 30-06-2011, 21:28

joker_wmb napisał/a:
przebieg tylko 27 tkm
pewnie mało jej używałeś - niestety turbinki nie lubią wolnej jazdy i krótkich przebiegów. Zawór to pewnie słynny N75 albo zapieczone kierowniczki.
joker_wmb - 30-06-2011, 22:40

rezon to właśnie mnie dziwi bo w większości jeżdże Outkiem w dłuższe trasy i raczej go nie oszczędzam, więc turbinka powinna mieć idealne warunki (zresztą zawszę jak odpalam auto czekam minute, a przed zgaszeniem silnika 2 minuty odczekuje)
rezon - 01-07-2011, 14:44

joker_wmb napisał/a:
to właśnie mnie dziwi bo w większości jeżdże Outkiem w dłuższe trasy i raczej go nie oszczędzam, więc turbinka powinna mieć idealne warunki (zresztą zawszę jak odpalam auto czekam minute, a przed zgaszeniem silnika 2 minuty odczekuje)
to chyba jednak nie będzie żaden zawór a niestety turbinka. Musiałeś trafić na felerną.
joker_wmb - 13-07-2011, 00:52

dziś dostałem telefon z ASO z info, że jest taka opcja: wymiana na turbo firmy T... ponieważ dostane na to gwarancje 2 lata od chwili montażu i jest ponoć lepsza od ori, zamiast montażu turbo Mitsubishi ponieważ gwarancja tej skończyłaby się razem z gwarancją na Outka (styczeń 2012)...mylę się, czy pachnie to lipą ??
rezon - 13-07-2011, 06:10

joker_wmb napisał/a:
wymiana na turbo firmy T... ponieważ dostane na to gwarancje 2 lata od chwili montażu i jest ponoć lepsza od ori, zamiast montażu turbo Mitsubishi ponieważ gwarancja tej skończyłaby się razem z gwarancją na Outka (styczeń 2012)...mylę się, czy pachnie to lipą ??
wymiana na inną turbinę jest w ramach gwarancji czy odpłatnie? Jeśli w ramach gwarancji - to w Outlanderze 2.0DID nie ma czegoś takiego jak turbina Mitsubishi, silnik jest VW (lub PSA, Mitsubishi), turbina Garett, wtryski Bosch lub Siemens, itd....więc wszystko jedno jakiej firmy włożą - byle była dobra.
Jeśli miała by to być wymiana odpłatna - to poprosiłbym o wymianę gwarancyjną (bezpłatną) a zaoszczędzone pieniądze wydał na prawnika, który w razie czego udowodniłby wątpliwość interpretacji zakończenia trzyletniej gwarancji na podzespół z uwagi na zakończenie gwarancji na pozostałe elementy samochodu. Przynajmniej wobec osób prowadzących działalność gospodarczą, które nie są konsumentami - interpretacja Mitsubishi jest prawnie co najmniej wątpliwa, a już na pewno mało rynkowa - jeśli wymieniłbyś turbo w ostatnim tygodniu, to na nowe miałbyś 7dni gwarancji? Niektóre marki jednak może i dają tylko dwa lata, ale na wszystko - wymienione części też mają dwa lata bez żadnej łaski i prawników.
Zresztą turbina "gwarancyjna" może bezproblemowo chodzić kilka lat i wiele kkm, więc po co płacić? A Ty możesz zadzwonić do rzecznika praw konsumenta i uzyskać bezpłatną poradę jak to jest obecnie z gwarancjami, bo na pewno niektórzy inni producenci udzielają dwuletniej od czasu wymiany podzespołu.

mitsu00 - 13-07-2011, 08:34

rezon napisał/a:

wymiana na inną turbinę jest w ramach gwarancji czy odpłatnie? Jeśli w ramach gwarancji - to w Outlanderze 2.0DID nie ma czegoś takiego jak turbina Mitsubishi, silnik jest VW (lub PSA, Mitsubishi), turbina Garett, wtryski Bosch lub Siemens, itd....więc wszystko jedno jakiej firmy włożą - byle była dobra.
Jeśli miała by to być wymiana odpłatna - to poprosiłbym o wymianę gwarancyjną (bezpłatną) a zaoszczędzone pieniądze wydał na prawnika, który w razie czego udowodniłby wątpliwość interpretacji zakończenia trzyletniej gwarancji na podzespół z uwagi na zakończenie gwarancji na pozostałe elementy samochodu. Przynajmniej wobec osób prowadzących działalność gospodarczą, które nie są konsumentami - interpretacja Mitsubishi jest prawnie co najmniej wątpliwa, a już na pewno mało rynkowa - jeśli wymieniłbyś turbo w ostatnim tygodniu, to na nowe miałbyś 7dni gwarancji? Niektóre marki jednak może i dają tylko dwa lata, ale na wszystko - wymienione części też mają dwa lata bez żadnej łaski i prawników.
Zresztą turbina "gwarancyjna" może bezproblemowo chodzić kilka lat i wiele kkm, więc po co płacić? A Ty możesz zadzwonić do rzecznika praw konsumenta i uzyskać bezpłatną poradę jak to jest obecnie z gwarancjami, bo na pewno niektórzy inni producenci udzielają dwuletniej od czasu wymiany podzespołu.

Rezon, wszystko pieknie..... Tyle ze w tym dziwnym kraju jakim jest Polska, zeby udowodnic swoje racje, procesy beda ciagnac sie latami, a auto musi przeciez w tym czasie jezdzic..... Wiesz to przeciez z wlasnego doswiadczenia :wink:

rezon - 13-07-2011, 09:10

mitsu00 napisał/a:
Tyle ze w tym dziwnym kraju jakim jest Polska, zeby udowodnic swoje racje, procesy beda ciagnac sie latami, a auto musi przeciez w tym czasie jezdzic..... Wiesz to przeciez z wlasnego doswiadczenia
gdyby padła w czasie trzyletniego okresu od wymiany - zgłosiłbym w ASO, otrzymał odmowę naprawy gwarancyjnej na piśmie, usunął poza ASO i oddał sprawę prawnikowi w celu odzyskania należności za naprawę. Nie wiem tylko jak obecnie wygląda to dla konsumentów, bo tu trochę się pozmieniało - dlatego pisałem o zasięgnięciu opinii Rzecznika Praw Konsumenta. A następnym razem nie kupował Mitsubishi - niestety jak piszesz wiem to z własnego doświadczenia ;) Znam zarówno wypowiedzi ASO Mitsubishi o tym, że gwarancja na wszystko (nawet wymienione części) kończy się po trzech latach od zakupu samochodu - ale wiem i z praktyki wymian części po upływie gwarancji na samochód, ale przed upływem dwóch lat od wymiany części - które obejmowała DWULETNIA gwarancja od daty wymiany, ale to w jakiejś mało prestiżowej marce ;) , której samochód może i miał drobne awarie, ale rzeszowski serwis działa o 5 klas wyżej niż podrzeszowskie ASO Mitsubishi. Ale ostatnio coś chyba im spadły obroty ;) - oczywiście w ASO Mitsu
mitsu00 - 13-07-2011, 10:58

rezon napisał/a:
ale rzeszowski serwis działa o 5 klas wyżej niż podrzeszowskie ASO Mitsubishi. Ale ostatnio coś chyba im spadły obroty - oczywiście w ASO Mitsu
Oby tak dalej..... Jednego nierzetelnego serwisu mniej wyjedzie wszystkim na zdrowie :wink:
joker_wmb - 13-07-2011, 16:05

wymiana turbiny będzie "na gwarancji" więc nic nie płacę, poza moim cennym czasem (Outka użytkuje na co dzień). Na chłopski rozum lepszym rozwiązaniem byłoby wziąć tą turbinę z 2 letnia gwarancją, bo jeśli ta ori ma być podobna do tej , którą obecnie posiadam to nie widzę sensu, żeby za jakiś czas płacić za nowa. Zastanawiam się tylko, kto będzie gwarantem przy gwarancji 2 letniej na inna turbine czy ASO czy MMC- ale tego dowiem się przy okazji
btw, ponoć turbina Mitsubishi vel Garret kosztuje 13 tysi :shock: