[07-XX]Lancer CYxA Techniczne - [CY3A 1.8] Centralny zamek.
Trik - 22-06-2010, 15:34
visnia69 napisał/a: | Sorry, nie znalazłem | Nie ma sprawy sam temat "Twój pierwszy problem..."jest tak rozlazły, że trzeba sporo czasu żeby go przepalić
http://forum.mitsumaniaki.pl/viewtopic.php?t=26270
mazin - 23-06-2010, 18:47 Temat postu: Re: Centralka - czy to normalne zachowanie...
visnia69 napisał/a: | Witam wszystkich!
Wydaje mi się, że mam mały problem z centralką, może to bzdura, albo ten typ tak ma, ale wydaje mi się to strasznie dziwne... Oto problem:
Zamykając drzwi kluczykiem, zamykają mi się tylko drzwi kierowcy tam gdzie jest zamek. Przyzwyczajony byłem i takie miałem wyobrażenie, ze w tym momencie powinny zostać zamknięte wszystkie drzwi, a zamykają się tylko kierowcy.
Czy ten typ tak ma, czy mój typ ma problem... może pytanie wydawać się dość specyficzne i możliwe ze ktoś napisze, że po co zamykam/chce zamykać kluczykiem, a nie z pilota.... ale mniejsza z tym. |
Jeżeli chcesz zamknąć wszystkie drzwi bez uzbrajania alarmu, to naciśnij na pilocie unlock i odczekaj 30 albo 40 sekund. Zamki się zamkną, a alarm nie uzbroi. A temat był osobny, nie o problemach tutaj .
visnia69 - 24-06-2010, 00:08
Nie chodzi mi o uzbrajanie alarmu. Po prostu zawsze byłem przyzwyczajony, że jak mam centralkę, to w momencie zamknięcia drzwi z kluczyka, automatem zamykają mi się wszystkie zamki(czyli wszystkie drzwi). Zaskoczyło mnie to, ze nie ma "mechanicznych"(bo nie wiem jak to inaczej nazwać) siłowników i zamykanie drzwi(mniejsza o alarm) jest tylko z pilota.
Tylko o to chodziło... i temat założyłem w gwoli upewnienia się zanim zadzwonię/podjadę do ASO (póki jest gwarancja jak coś trzeba korzystać).
PS
Ale i tak dzięki za info, bo szukałem i nie natrafiłem na ten temat. Pozdrawiam!
plecho1 - 24-06-2010, 06:36
Dla mnie to trochę dziwne, to kwestia małego przełącznika przy bębenku lub w siłowniku drzwi kierowcy i jakoś nie chce mi się wierzyć że akurat "ten typ tak ma". Może to jest programowalna funkcja, jeśli ktoś jeździ sam i urzywa kluczyka do otwierania to otwiera tylko swoje drzwi ale to też naciągane bo kto by urzywał kluczyka jak ma pilot . Jedynie z podobnie dziwnym przypadkiem spotkałem się w lanosie, wersja z zamkiem centralnym z kluczyka nie ma siłownika w drzwiach kierowcy gdyż i tak zamykamy je mechanicznie ale ma właśnie ten przełącznik przy bębenku który struje centralką. Ale to chyba wybitnie z oszczędności.
Ps. A czy z kluczyka otwiera też tylko te drzwi?
mazin - 24-06-2010, 07:14
Ja do tej pory w poprzednich samochodach mogłem bez problemu przekręcając jeden zamek otworzyć/zamknać wszystkie. Ale jak widać, to nie standart, tylko filozofia firmy.
Ale, z mojego punktu widzenia najważniejsze jest to, że można zamknąć bez uzbrajania - i też przy pomocy kluczyka, to znaczy jednego z jego przycisków
jaca71 - 24-06-2010, 08:11
mazin napisał/a: | Ale, z mojego punktu widzenia najważniejsze jest to, że można zamknąć bez uzbrajania |
To chyba jest funkcja alarmu że tak "dziwacznie" u Ciebie działa. U mnie uzbraja także alarm
A ja mam jeszcze fajniej - jeden klik przycisku otwierania i mam otwarte tylko drzwi kierowcy. dwa kliki otwarte wszystkie drzwi
PS I już mamy jeden watek o centralnym zamku
el_diablo - 24-06-2010, 09:23
scoro napisał/a: | A jeszcze odnośnie tego blokowania od środka... Macie tak też, że gdy siedzicie w samochodzie przy zgaszonym silniku i kluczyku w stacyjce w pozycji takiej , że radio już gra i zamkniecie przyciskiem LOCK wszystkie drzwi to po chwili włącza się alarm? Strasznie to wkurza czasami... |
U mnie też przycisk lock przy wyłączonym zapłonie uzbraja alarm. Wkurzające.
mkrawcz1 - 24-06-2010, 09:24
jaca71 napisał/a: |
A ja mam jeszcze fajniej - jeden klik przycisku otwierania i mam otwarte tylko drzwi kierowcy. dwa kliki otwarte wszystkie drzwi |
Jak w Nissanie - fajna sprawa, jeżeli jedziesz sam i nie chcesz, żeby na światłach ktoś Ci się "dosiadł" To cecha "amerykana" czy można to zaprogramować w każdym Lancerze?
jaca71 - 24-06-2010, 09:46
mkrawcz1 napisał/a: | To cecha "amerykana" |
scoro - 24-06-2010, 10:00
el_diablo napisał/a: | scoro napisał/a: | A jeszcze odnośnie tego blokowania od środka... Macie tak też, że gdy siedzicie w samochodzie przy zgaszonym silniku i kluczyku w stacyjce w pozycji takiej , że radio już gra i zamkniecie przyciskiem LOCK wszystkie drzwi to po chwili włącza się alarm? Strasznie to wkurza czasami... |
U mnie też przycisk lock przy wyłączonym zapłonie uzbraja alarm. Wkurzające. |
Znalazłem rozwiązanie tego problemu
1. Przekręcasz kluczyk w pozycję ACC.
2. Zamykasz przyciskiem LOCK.
3. Teraz możesz sobie wrócić kluczykiem do pozycji, w której gra radyjko.
Trochę na około, ale idzie przeżyć
fargo - 24-06-2010, 10:39
mkrawcz1 napisał/a: | czy można to zaprogramować w każdym Lancerze? |
Ja mogę u siebie w mmcs'ie ustawiać czy mają się otwierać tylko drzwi kierowcy czy wszystkie i czy alarm ma sie uzbrajać. Ta funkcja będzie dostępna chyba tylko z poziomu mmcs'a.
mkrawcz1 - 24-06-2010, 11:30
Jak jest w mmcs, to można i z komputera serwisowego, ale pytanie, czy da się ustawić 3. opcję:
- 1. klik otwiera tylko drzwi kierowcy,
- 2. klik otwiera wszystkie.
el_diablo - 24-06-2010, 11:45
mkrawcz1 napisał/a: | Jak jest w mmcs, to można i z komputera serwisowego |
No nie wiem... Podobno w mmcs można ustawić częstotliwość pracy tylnej wycieraczki, a z komputera serwisowego nie (siedziałem z serwisantem nad kompem i takiej opcji nie znaleźliśmy).
jaca71 - 24-06-2010, 14:55
mkrawcz1 napisał/a: | ale pytanie, czy da się ustawić 3. opcję:
- 1. klik otwiera tylko drzwi kierowcy,
- 2. klik otwiera wszystkie. |
Tak jest domyślnie w amerykańcach. Chyba wszystkich, bo oni przewidują że samochodem jeździ maksymalnie jedna osoba
W europejskich samochodach się z tym nie spotkałem.
Co do zmiany to nie wiem czy da się zrobić. Podobno świateł dziennych (standard w amerykańcach) w europejskich nie da się ustawić.
olosoft - 24-06-2010, 15:28
fargo napisał/a: | mkrawcz1 napisał/a: | czy można to zaprogramować w każdym Lancerze? |
Ja mogę u siebie w mmcs'ie ustawiać czy mają się otwierać tylko drzwi kierowcy czy wszystkie i czy alarm ma sie uzbrajać. Ta funkcja będzie dostępna chyba tylko z poziomu mmcs'a. |
nieprawda, mam auto bez mmcs-a i bez problemu mogę to zmienić samodzielnie, jest to opisane w instrukcji, fabrycznie funkcja była wyłączona,
w tej chwili mam tak, że jak ciągnę za klamkę kierowcy (mam KOS-a) to otwierają się tylko drzwi kierowcy a jak pociągam za klamkę pasażera lub bagażnika to otwiera się wszystko,
z racji KOS-a pilota nie używam ale sprawdziłem: 1 klik otwiera tylko drzwi kierowcy a 2 wszystko,
na uzbrajanie alarmu nie mam wpływu, uzbraja się zawsze, względnie mogę wymusić żeby załączył się bez czujników w kabinie,
|
|
|