To jest tylko wersja do druku, aby zobaczyć pełną wersję tematu, kliknij TUTAJ
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

Outlander II GEN Techniczne - MMCS

m4rud3r - 06-05-2017, 09:12

Cześć Wszystkim Czy MMCS z Pajero podejdzie do Outlandera 2 ?
Znalazłem aukcje wersji E-05 od Pajero z 2010 roku i tak się zastanawiam czy to bez problemu podejdzie do Outka ? Wiązka od Pajero będzie taka sama jak w Outlanderze czy może być klops ? (w swoim mam rockforda 6+1)

grzesiopol - 06-05-2017, 09:24

Hmm rarytas. A ten N-05 ma wszystkie przewody i GPSa w komplecie? Bo jak nie to daj sobie spokój b potem będziesz szukał przewodów. Radyjko kompletne musi mieć dodatkowo GPS, i mają być wpięte kostki do radia a poniżej powinny być drugie kostki które włączamy do istniejącej instalacji samochodu.
Będzie pasować. :wink:

m4rud3r - 06-05-2017, 16:17

A kurczę. O tym sprzedający nie wspomina. Muszę zapytać. To ogłoszenie jest na znanym wszystkim portalu. Ale zakładając, że posiada wiązkę i antenę (powinien mieć coś jeszcze ?) to ten od Pajero da się wszczepić do Outka bez problemowo ?
tokyo - 06-05-2017, 16:38

samo radyjko tak ALE:
- w pajero nie ma wiazki do outlandera bo jest nia cala instalacja autka
- w pajero nie ma krotkiej anteny gps poniewaz jest ona zabudowana w instalacji autka
- w pajero nie ma canboxa do personalizacji ustawien autka poniewaz pajero to konstrukcja z rocznika 2001 pod wzgledem elektroniki z malymi zamianami niezaleznie jak wyglada z zewnatrz
- w pajero sa inne mocowania radyjka
- musisz dokupic ramke z outlandera

m4rud3r - 06-05-2017, 23:36

Czyli jednym słowem więcej zachodu niż to warte. To chyba sobie daruję tą opcję, a kupię ramkę do O2 i jakieś 2 DIN.
grzesiopol - 07-05-2017, 11:53

m4rud3r, A może kupisz coś do outlandera, przecież są inne aukcje, inne tematy na forum nawet w temacie Outlandera jest kilka tematów. Po prostu poczytaj i pytaj czy ktoś ma do sprzedania.
m4rud3r napisał/a:
a kupię ramkę do O2 i jakieś 2 DIN.
następny który chce jakiegoś chińczyka wsadzać. Masz smartfona ? Jak tak to jeżeli tylko słuchasz muzy w czasie i nie zależy ci na tych wszystkich bajerach wsadzanych do nowych radyjek to w zasadzie masz wszystko co potrzebujesz. Smartfon to tak jakby stacja mutimedialna, ma internet, gps, odtwarza muzę.
Jeżeli chcesz coś więcej np oglądać dvd w czasie jazdy kup sobie nawet i E-1 za małą kasę uzyskasz dodatkowo możliwość ingerencji do niektórych funkcji samochodu. Naprawdę wszystkie inne bajery są zbyteczne bo w czasie jazdy i tak mało będziesz z tego korzystał.
Co do chinola to jeżeli będziesz chciał aby w pełni był zsynchronizował się z samochodem to na prawdę musisz wydać troszkę pieniędzy, bo jak kupisz coś w cenie MMCS to nawet może nie będziesz miał możliwości obsługi radia z kierownicy, dodatkowo trzeba też wyprogramować z ETACSa oryginalne radio itd itp.

m4rud3r - 07-05-2017, 14:30

Pod pojęciem 2 DIN nie mam tu na myśli chińczyka co ma mnóstwo funkcji a po prostu odtwarzacz jako pierwszy element toru car audio. A jak przy okazji będzie miało navi - będzie miło ;-) . Nie ukrywam że zależy mi na wyzbyciu się płyt z samochodu, więc wolałbym WAVy na pendrive mieć pozgrywane i w ten sposób puszczać muzykę niż bujać się z nagrywaniem płyt. Czy MMCS odtwarza DVD z nagraną muzyką ?
grzesiopol - 08-05-2017, 05:18

Niestety tylko płyty CD z formatami Audio CD i MP3. Możesz sobie telefon pod auxa podłączyć i będziesz miał muzę jaką chcesz. Większość radyjek to i tak chinole, tzn. składane w chinach. :roll:

[ Dodano: 12-05-2017, 20:28 ]
CZAS w amerykańskich MMCS.
INFO dla posiadaczy amerykańskich wersji MMCS czyli oznaczonych literką N
Jak wszyscy wiemy w MMCS nie da się na chwilę obecną dokonać zmiany strefy czasowej na europejską a co za tym idzie nasz zegarek cały czas pokazuje godziny odpowiednie dla stref ameryki. Jest jedna metoda aby doraźnie zmienić ten stan rzeczy. Przejdę do konkretów, z tego co zauważyłem czas w MMCSach ustawiany jest automatycznie na podstawie czasu GPS. W ustawieniach możemy sobie tylko zmienić strefy czasowe i nic więcej jeżeli jesteśmy w europie to czas GPS jest odpowiednio ustawiony w GPSie ale strefa w ustawieniach na nasze nieszczęście jest w zakresie -3 do -5 i więcej godzin co daje nam różnicę do polski od 5 godzin wzwyż. Należy więc przestawić czas GPS o odpowiednią ilość godzin i załatwione.
Aby to zrobić trzeba wejść do menu szczegółowego MMCS a jak to zrobić poniżej:
1. Po uruchomieniu MMCS wciskamy SET + NAVI przez około 5 sekund, wejdziemy do menu SERVICE
2. Na tym menu wciskamy MENU przez 5 sekund, wejdziemy wtedy do DEVELOPMENT SERVICE.
3. W tym menu mamy pozycję GPS Information i w nią wchodzimy.
4. O ile dobrze pamiętam pojawi się nowe menu m.in. ustawienia GPS i wtedy zmieniamy sobie czas GPS o odpowiednią ilość godzin zależnie od wybranej strefy czasowej w ustawieniach stref.
Po zmianie czasu GPS na naszym ekranie powinna nam pojawić się prawidłowa godzina o ile ja nie pomyliłem się w opisie wchodzenia do poszczególnych menu :axe: :rolleyes: .

Ustawienie to wraca (powinno) do początkowych ustawień po braku zasilania w MMCS.
Testowałem to na N-01 w Outlanderze z USA i działało, nie wiem tylko jak to się ma do godzin podczas obliczaniu trasy podczas nawigacji bo nie miałem okazji tego sprawdzić. Pewnie też będzie OK bo mam nadzieję że aplikacja Nawigacji bierze godzinę z ustawień strefy czasu. :mrgreen:

thomi2 - 14-05-2017, 13:14

Pomocy.
Dopisałem MMCS i zniknął system głośnomówiący niema ikonki telefonu, sterowanie z kiery też nie aktywne.
Co robić ? :-(

grzesiopol - 14-05-2017, 13:57

thomi2 napisał/a:
Dopisałem MMCS
możesz wyjaśnić co oznacza dopisać MMCS.
Przydałoby się abyś napisał model i co robiłeś. Wtedy będzie wiadomo w czym ci pomóc.

thomi2 - 14-05-2017, 14:27

Grzesiopol już piszę.
MMCS E-03 wcześniej go zamontowałem ale nic nie zmieniałem w Etacs, działał bez zarzutu MMCS jak i zestaw głośnomówiący.
ostatnio byłem u kolegi więc podłączyliśmy miśka do kompa i pewnie zmieniliśmy radio w ustawieniach bo chyba była opcja nie widzi dużego wyświetlacza czy coś takiego.
od tego momentu przestał działać zestaw głośnomówiący tzn: przyciski w kierze są nieaktywne.

grzesiopol - 15-05-2017, 15:51

Czym podłączaliście się do kompa i czy z kolegą dostaliście się do ETACSa.? Czyżby Lexia? Czy wgrywałeś sobie jakieś pliki do MMCSa?
A może po prostu padł moduł zestawu, też może się zdarzyć, tym bardziej, że jak twierdzisz nie było grzebane i wszystko działało dobrze.
thomi2 napisał/a:
podłączyliśmy miśka
Peugeot 4007 to prawie misiek ale prawie robi różnice. :mrgreen:
tokyo - 15-05-2017, 19:05

Czy masz mmcs-a z can box pod navi jesli tak to dobrze jesli nie to mmcs go nie widzi i zestaw odwrotnie.
Jezeli dopisywales mmcs w Peugeot 4007 Lexia to mogliscie przywrocic ustawienia fabryczne - niestety wielu kolegow bawilo sie tym w miskach i robilo lancerki 2WD na 4WD i trzeba ustawiac recznie kompa w aucie)
Jedz do kolegi niech sprawdzi czy masz aktywny zestaw wg mnie przez przypadek jest wylaczony i czy pod navi jest CAN box pudelko wielkosci paczki papierosow.

thomi2 - 15-05-2017, 22:22

Tokyo z tego co kojarzę to chyba pokazywało że zestaw jest wyłączony.
tokyo - 16-05-2017, 17:26

to nie zaskoczyzestaw.
Peugeot i Citroen maja troche inny soft tj logike dzialania niz w miskach
W poczatkach produkcji miskow czasami zestaw od strzalu dzialal
Musisz poprosic kolego o aktywowanie zestawu