To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Felgi aluminiowe i stalowe - Lancer CYxA

krzychu - 09-02-2013, 17:12

dv24v - ja mam podobny profil. Na zimę mam dużo wyższy i wiosną nie mogę się doczekać niskiego, a jesienią tego wysokiego :P
fargo - 09-02-2013, 19:29

dv24v napisał/a:
Jednak sie odczuwa na naszych drogach i nie jest to za bardzo bezpieczne.

Nie wiem czy to takie niebezpieczne, trzymanie w zakrętach duuuużo lepsze niz na 16'' :rolleyes:

Trik - 09-02-2013, 21:03

tyku napisał/a:
Kto produkuje oryginalne felgi do mitsubishi?
16" i 18" są na pewno od firmy MAM. Widziałem identyczne z wytłoczką tej firmy, 2 lata temu, w firmie oponiarskiej w Suwałkach.
Robert_N - 13-02-2013, 11:20

silesia1947, sportowe zawieszenie to może przesada ale jak napisał Trik elementy zawieszenia są lepsze ale nie mylić ze sportowym. rozpórka standardowo montowana i moim skromnym zdaniem potrzebna przy 18. autko jest wtedy sztywniejsze z przodu i śmiga aż miło. niestety koleiny są w kraku :?
tomaszhereda - 23-02-2013, 16:03
Temat postu: Felgi seryjne 18"
Czy felgi seryjne 18" cali mają czujniki ciśnienia ? Bo kupiłem takowe do Galanta w którym też mam w 16" . Nie wiem czy nastawiać się na zakup czujników. Bo do wiosny jeszcze troche czasu :)
Robert_N - 28-02-2013, 14:21

W moich 18 nie ma czujników.
Wojti75 - 04-03-2013, 14:56

Z tego co wiem to aktualnie nowe felgi 18" do Lancera są takie jak na zdjęciu:

Dodam jeszcze, że w sobotę będąc w okolicach Berlina (D) widzałem na takich właśnie felgach srebrnego ASXa po lifcie. Bardzo ładnie sie prezentował. :)

diabliz - 10-03-2013, 18:23
Temat postu: Alufelgi Lancer X Sedan USA
Witam

Kupowaliście felgi do swoich lancerów? Właśnie jestem na etapie szukania.
Interesują mnie MOMO, OZ (MSW).
Mam opony: Yokohama 205/60 R 16 91H

Felga aluminiowa wg. producenta:

Średnica : 16 cali
Szerokość : 6,5 cali
Rozstaw szpilek : 5x114,3
Odsadzenie (ET) : 46
Otwór: 67mm

Otwór można dopasować za pomocą pierścienia centrującego.

Problem jest taki że ciężko znaleźć alu wg parametrów producenta. A jeżeli już są to marnej chińskiej jakości no-name - a chodzi o bezpieczeństwo.
Chodzi mi bardziej o szerokość i ET.
Czy np szerokość 7 cali i ET 40 będzie pasować? Nic nie będzie ocierać?

Może ktoś z was kupował alu i konkretny model poleci? Dzięki.

gzesiolek - 11-03-2013, 10:09

diabliz, jest tutaj juz kilka watkow na ten temat...

ale w skrocie przy mniejszych ET od zalecanego ET46 odsuwasz opone od auta, czyli wtedy o ocieranie sie nie martwisz, a bardziej o to zeby nie wystawaly poza blotniki...
Generalnie przy 7calach szerokosci (i oponie 205mm) i ET40 wg mnie jest na styk wpasowane w blotniki... a obcierac nie ma szans, bo jest wiekszy luz niz w fabrycznych...
Za to przy ET48 i 7,0 calach masz granice w druga strone dla Ciebie... przy ET50 juz jest ryzyko obcierania...
Pomiedzy tymi wartosciami ET spokojnie mozesz dobierac felgi o szerokosci 6-7cali do tych opon 205 ktore posiadasz...

Ja mam dwa zestawy kol zima/lato: jeden na ori Alusach (tych co byly w Invite do 2010), a drugi na Dezent V 7x16 ET40 na tym samym rozmiarze opon jak Ty...
juz prawie 4rok tak funkcjonuje i nie ma problemow...

$iwy - 11-03-2013, 23:55

Do swego kupiłem fele Tenzo. Co prawda mój model już nie jest w ofercie ale obecne też są fajne np. Concept 10 - 17x7 5x100/114.3 42 73.1 pasują do lancera idealnie (taki rozmiar posiadam) http://imageshack.us/phot.../dsc07188e.jpg/
http://www.tenzoracingsports.pl/promo2012.html
Także w ofercie Rota można coś ciekawego znaleźć.

Jarulas - 20-03-2013, 12:39
Temat postu: Re: Alufelgi Lancer X Sedan USA
diabliz napisał/a:

Chodzi mi bardziej o szerokość i ET.
Czy np szerokość 7 cali i ET 40 będzie pasować? Nic nie będzie ocierać?

7" ET40 pasują do Lancera - wiem na swoim przykładzie. :)
Koła są bardziej na zewnątrz niż przy oryginalnych 6,5" ET46 (dokładnie 12 mm - kalkulator), więc więcej kamieni będzie uderzać w drzwi, dlatego lepiej założyć je do opon letnich.

waldinio - 22-04-2013, 10:56

Hej,

potrzebuję informacji, gdzie w Krakowie można wyprostować felgi aluminiowe. Byłem w sobotę zmienić opony, jedno koło (tylne prawe) mam niewyważone bo się nie dało, tak mam pokrzywioną felgę :/ cholerne polskie drogi...

RalfPi - 08-07-2013, 14:26

Hej. Zastanawiam się nad sensownością zakpienia drugiego kompletu felg i pojawia się kilka pytań..
1) Co ile należy wymieniać felgi aluminiowe (co 5-10 lat???)?
2) Ile kosztuje wymiana kół i czy można ją spokojnie przeprowadzić we własnym zakresie?? (za wymianę opon płacę 2x60zł/rok)
3) Co ile należy wyważać całe koła??
4) Czy są osoby, które mogą polecić takie rozwiązanie (albo odradzić) ?

krzychu - 08-07-2013, 14:34

1. Nie wymienia się jeśli ich nie zniszczysz. Samo malowanie (jeśli nie wytrzymają trudów kwasów w zimie) to około 100zł/szt za 16'
2. Można przeprowadzić we własnym zakresie.
3. Moim zdaniem na początku (zanim się opona ułoży) co wymianę, potem co 2 wymiany (zależy jeszcze od jakości felg, opon ich profilu i jakości dróg po jakich się jeździ). Więc potem po 4-tą wymianę możesz podjechać i poprosić o wymianę i od razu wyważenie 2 kompletów. Ja robię małe przebiegi teraz i już chyba 5 wymianę nie wyważam. 150km/h - żadnych drgań.
4. Ja tam mam i inaczej sobie nie wyobrażam, znaczy dodatkowo ja mam 2 różne rozmiary kół lato-zima.

Polecam też używki oryginalne (nawet do malowania) względem najtańszych aftermarketów. Ważne jedynie, żeby były proste i nie naprawiane. Po prostu np. Enkey (zazwyczaj w Mitsubishi) są nieporównywalnie mocniejsze.

RalfPi - 08-07-2013, 14:46

Dziękuję :)
http://www.felgi.pl/felga/mak/corsa
- takie mi się podobają - zastanawiam się czy nie wciągnąć sobie.. :)
Ktoś może używa? albo coś polecicie?