EVO Ogólne - Evo X - SST
krzychu - 17-04-2009, 11:14
zeznia napisał/a: | nie wiem dlaczego w autach drogowych stosuje się je bardzo żadko.
|
Odpowiedź jest prosta - taniej.
Pytanie czy to się nazywa pływające tarcze hamulcowe.
Krzychu
zeznia - 19-04-2009, 20:52
No też nie jestem do końca pewien, ale "zaciski pływające" - to określenie na 100% poprawne.
A to w przypadku gdy ruchomy jest zacisk.
Wiec gdy ruchoma jest tarcza to czemu nie "pływająca tarcza"???
krzychu - 19-04-2009, 21:17
zeznia napisał/a: | Wiec gdy ruchoma jest tarcza to czemu nie "pływająca tarcza"??? |
Ponieważ ona się nie może ruszać... Zacisk zaciska z 2 stron więc jeśli z którejś strony miał by klocek dalej to po prostu dalej by się wysunął. Bez potrzeby przemieszczania tarczy. A jeśli powstawały by takie siły to by krzywiło tarcze na dłuższą metę... Chyba że to po prostu skrót myślowy to jest...
Krzychu
zeznia - 20-04-2009, 08:40
No nie był bym tego taki pewny, nie wiem do końca bo nie rozbierałem tego hamulca.
Ale przeczytaj ten artykuł: http://chudzikj.republika...lce/hamulce.htm
Sczególnie zwróć uwagę na "podział hamulców ze względu na mocowanie tarczy hamulcowej".
Z resztą na forum 4T piszą o pływających tarczach do Evo X MR.
A dodatkowo przeczytaj opis tego zestawu upgrade-kit do Evo X:
http://www.twenga.pl/cena/45488133.html
krzychu - 20-04-2009, 12:00
No coś w tym jest tyle że to głownie w motorach stosują (tam jednak drastycznie mniejsze momenty są przenoszone). No ale zostawmy temat może ktoś to bardziej teoretycznie mi wyjaśni. Przyglądałem się w wczoraj EVO X (jakieś targi są w centrum handlowym może foty zamieszczę jak będę miał chwile) i tam tarcza jest przyciśnięta jak każda inna felgą do piasty... Moim zdaniem z tych 'pływających" to jest tylko skrót myślowy który odnosi się do tego że zaciski są na stałe, a tłoczki ściskają z obu stron.
Krzychu
zeznia - 20-04-2009, 15:18
Ale takie są tylko w wersji MR, ze wzmocnionym zawieszeniem i hamulcami.
A w tym drugim linku jest dokładnie napisane "pływająca tarcza hamulcowa" bo to jest własnie upgrade-kit do GSRa.
Jak będe zakładał chlapacze do swojego to jak zdejmę koła to dokładnie obejrzę, to ci powiem czy ta tarcza rzeczywiście ma luz, czy to tylko skrót myślowy
Paweł_BB - 20-04-2009, 19:24
krzychu napisał/a: | Przyglądałem się w wczoraj EVO X (jakieś targi są w centrum handlowym) |
Mówisz o Sferze w Bielsku? Salon z Bielska wystawił tam czerwone Evo X GSR.
krzychu - 20-04-2009, 19:30
Zgadza się. Ale hostesse mają taką sobie a wyeksponowali Evo tak że nie dość że ciasno koło niego, to jeszcze na jakiejś kratownicy plastikowej, przykleili jakąś cene na szybę i nawet zdjęcie nie szło dobrego zrobić
Taka tam Alfa czy Audi Q5 stojąca po prostu beż żadnej hosstesy były lepiej wyeksponowane.
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewforum.php?f=169
tutaj fotki są.
Krzychu
Anonymous - 03-06-2009, 16:10
Jeszcze wracajac do samego poczatku...
Sledzac filmy na YouTube wydaje mi sie, ze SST wlacza trzeci bieg przed 100 kmh, dlatego w papierach wypada duzo gorzej.
Nie pamietam gdzie dokladnie - ktorys z amerykanskich serwisow z roznymi pomiarami - widzialem, ze porownania 0-400 m, czy 0-200 kmh sa juz zdecydowanie na korzysc SST. Do 200 kmh to bylo juz cos okolo sekundy.
|
|
|