To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander III Ogólne - Zakup O III I+ - doposażenie

Jaad - 19-08-2016, 19:59

Ja osobiście wolałbym kupić samochód od pierwszego właściciela i udokumentowaną historią i zadbany w środku z odpryskami niż odpicowany z nie wiadomo jaką i zaplamiony wewnątrz. Na mój gust ludzie zbyt wielką uwagę przywiązują do zewnętrznej strony samochodu, było nie było, stricte użytkowego. To nie Bentley.
Nasz będzie miał 2 lata niedługo, kolor szary, odprysków nie widać, mimo, że jakieś są (żona jeździ sporo po wiejskich drogach).

rajan - 23-08-2016, 15:25

Co Wy z tymi czujnikami z tyłu? Kamera w 100% wystarcza - wszystko pięknie widać, nawet jak się przybrudzi. W deszczowy dzień potrafi się zachlapać, ale wtedy też da radę zobaczyć co jest z tyłu. A wytarcie jej to jeden ruch palcem :)

Co do lakieru to mój jest szary i na razie nie widzę jakiejś mnogości rys czy ubytków. Pewnie jakbym szukał to bym znalazł, ale na pierwszy rzut oka nic nie widać. Prędzej dostrzegłem wgniecenia na plastikach od uderzeń kamyków (niestety jeden musiał trafił w sam brzeg przedniej szyby :( )

Grimm - 23-08-2016, 20:03

rajan napisał/a:
Co Wy z tymi czujnikami z tyłu? Kamera w 100% wystarcza

Widzę kolega z Warszawy więc zapraszam na Al.Jerozolimskie , pod budynek firmy w której pracuje. Tam się liczy każdy milimetr i czujniki SĄ NIEZBĘDNE. Zresztą nie tylko tam. Moim zdaniem każde auto powinno mieć fabrycznie czujniki z przodu i z tyłu.

rajan - 29-08-2016, 10:24

Jerozolimskie trochę długie, ale i tam zdarzało mi się parkować w różnych miejscach :) Nie miałem dotąd problemów. No może oprócz mniejszego promienia skrętu od moich pozostałych samochodów, ale tego czujniki nie zmienią ;)

Ale zgadzam się, że czujniki powinny być seryjnie montowane, bo niejednokrotnie oglądałem ewolucje parkingowe.

EDIT: Jak wygladają czujniki parkowania na desce rozdzielczej? Może ktoś wrzucić foto? I czy można to jakoś łatwo doinstalować, czy tylko ASO?

Grimm - 30-08-2016, 15:26

rajan napisał/a:
EDIT: Jak wygladają czujniki parkowania na desce rozdzielczej? Może ktoś wrzucić foto? I czy można to jakoś łatwo doinstalować, czy tylko ASO?

Mam dokładane przez ASO - tył i przód - włączają się automatycznie przy wrzucenie wstecznego, lub gdy wykryje z przodu przeszkodę. Obok fabrycznej lampki od alarmu znajduje się przycisk gdzie mogę je sam włączyć.

rajan - 01-09-2016, 15:11

Dostałeś dodatkowe ustrojstwo, a ja się pytam o oryginalne czujniki. Tam nie ma dodatkowego wyświetlacza, tylko jest to jakoś wyświetlane przy zegarach albo na ekranie radia (no właśnie nie wiem gdzie i nie wiem jak to wygląda). No i jak to pokazuje odległość (jak to jest dokładne)? Bo np. czujniki ciśnienia w oponach to w mojej opinii słabizna przy innych markach - nie można odczytać konkretnej wartości, jak to jest w innych pojazdach (nie wszystkich oczywiście). No chyba, że w mojej wersji nie można, a przez MMCS sie da...
Sim1 - 01-09-2016, 15:22

U mnie oryginalne czujniki piszczą (jak pewnie wszystkie) i wyświetlają obrazek na konsoli między zegarami... tak jak inne informacje typu nawigacja czy kończące się paliwo w baku.
Jak tu:

Przednie są mało precyzyjne i działają w dziwny sposób bo uaktywniają się na sygnał z hamulca i mają timeout więc jak za długo po naciśnięciu się trzyma nogę na hamulcu to się potrafią wyłączyć w najgorszym momencie i dopiero szybkie ponowne depnięcie je aktywuje.

rajan - 01-09-2016, 15:39

Super, dzięki!

No właśnie tego się obawiałem, że będą tylko piszczeć i nie będą zbyt precyzyjne. Posługiwałem się takimi w Mercedesie, gdzie pisk (znaczy sie "bardzo blisko) zaczynał ok. 30-40 cm od przeszkody. Kamera w tym względzie daje mi lepsza dokładność.

Na portalu aukcyjnym są czujniki, co to niby podają odległość z dokładnościa do 1cm. Jestem w stanie w to uwierzyć, tylko chciałbym mieć takie info na wyświetlaczu auta, a nie na dodatkowym sprzęcie, który trzeba gdzieś umocować - nie podobaja mi się takie rozwiązania.

Sim1 - 01-09-2016, 16:48

Ja dostałem w gratisie i chciałem albo oryginały (spinające się z wyświetlaczami) albo żadne.
Z tego co wyczytałem w necie ludzie narzekają, że jast martwe pole centralnie (są 4 czujniki w zderzaku) i że można mieć pecha i zaatakować np. słupek znaku bez ostrzeżenia jeśli będzie idealnie pośrodku przed samochodem.
Ale jeśli podczas jazdy nadal się używa głowy a nie tylko czujników to da się żyć :)

[-EDIT-]

Tak patrzę co napisałem i może byłem nieprecyzyjny... To co wyświetla się na konsoli między zegarami to nie statyczna ikonka tylko aktywna informacja. 4 sekcje z przodu i 4 z tyłu pokazują zbliżenie się do przeszkody. (na załączonym zdjęciu skrajny prawy tylny czujnik sygnalizuje przeszkodę, gdy świeci tylko jedna - w przykładzie są 2 - kreska to chyba odległość 20cm i jest ciągły sygnał)
Tak więc piszczenie sygnalizuje (chyba) 3 poziomy zbliżania się tyłu lub przodu a na konsoli widać dokładniej które czujniki w jakim stopniu się zbliżyły.

capri1 - 17-09-2016, 21:07

Witam
Wpłaciłem zaliczkę na Outlandera Intense Plus 2.0 CVT, wynegocjowałem czujniki parkowania na tył i przód. Niestety dopiero na samym końcu dopytałem jakie będą to czujniki i dowiedziałem się, że są to czujniki z dodatkowym wyświetlaczem :( Sprzedawca stwierdził, że nie wie nic o tym, że można zamontować czujniki spięte z wyświetlaczem na konsoli centralnej. Ma dowiedzieć się w poniedziałek czy istnieje u nich możliwość zamontowania takich czujników (jednak spodziewam się że teraz już będzie przekonywał mnie że nie.) W innym salonie sprzedawca zapewniał mnie, że domontowane czujniki będą w kolorze nadwozia i będą spięte z wyświetlaczem na konsoli głównej, więc zakładam że taka możliwość istnieje.
Teraz moja prośba, czy ktoś może potwierdzić mi, że u niego zamontowano czujniki spięte z wyświetlaczem konsoli centralnej, może ktoś z Was ma zdjęcia jak to działa, lub wie gdzie w internecie znajdę takie materiały. Chciałbym mieć konkretne argumenty na rozmowę ze sprzedawcą.
Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

rezon - 17-09-2016, 22:29

capri1 napisał/a:
Sprzedawca stwierdził, że nie wie nic o tym, że można zamontować czujniki spięte z wyświetlaczem na konsoli centralnej
jakoś w najprostszej wersji są takie czujniki, a u Ciebie dołożą czujniki no name za 100zł bo przecież nie była mowa jakie czujniki chciałeś. Ten salon co twierdzi, że się nie da - to Rzeszów? Słynny salon.... U nich najlepiej wszystko na papierze z dokładnym opisem, potwierdzeniem notarialnym i w obecności pięciu świadków ;) bo później to "niczego nam Pan nie udowodni".
Masz w poście powyżej jak działają ori czujniki
Sim1 napisał/a:
To co wyświetla się na konsoli między zegarami to nie statyczna ikonka tylko aktywna informacja. 4 sekcje z przodu i 4 z tyłu pokazują zbliżenie się do przeszkody. (na załączonym zdjęciu skrajny prawy tylny czujnik sygnalizuje przeszkodę, gdy świeci tylko jedna - w przykładzie są 2 - kreska to chyba odległość 20cm i jest ciągły sygnał)
Tak więc piszczenie sygnalizuje (chyba) 3 poziomy zbliżania się tyłu lub przodu a na konsoli widać dokładniej które czujniki w jakim stopniu się zbliżyły.

capri1 - 18-09-2016, 20:12

Sim1, mógłbyś zdradzić gdzie (w którym salonie) zamontowano Ci te oryginalne czujniki spięte z wyświetlaczem ?
Grimm - 18-09-2016, 20:26

Nie słyszałem o tym aby wyposażyć auto w oryginalne czujniki podpięte pod wyświetlacz centralny w ASO. Albo ma fabrycznie czujniki przód +tył = wyświetlacz centralny albo ma dokładane przez ASO z dodatkowym wyświetlaczem w kabinie.
capri1 - 18-09-2016, 23:06

Znalazłem coś takiego:
http://www.mitsubishi.lub...niki-parkowania
http://www.mitsubishi.lub...rona/864-outlet
Wg katalogu nie ma wersji w której fabrycznie zamontowane są czujniki z przodu.

rezon - 19-09-2016, 18:30

ale są dostępne jako opcja http://www.mitsubishi.lub...iecze%C5%84stwo