[07-XX]Lancer CYxA Ogólne - Felgi aluminiowe i stalowe - Lancer CYxA
conrad - 20-12-2008, 21:32
Witam,
kalkulator ET (offset)
"w Current Wheel Specs wpisujecie szerokosc (Width) i ET (Offset) swojej felgi - dla przykladu ori 15'tka w Audi A3 ma odpowiednio szerokosc 6 cali ET 38 (przy szerokosci czesci ulamkowe wpisujemy po "kropce" np 6.5)
natomiast w New Wheel Specs wpisujecie szerokosc i ET nowej felgi - nastepnie klikacie w Calculate i na dole dostajecie wynik w mm.
Inner Clearance oznacza odleglosc felgi do wewnatrz - gdy pojawi sie dopisek LESS oznacza to ze felga chowa sie do srodka (odleglosc miedzy wewnetrznym rantem felgi a podluznica zmniejsza sie) , natomiast gdy pojawi sie MORE to felga wystaje na zewnatrz (odleglosc miedzy wewnetrznym rantem felgi a podluznica zwieksza sie)
Outer Position oznacza odlegosc felgi na zewnatrz - gdy pojawi sie dopisek RETRACT by to felga chowa sie do srodka (odleglosc miedzy zewnetrznym rantem felgi a rantem blotnika zwieksza sie) a gdy EXTEND an extra to felga wystaje na zewnatrz (odleglosc miedzy zewnetrznym rantem felgi a rantem blotnika zmniejsza sie)"
Multi - 28-04-2009, 02:01 Temat postu: Felgi - prosba o porade Mam do was pytanie, czas najwyzszy wybrac jakies felgi na lato, a poniewaz w sprawach wygladu lubie sie sugerowac opiniami innych to mam prosbe:
Co myslicie o dezent v dark, albo momo winter black ?
Lubie czarny kolor, ale nie wiem jak to bedzie wygladalo na czerwonym sedanie.
Moze, ktos ma jakas inna propozycje (rozsadna cenowo oczywiscie)?
Z gory dzieki i pozdrawiam.
poziomka - 28-04-2009, 07:08
zapoznaj się z już istniejącymi wątkami - są bardzo ciekawe - załączam jeden z nich
roobku - 28-04-2009, 08:37
Cytat: | Co myslicie o dezent v dark, albo momo winter black ?
Lubie czarny kolor, ale nie wiem jak to bedzie wygladalo na czerwonym sedanie. |
wejdz sobie na stronę www Mitsubishi, wybierz lancer sedan i akcesoria, w którymś z katalogów w pdf'ie jest zdjęcie czerwonego sedana z czarno-srebrnymi felgami 19'
krzychu - 28-04-2009, 09:17
http://www.elektrony.cz/
najlepsza przymierzalnia felg jaką znalazłem.
Krzychu
Radassss - 28-04-2009, 09:25
www.felgi.pl
mozesz wstawic foto sojego samochodu i zmienica mu felgi, daje to mniej wiecej obraz jak to bedzie wygladalo
krzychu - 28-04-2009, 09:37
E tam z tym dodawaniem to kiedyś poległem. Na tej czeskiej stronie macie tego nowego Lancera można zmienić kolor i wszytko od razu chodzi.
Krzychu
Radassss - 28-04-2009, 09:50
eeee a u mnie bez problemu
[ Dodano: 28-04-2009, 09:52 ]
szkoda ze nie ma czegos takiego z progami... ba zastanawiam sie nad montazem ale w innym kolorze niz nadwozie
Multi - 28-04-2009, 23:15
Dzieki wszystkim za pomoc.
Poziomka, wiem ze byl temat dotyczacy felg i opon zimowych, ale on sie bardziej rozwinal w strone opon niz felg, ale dzieki za zwrocenie uwagi.
basik - 28-04-2009, 23:40
Jeśli moge coś doradzić to w pierwszej kolejności szukaj tych z dobrymi parametrami (głównie ET), a później z nich wybierz te które Ci się najbardziej podobają. Ja przy zakupie dotz hanzo naiwnie uwierzyłem w zapewnienia innych, że pasuja są ok, a rzeczywistość okazała się inna teraz wystawiłem je na sprzedaż Mimo, że wyglądem powalają ważniejsze dla mnie są walory użytkowe auta. W dziale sprzedam dodałem ogłoszenie i jest tam link do nich gdybyś chciał je zobaczyć na aucie. Linki są też chyba nawet w tym wątku co podał kolega poziomka . Ja teraz sprowadzam z Niemiec dezent rb dark do mojego miśka.
filippoz - 28-04-2009, 23:55
basik, a co z tymi hanzo nie tak bo chyba coś mi umknęło w innym wątku?
krzychu - 29-04-2009, 00:00
Pierwsze ustal średnicę. Potem szukaj felg ogólnie najwęższych najlepiej 7 cali 7,5 raczej max. Z tym że ET mniejszego od 40 nie bierz. Najlepiej 45 lub 42 (felgi trudniej dostępne ale są) sam szukam czegoś na następną zimę do swojego poszukiwania idą ciężko ale jest dużo firm które jakoś ciężko znaleźć w internecie a na ulicy jest sporo. Dużo felg jest też nie sprzedawanych w PL ale w dobie UE i eBay-a.... W Niemcach też jest dużo firm.
Ostatnio zatrzymałem się na takiej: http://alu-car.pl/felgi/500/MG_Concept.jpg prosta, zgrabna, 5 ramienna takiej szukam i ET 45. Zobaczymy czy jak przyjdzie co do czego to będzie mi ją miał kto sprowadzić.
A co do firm z ET 45 to np. Platina, Ronal, Brock (w Polsce mało kto o tym słyszał ale na tej czeskiej stronie co podałem piszą że dostępność w ciągu kilku dni).
Są też kalkulatory opon, felg, także ET podawane miedzy innymi przezemnie, można też ręcznie liczyć. Na powyższym przykładzie z tego co pamiętam 8x18 i ET 35 to za szeroko basik? Znalazłeś jakieś 18-stki węższe niż 8 cali i ET 40? Bo tak na szybo to ciężko znaleźć.
Multi podaj co masz teraz (jakie opony) i czego oczekujesz coś doradzimy.
Krzychu
piomic - 29-04-2009, 00:07
krzychu napisał/a: | Znalazłeś jakieś 18-stki węższe niż 8 cali i ET 40 | Fabryczne.
krzychu - 29-04-2009, 00:09
piomic napisał/a: | krzychu napisał/a: | Znalazłeś jakieś 18-stki węższe niż 8 cali i ET 40 | Fabryczne. |
Chodziło mi o felgę w "normalnej cenie" a jak jesteśmy przy oryginale jaka tam jest szerokość 7 cali? ET 46?
Krzychu
basik - 29-04-2009, 00:17
Fabryczne 18" to 7x18 ET46 ja mam dotz hanzo 8x17 z ET35 i jak dla mnie są za szerokie dlatego je sprzedaje. zastanawiam się nad tym czy 7.5x17 z et 45 nie będzie tarło w środku z obliczeń wychodzi ze będą głębiej o 5mm i na zewnątrz więcej o 7mm więc powinno się zmieścić.
|
|
|