Carisma - Ogólne - Czujniki cofania Golden Eye
Chooper - 02-05-2008, 17:48
przewody wewnątrz zderzaka puść samopas, nic sie im nie stanie. wpuszczaj kable przez wywiercone otwory.
Matejko - 02-05-2008, 17:55
a dalej ci przewody wyleca na ziemie ze zderzaka i tyle, cos slabo ogladales
pozniej jakis drut bierzesz wkladasz w otwor jak wyjmiesz lampe i wciagasz przewody, pozniej dajesz pod lampe skrecasz i juz jestes w aucie - ja w htb dalem centralke pod lewym glosnikiem
saphire - 02-05-2008, 18:51
Do jakiego wnętrza zderzaka?????
Przecież zderzak to kawał 2-3mm plastiku bez żadnego "wnętrza" a jedynie z przykręconą od drugiej strony belką wzmacniającą. Schyl się i połóż pod tył auta to sobie to dokładnie pooglądasz.
Po nawierceniu dziur w tym 3mm plastiku wkładasz w nie końce kabli od sensorów i sensory i z tyłu zderzaka podpinasz opaskami do belki wzmocnienia, prowadzisz ku lewej i prawej tylnej lampie i przez jej otwór montażowy (po jej zdemontowaniu) przepuszczasz te kable do wnętrza budy, później pod plastikami do centralki która możesz zamocować albo we wnęce na koło albo gdzieś za plastikami osłaniającymi nadkola czy pod głośnikami...
XL - 02-05-2008, 19:14
Dzięki, o te właśnie informacje mi chodziło. A zderzak od spodu oglądałem "ręcami i palcyma", bo trudno o inną metodę na ulicy. Jeśli dobrze zrozumiałem, do tego montażu wskazany byłby kanał. No nic, jakoś sobie poradzę. A czujnik kupiłem (oczywiście z Chin) HF -608, taki z wyświetlaczem w lusterku.
Pozdrawiam, XL
saphire - 02-05-2008, 19:40
Nie trzeba kanału - wystarczy kawałek wykładziny byś się mógł na niej położyć pod zderzakiem na ziemi. Ja nie mam kanału w garażu i bezproblemowo dałem radę zamontować. Grunt to dobrze i ze zrozumieniem przeczytać instrukcję montażu sensorów w zderzaku. Chodzi o ich odpowiedni rozstaw, wysokość nad ziemią, podkładki kątowe itp.
XL - 02-05-2008, 22:39
Ty nie masz kanału w garażu, a ja nie mam garażu. Będę musiał poszukać jakiegoś ustronnego miejsca lub gościnnego garażu na montaż, bo nie chcę robić cyrku i ładować się pod auto na ulicy. Instrukcja montażu jest dość precyzyjna, ja też nie mam dwóch lewych rąk. Muszę jedynie znaleźć właściwą powierzchnię na zderzaku, bo żadnych podkładek kątowych w zestawie nie było. Jeszcze raz dziękuję za informacje, nie będę musiał wyważać otwartych drzwi.
Pozdrawiam, XL
Chooper - 03-05-2008, 08:28
o ile pamiętam, to ja swoje zamontowałem na podjeździe przed domem, i nawet nie kładłem się pod auto. Jak sam mówisz, nie masz dwóch lewych rąk, to powinieneś poradzić sobie po uklęknięciu z wsadzeniem ręki pod zderzak
Anonymous - 23-04-2009, 09:56
Panowie a ja mam inny i trochę chyba większy problem.
Mianowicie mam 8 czujników. I zamontowałem już wszystkie. Tylnymi już jestem w bagażniku - filozofii nie było. A teraz pytania co do reszty.
1. Jak zasilacie centralkę? Na stałe? Bo centralka ma zasilanie + sygnały aktywujące. Pasowałoby zasilanie dać po kluczyku (jak radio) no a wyzwalanie ze świateł. Czy oba kable podpinaliście pod światła?
2. Mam kable już przy przegrodzie silnika. A jak wejść kablami przez przegrodę silnika do wnętrza autka? Pooglądałem i widzę tylko jeden peszel taki zbiorczy obok przewodów klimy - po lewej stronie komory. Ale cholercia jest wysoko i rozbierania kokpitu masę by było a i tak w nim miejsca zbytnio nie ma - a 4 kabelki trochę zajmują. Czy pozostaje wiercenie dodatkowego otworu? Macie jakieś pomysły?
Montował wogóle ktoś ośmiosensorowe zestawy?
Chooper - 23-04-2009, 10:23
swistak81 napisał/a: | 2. Mam kable już przy przegrodzie silnika. A jak wejść kablami przez przegrodę silnika do wnętrza autka? Pooglądałem i widzę tylko jeden peszel taki zbiorczy obok przewodów klimy - po lewej stronie komory. Ale cholercia jest wysoko i rozbierania kokpitu masę by było a i tak w nim miejsca zbytnio nie ma - a 4 kabelki trochę zajmują. Czy pozostaje wiercenie dodatkowego otworu? Macie jakieś pomysły? |
poczytaj w car audio w tematach poruszających nagłośnienie w carismie to znajdziesz miejsce gdzie przeciągnąc kable do środka
Student - 27-04-2009, 08:11
Daj od strony pasażera w rogu jest guma z przejściem i tam można dać kable, łatwiejszy dostęp niż pod bezpiecznikami.
Anonymous - 30-04-2009, 13:22
Ok, kable przepchane (dzięki Chooper). Nie było łatwo ale w życiu bym nie dał rady bez waszych podpowiedzi. Kluczem była informacja, że trzeba się przebić przez gumę i wyciszenie kabiny.
Wszystko już podłączyłem i...problem. Z działaniem.
Zarówno z tyłu (chyba na 1 czujniku) ja i z przodu (na min dwóch) co chwilkę mi łapie coś na 0.5-0.7m. Jest to taki króciutki impuls co mniej więcej sekundę. Z tyłu rzadziej.
Zaznaczę, że założyłem je ładnie poziomo i w dobrych odległościach wg instrukcji. (no może z 5cm niżej niż podano te 40cm).
Czy te czujniki faktycznie mają wskazaną pozycję góra/dół (czyli nie widzą symetrycznie?)? Bo w instrukcji nie ma takiej informacji. A na samym czujniku jedynie jest nalepka z napisem "Lp". Chyba że może to oznacza "lower position"? Ale kurcze gdyby było to tak ważne to raczej coś by wspomnieli w instrukcji...
Matejko - 30-04-2009, 15:01
u mnie pamietam ze jak mialem brudne to costam swirowaly, zobacz czy nie masz regulacji czulosci na centralce - moze wystarczy delikatnie podkrecic i bedzie dobrze
Kofi - 01-05-2009, 10:51
swistak81 napisał/a: |
Wszystko już podłączyłem i...problem. Z działaniem.
|
Moze masz za nisko czujnik i zbiera Ci sygnal z ziemi. Zobacz czy centralka ma możliwość regulacji czułości. Zwróć uwagę, że czujki nie są proste. Można je obrócić o 180* przez co regulujesz czy ma "świecić" bardziej w górę czy w dół. Niby na czujce jest znacznik top, ale ja sobie tym wlasnie niwelowałem nierównomierności zderzaka lub zbyt niskie zamontowanie.
BTW. Przednie czujniki masz podpięte na stałe? I jak stoisz w korku to Ci pika? Jeśli tak to ja bym tego nie wytrzymal nerwowo Wolal bym takie rozwiązanie, że ja włączam wsteka to dodatkowo odpala się przód, ale gdy wyłączam R to przód jeszcze przez jakiś czas działa. Dodatkowo przycisk uruchamiający przód ręcznie.
Albo inny układ: przycisk włącza przód. Gdy włączasz R dodatkowo włącza się przycisk dla przodu i pozniej trzeba go ręcznie wyłączyć.
Anonymous - 02-05-2009, 09:36
Więc tak. Problem rozwiązałem przedwczoraj. Faktycznie znalazłem znacznik UP ze strzałką na czujkach. Jest to bardzo płytkie natłoczenie i naprawdę mało widoczne. Po poobracaniu czujek zgodnie z tym znakiem - system działa idealnie.
Przód mam podpięty pod hamulec. Aktywują się wyłącznie gdy coś wyczują podczas hamowania. Zastanawiałem się czy tak podpinać i ostatecznie zostawiłem tak. A dlaczego? Fakt że w korku przód się będzie aktywował. Ale na ekraniku, w idealnie dobranym miejscu jest pstryczek wyłączający buzzer. I jest po kłopocie.
A co do systemu to jest jeden minus. Zawsze działa albo przód, albo tył. Nie da się uruchomić obu kierunków naraz . A szkoda bo do koperty by się przydało czasem.
Anonymous - 06-06-2009, 23:24
Witam,
Mam pytanie do osób, które zakupiły czujnik cofania Golden Eye model Y-2616. Czy poniższe czujniki dostępne na allegro są produktami oryginalnymi czy też są to tanie podróby, których należy sie wystrzegać?
http://moto.allegro.pl/it...eria_y2616.html
http://moto.allegro.pl/it...sprawdzony.html
Cena Y-2616 na www.czujnikiparkowania.pl to 199 zł. a czytałem na forum, że już całkiem sporo temu (a jak wiadomo, tego typu sprzęt raczej tanieje z biegiem czasu a nie drożeje) dostępne były w wiele niższej cenie.
A może ktoś z Was ma namiary na ten zestaw w dobrej cenie, ewentualnie na jakiś inny, dobrej jakości, tylko na tył?
Pozdrawiam,
Mel
|
|
|