L200 Ogólne - ODPALANIE ZMARŹNIĘTEGO L200 -6 C CO JEST GRANE ?
Gene - 17-01-2008, 08:55
ja tez sie zastanawiam nad tym ale troche szelestow brak a Sport pali idealnie.
p.s. rozmowe o swiatlach przenioslem do odpowiedniego tematu.
Anonymous - 18-01-2008, 00:16
też miałem problem może nie z odpaleniem ale z działaniem silnika tzn zachowywał sie tak jak by nie dostawał paliwa (ja mu gaz a on zgas) patrz zamarznięty filtr paliwa ale po dolaniu 5 litrow do zbiornika wszystko sie uspokoiło
moja diagnoza: na mrozie zamało paliwa w baku może powodowac takie cuda przy pełnym baku nie miałem takich cudów a stał dłużej i przy niższej temperaturze
pozdrawiam wszystkich maniaków
Anonymous - 25-02-2008, 16:15
Mam ciekawą obserwację: jak przekręcam kluczyk natychmiast po zgaśnięciu kontrolki świec żarowych to Elka odpala mniej problemowo, niż w innych sytuacjach. Ciekawe...
Gene - 25-02-2008, 16:23
A jakie to sa inne sytuacje? Bo chyba wlasnie najlepiej pali w chwili kiedy swiece sa rozgrzane. Ja raczej nie czekam do "brzdekniecia" bezpiecznika tylko zapalam samochod zaraz po zgasnieciu kontrolki.
Anonymous - 25-02-2008, 20:48
Świece trzymają swoją temperaturę dosyć długo. Na dużym mrozie dobrym nawykiem jest grzanie świec 2x. Nagrzać raz, odczekać kilka sec. nagrza 2 raz i odpalać. Ropa na naszych stacjach ma to do siebie, że przy nieskiej temperaturze wytrąca się z niej parafina. Pomaga tylko wymiana filtra na nowy, najlepiej dobrej jakości. Jak zapowiadają duże mrozy to warto dolać kilka litrów 95 na bak ON. Bez obawy o wtryskiwacze i pompę.
Anonymous - 26-02-2008, 07:11
ja używam dodatków uszlachetniających do oleju napędowego - zapobiega gęstnieniu oleju napędowego przy niskich temperaturach.
Z tego co wiem to każdego DIESEL'a powinno się palić zaraz po zgaśnięciu kontrolki świec żarowych.
Anonymous - 26-02-2008, 08:53
A PRO-PO USZLACHETNIACZY - po kłopotach jakie przeszedłem z odpalaniem pod blokiem , zacząłem stosować środek KEN-FLO do paliwa piszę o tym dopiero teraz kiedy jestem pewien że to dobry środek godny polecenia zrobiłem na nim od tej pory już ok. 2000 km .
Po dodaniu byle nie za dużo radykalnie leprze odpalanie większa moc równiejsza praca silnika i ciekawe spaliny mają inny zapach nie jak disel . Jak wleje za dużo od razu odzywa się w silniku mój ulubiony wtryskiwacz , głośniej go słychać .
Kiedy znajdę czas żeby w końcu jechać z tym do warsztatu no i to cholerne stukanie w kierownicy wkurza mnie to strasznie.
Anonymous - 29-02-2008, 13:07
Odnoście uruchamiania silnika mam do kolegów pytanko:
Czy przy obecnych temperaturach rano po przejechaniu np. 2 km ( tyle mam do stacji paliw) , po nalaniu paliwa ( powiedzmy max 10 min.) przy odpalaniu po takim czasie powinny świece grzać czy też nie ?
U mnie po tych 10 min już automat ich nie załącza i musi dłużej kręcić żeby zapalił bez grzania. Czy to normalne ?
Anonymous - 29-02-2008, 15:47
Gdy silnik jest zagrzany to kontrolka świec żarowych zapala się tylko na chwilę. Ja zawsze patrzę na kontrolkę i zaraz po zgaśnięciu odpalam.
Gene - 29-02-2008, 16:21
Maciej czas nie jest tu wyznacznikiem. Bywa tak, ze jesli sie szybko silnik nagrzeje to po chwili juz kontrolka nie daje "znaku zycia" i swiece nie sa podgrzewane. Nie chce Cie wprowadzic w blad ale chyba w glowicy jest czujnik temperatury z ktorego pobierane sa dane do sterownika szybkiego podgrzewania swiec. Jesli temperatura jest juz wystarczajaco wysoka sterownik zwyczajnie "wyda plecenie" i swiece przestaja byc grzane. Ja mam tak, ze czasami kontrolka znacznie krocej sie pali albo wogole sie nie zapala a tylko przeparkowalem auto pod domem.
To ze Ci dluzej kreci moze to przypadek a moze jednak jaks usterka. Choc ja mysle, ze wszystko jest ok. Pamietam, ze sporo starszych aut mialo z tym systemem klopoty i doswiadczeni wyjadacze odpalaja na "czuja" lub jakos modyfikuja to ustrojstwo
Anonymous - 12-03-2008, 16:28
To może właśnie pobawić się w modyfikację czujnika, żeby dłużej grzał?
PawełS - 13-07-2008, 22:16
Witam wszyskich. Jestem posiadaczem L200 od czterech tygodni. mam problem z kontrolka ktora powinna informowac o blokadzie tylniego mechanizmu roznicowego. w serwisie twierdza ze nie swieci w tym modelu wcale wiec po co ona jest i skad mam wiedziec ze blokada jest wlaczona??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! z gory dzieki za pomoc.
Anonymous - 13-07-2008, 23:14
jeśli masz SS, to nie będzie świeciła
jeśli masz ES to powinna działać
Anonymous - 14-07-2008, 15:39
Kontrolka blokady świeci się na żółto przy odpalaniu silnika (test układu) i gdy ją włączysz podczas jazdy z włączonym reduktorem 4LLc i 4HLc -pod warunkiem że masz blokadę.
Są wersje SS+R/D Lock- sam taką posiadam
Anonymous - 14-07-2008, 17:30
kameleon napisał/a: | Są wersje SS+R/D Lock- sam taką posiadam |
A gdzie taką można kupić ??
Ja o takiej nie słyszałem
Chociaż zastanawiam się nad blokadą przódu i tyłu ARB
|
|
|