[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - ESP i kontrola trakcja a buksujące koła...
Hubeeert - 07-03-2010, 13:12
racer1972 napisał/a: | Hm... moja pozycja za kółkiem nie jest idealna... mam ponad 190cm wzrostu i jazda z podkurczonymi nogami (brak regulacji wzdłużnej kierownicy) nie pomaga... |
Mam ponad 2m wzrostu i wiem o czym mówisz, jednak byłem w stanie znaleźć sobie taka pozycję gdzie da się jechać. Ale fotel pasażera = porażka... racer1972 napisał/a: | O wyjechaniu tyłem pisałem w kontekście szybkiego łuku a właściwie półokręgu i ASC powinno szybciej wtedy reagować... Fakt faktem przód bardziej wyjeżdża i to jest bardziej niebezpieczne... I tu ACS także śpi... |
ASC nie pomyśli za kierowcę. I IMHO bardziej w tym samochodzie pomaga niż kłóci się z Tobą co jest jego zaletą. Ja NIGDY nie zdam się na elektronikę - i tu mnie ona wspomaga tzn np moją kontrę. racer1972 napisał/a: | Jeżdżę raczej dynamicznie i myślę,że spokojnie jeżdżący są zachwyceni zachowaniem auta bo szybkość reakcji na kierownicę jest wzorcowa... | Bo to samochód dla nich. Gdyby miał być zestrojony do Twoich potrzeb to oni byliby niezadowoleni. Jak dla Ciebie optimum to pewnie będzie wyłaczenie ASC. racer1972 napisał/a: | Co do do buksowania przy ruszaniu to o dziwo lepiej radzi sobie na śniegu niż na wodzie i faktycznie kontrolka miga a koła trochę buksują... Ruszyć jednak znacznie łatwiej niż bez tego systemu... |
Dobra zimowa opona powodowała, że nie miałem wogóle problemów z ruszaniem a jak wreszcie na siłę wymusiłem działanie TCS to podobała mi się jego reakcja/
Pozdrawiam
Radassss - 07-03-2010, 13:16
Cytat: | Też tak macie, że na śliskiej nawierzchnie koła buksują, a kontrolka miga? Troche mnie to martwi. Przy najbliższej okazji zrobię test na światłach zobaczymy czy koła zabuksują.
Nie czuje żeby coś pomagało. Podczas jazdy raz w ostrym zakręcie włączyło sie ASC, ale też nie odczułem jakoś tego. |
no wiesz trudno zeby sam system pomogl zlapac przyczepnosc w miejscu gdzie jej praktycznie nie ma, to tak jak z chodzeniem jak stoisz na lodzie jest OK, ale jak juz chcesz sie ruszyc to nie wazne jakbys nie korygowal stawiania stop i tak sie slizgasz, zeby byla przyczepnosc musi byc jakies tarcie, gdy takiego nie ma to tylko Bog moze pomoc a nie zadne systemy, jeszcze czegos takiego nie wymyslono zeby nie dalo sie w poslizg w ogole wpasc ten system ma pomoc, nie zwalnia kierowcy od myslenia, zreszta jest to raczej opracowane po to zeby pomoc w sytuacji w sytuacji typu ominiecie przeszkody na luku itp. do tego nie mozna tez tego systemu jednoznacznie ocenic gdyz duzo w jezdzie po sniegu zalezy od opon, od tego czy jest lod pod spodem itp. wg mnie system dziala prawidlowo, chociaz wg mnie TC jest zbednym wynalazkiem bardziej przeszkadzajacym niz pomagajacym w ruszaniu... co do prowadzenia to uwazam ze zawias jed idealnie zestrojony nie za twardzo nie za miekko, auto prowadzi sie pewnie na lukach o wiele szybciej mozna pokonywac zakrety niz inni uzytkownicy drogi...
racer1972 - 07-03-2010, 22:17
wiem wiem jak dla mnie idealne byłoby EVO albo chociaż Ralliart ... kiedyś miałem przyjemność poprowadzić EVO VI Tomi Makinen Edition i byłem pod wrażeniem... Niestety nie te progi finansowe... Być może jest to także kwestia zawieszenia i wielkości kół... niestety mam wersję Inform a jak wiadomo stoi na 16-stkach i ma miększe zawieszenie...
Hubeeert - 07-03-2010, 22:34
No to powoli jesteśmy w domu
Zmień koła na 17, wyłącz ASC i nie oczekuj cudów
racer1972 - 07-03-2010, 22:39
Po pierwsze - nie mogę założyć z tego co wiem większych kół bo ASO dowali się do gwarancji a u nich nie kupię bo cena niepoważna... Po drugie - z tego co piszą w instrukcji nie da się permanentnie wyłączyć ASC bo włącza się samo powyżej 60 km/h...
Anonymous - 07-03-2010, 22:40
Jak już pisałem wcześniej, zajęcie właściwej pozycji oraz wyczucie auta wymaga przyzwyczajenia, ale przy wzroście 186cm(no i chudy to ja też nie jestem)pozycja za kółkiem jest dobra. Samo zawieszenie, jak dla mnie jest sprężyste(podobne w Focusie) , nie za twarde i nie za miękkie. Na naszych drogach, mogło by być nawet nieco miększe trzyma tor jazdy przy większych prędkościach, a zakręty to czysta przyjemność (czasem mogło by być z 200kucy) bo auto ma duże rezerwy trakcyjne. Faktycznie przód w niektórych sytuacjach potrafi nieco uciekać, ale opanowanie tego zjawiska jest dziecinnie proste, jak dla mnie super. Opony zimowe Sava S3, na trudne warunki zimowe są do bani, nie polecam. Dobrze spisują się na śliskim i mokrym, ale po śniegu praktycznie zero przyczepności, pasują raczej na całoroczne niż zimowe, ale daje radę
Natomiast letnie Dunlopy są pierwsza klasa mimo , że są dość głośne jak całe auto z resztą
Pozdr.
mazin - 07-03-2010, 22:58
Bastek77, nic dodać, nic ująć, zgadzam się z oceną auta w całej rozciągłości. Jak na mój gust i na auto rodzinne nie jest za miękkie, jak na udające sportowe w sam raz twarde. Względnie duże koła wybierają mniejsze dziury bez problemów. Systemy chroniące przed głupotą kierowcy działają w odpowiednim momencie i nei narzekam na ich interwencje. Opony mam podobnej klasy, to znaczy Barum Polaris, sam takich bym nie kupił, bo znajomy w pracy kiedyś je miał i opowiadał o nich, ale darowanemu koniowi nie zagląda się w zęby bieżnika - dostałem je przy zakupie auta. Jestem naprawdę zadowolony z tego auta, choć być może konkurencja oferuje więcej, ale nie za takie pieniądze. Na offtopicznym marginesie dodam, że kilka dni temu spłaciłem ratę i lancelot jest już mój Koniec zaciskania pasa i oszczędzania na benzynie Postanowiłem jeszcze zaszaleć i w związku ze spłaceniem kredytu kupić nawigację, ale o tym napiszę w osobnym wątku.
Anonymous - 07-03-2010, 23:17
Mazin, gratuluję spłaty kredytu teraz możesz wydawać kasę na gadżety np. navi, nowe alu czy oponki, fajnie masz ja muszę jeszcze odcierpieć chęć posiadania nowego miśka
Luk - 07-03-2010, 23:19
racer1972 napisał/a: | Po pierwsze - nie mogę założyć z tego co wiem większych kół bo ASO dowali się do gwarancji |
Wydaje mi się, że nie mają za bardzo podstaw, ale jeżeli by mieli, to zainstalowanie rozpórki kielichów powinno rozwiązać sprawę (w końcu Intense jest na 18")
racer1972 napisał/a: | Po drugie - z tego co piszą w instrukcji nie da się permanentnie wyłączyć ASC bo włącza się samo powyżej 60 km/h... |
No to dziwne, u mnie jest wyłączona kontrola (ASC OFF na wyswietlaczu) bez względu na prędkość, aż do momentu włączenia przyciskiem albo wyłączenia silnika... Testowane do 120 km/h. Wyświetlacz w poślizgach nie pokazuje tego symbolu. No chyba, że w roku modelowym 2009/2010 coś zmienili...
Hubeeert - 07-03-2010, 23:32
racer1972 napisał/a: | Po pierwsze - nie mogę założyć z tego co wiem większych kół bo ASO dowali się do gwarancji |
Nie sądzę. Zachowując ET i rozmiar zewnętrzny koła jesteś kryty. Gdyby było inaczej jeździlibyśmy wyłacznie na alufelgach i oponach sprzedawanych przez MMC
Gwarancję możesz utracić ale wyłącznie na podzespoły narazone na uszkodzenie gdy zaczniesz kombinować z odsadzeniem felgi czyli narazisz łożyska na uszkodzenie.
Nie dajmy się zwariować.
marcin.lancer - 02-10-2010, 19:47 Temat postu: ASC do czego służy? ASC a prowadzenie lancera Witam. Lancer ma w swoim wyposażeniu system ASC. Otóż mam takie pytanie do czego on służy? w czym pomaga? i w czym powinna być równica kiedy jest włączony a kiedy nie? Powiem wam tak moim zdaniem kiedy ten system jest wyłączony w moim samochodzie jakby lancer prowadzil sie lepiej na nierównościach był sztywniejszy. Dalej mam niestety problem który opisywałem w poprzednim poście że jakby samochód był strasznie delikatny w prowadzeniu i każdą nierówność czuć przy prowadzeniu a w koleinach to tragedia. W serwisie ustawili zbierzność wywarzyli koła , sprawdzili ogolnie całą geometrie i dalej mam takie odczucie. Dla mnie osobiście mój lancer 1.5 jest za delikatny w prowadzeniu każda większa nierówność powoduje powiedzmy zmiane toru jazdy,moze jestem przewrazliwiony ale jadac innymi 2 czy 3 samochodami kierownica nie lata w lewo czy prawo i jezdzi jak chce.
Silverrr - 02-10-2010, 20:07
A to nie jest kontrola trakcji? Spróbuj zerwać kapcia z włączonym ASC i z wyłączonym
racer1972 - 02-10-2010, 21:21
ASC nie ma wpływu na prowadzenie... Szerokie opony = problemy w koleinach...
jaca71 - 02-10-2010, 22:46
marcin.lancer, To jest kwestia przyzwyczajenia.
Lancer jest bardzo sztywny i zwarty (podobno o 40% bardziej sztywny niż EVO IX), ty dodatkowo masz elektryczne wspomaganie i efekt jest jaki jest. W pismach moto Lancer często krytykowany jest za układ kierowniczy że nie daje czucia drogi. A ja mam odmienne zdanie jest super. Gdy wsiadam do innych samochodów to tam kierownica wydaje się z gumy...
Co do ASC to się nie będę mądrzył bo nie posiadam, ale teoria twierdzi że to jest ESP tylko wydaniu Mitsubishi. Podobno całkiem dobre. Tylko nie wiem po co
Tematy o ESP/ASC połączone
Jest jeszcze jeden luźniejszy temat o ASC
Luk - 02-10-2010, 23:56
jaca71 napisał/a: | to jest ESP tylko wydaniu Mitsubishi. Podobno całkiem dobre. Tylko nie wiem po co |
W celach ratunkowych
Przy normalnym jeżdżeniu nie ma znaczenia, ale mi 2x pomógł, raz z mojej winy, a raz ktoś mi wyjechał... Oczywiście nie wiem, jak by się skończyło, gdybym nie miał, ale prawdopodobnie w obu przypadkach zatrzymałbym się bokiem albo tyłem do kierunku jazdy.
|
|
|