|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
[Excel] Generator obrazków |
Autor |
Wiadomość |
gulgulq
moderator Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Kwi 2006 Posty: 6448 Skąd: Rzeszów/Ropczyce
|
Wysłany: 27-01-2012, 08:08 [Excel] Generator obrazków
|
|
|
Mam taką sytuację
zrobiłem sobie kalkulator do liczenia konstrukcji, jest to kilkanaście arkuszy w których liczą się poszczególne podzespoły, całość konstrukcji jest składa kilku podzespołów które występują w kilku wariantach. Obrazowo to wygląda tak:
Zespół 1: wariant 1, wariant 2, wariant 3 (zapisując kodowo: Z1W1, Z1W2, Z1W3)
Zespół 2: wariant 1, wariant 2, wariant 3 (Z2W1...)
Zespół 3: wariant 1, wariant 2 (Z3W1...)
itd.
Kombinacji jest sporo bo praktycznie jest możliwa konfiguracja każdy z każdym. matematycznie mam to ogarnięte, warunki pozakładane, liczy się fajnie . Jeden arkusz jest przewidziany jako raport gdzie generowane są sumy, koszty itp. potrzebne mi zmienne i dane. W tym arkuszu chciałbym tez wstawić fotkę danego produktu - który jak wiemy zależy od wielu składowych. Jak to ogarnąć - generowana fotka (zakładam ze mam te kilkanaście fotek na dysku) jest zależna od zmiennych.
czyli
jeżeli Z1W1 i Z2W4 i Z3W2 - to fotka o nazwie "aa"
jeżeli Z1W2 i Z2W3 i Z3W1 - to fotka o nazwie "ac"
itd...
da się w ogóle to zrobić ??
i czy da się to jakoś prosto oformułować czy trzeba zaprzęgać tutaj już makro lub jakiś skrypt w visual basic??
Excel 2007 |
_________________ wspieramrozwoj.pl
sprawdzpodatki.pl
naszhandel.pl
kupujepolskieprodukty.pl |
|
|
|
 |
jawlo
Forumowicz
Auto: SS DiD mint silver