Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki Strona Główna Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum
 Ogłoszenie 

W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu.
Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.

Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki zasilacz ?
Autor Wiadomość
Hornet 
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Kraj/Country: Polska
Wysłany: 05-02-2012, 14:16   Jaki zasilacz ?

Witam
Mam zamiar zakupić nowy zasilacz do komputera, bo obecny stał się strasznie hałaśliwy.
Niestety, wybór jest taki, że głowa boli i nie wiem co wybrać. Na necie pełno sprzecznych opinii.
Potrzebuje czegoś o mocy min 400W, w miarę cichego, co obsłuży stare (IDE) i nowe (SATA) napędy. No i taki co jak już padnie, to nie zabierze ze sobą połowy kompa :P Powiedzmy tak do 200zł.

adt81 
Mitsumaniak

Auto: Porsche Cayenne Turbo 4.8
Wysłany: 05-02-2012, 16:18   

OCZ 600W ten mogę Ci śmiało polecić - troszkę droższy ale na tym nie zawsze warto oszczędzać. Kilkanaście złotych więcej i masz taki sam tylko z odpinanymi kablami. Złożyłem już kilka komputerów na tych zasilaczach i zero zastrzeżeń są ciche, mocne, mają aktywne PFC i stosunkowo tanie. Może w innym sklepie znajdziesz troszkę taniej lub na allegro.
Był: Mitsubishi Galant 2.5V6 1998r

gzesiolek 
Forumowicz

Auto: Mazda 6 GJ 2.5 AT
Wysłany: 06-02-2012, 13:03   

Zgodze sie z kolega adt81, zasilki OCZ pod wzgledem mozliwosci+jakosc / cena to czolowka...
Ja u siebie wlozylem
http://www.agito.pl/zasil...0960,cena-0+300
Mozna go dorwac za ok. 210-220zł
Jak ktos nie ma grafy w parach (SLI/Xfire) i niewiadomo jakiego OC i wiecej niz 4 dyskow... to ten i tak nadmiarowo wystarczy ( u mnie i5 2400 + GF GTX560Ti + 8GB + 1XSDD i 2xHDD - 1xSATA i 1XPATA i DVD-RW do tego kilka wentyli/schładzaczy i zapasu jest aż nadto)...
A jako ze mam dosc kompaktowa obudowe (na tyle ze musialem szukac dosc low-profilowego coolera na procka, bo wiekszosc na rynku byla za wysoka) to potrzebowalem odpinanych kabli co by sobie dobrze tym wszystkim zarzadzic...

DanielBogusz 
Mitsumaniak
Sędzią moim jest Bóg

Auto: Space Star 1.6 Galant 2.5
Wysłany: 06-02-2012, 22:49   

A ja polecę Chieftec i Tagan. Bardzo solidne, szczególnie ten drugi. Porządne materiały, długie przewody i co najważniejsze - prawdziwe 400, 500, czy 600W. Zawsze patrz oddzielnie na obwody. Ceny podobne jak OCZ.
Ważne żeby dostosować moc do zastosowań i sprzętu. Jak nie grasz w gry, czy nie zajmujesz się profesjonalnie obróbką grafiki lub filmów to 400 W tych 3 firm wystarczy. Radzę odpuścić sobie wszystkie no name, czy codegeny. pzdr

elektryk 
Forumowicz

Auto: auto
Wysłany: 07-02-2012, 02:48   

OCZ nigdy w życiu, nie polecam. Mam w domu jedną sztukę, była w naprawie i nic nie naprawili, odesłali że idealna. Objaw jest taki że jeśli komputer się włączy to może pracować non-stop przez 2 miesiące (zasilacz był do domowego serwera), ale jeśli się wyłączy komputer to na 50% się on załączy inaczej trzeba czekać np jeden dzień, albo odprawić czary z podłączaniem i odłączaniem kabelków. Skontaktowałem się z serwisem USA, po opisaniu objawów od ręki zaproponowali wymianę, problemem jest tylko wysyłka że przekracza wartość sprzętu.
Osobiście polecam produkty firmy Enermax, niestety to dość wysoka półka cenowa.
Mam duże wątpliwości czy kolega potrzebuje 400W mocy, 1 dysk twardy to pobór ok 10-15W, płyta główna ok 50W, a procesor rzędu 100W (nie więcej niż 150W), karta graficzna w zależności od modelu ale i tak nie więcej niż 150W przy dużym obciążeniu.
Nie należy przesadzać z maksymalną mocą zasilacza, ponieważ przy niewielkim obciążeniu zasilacza maleje jego wydajność i mamy zamiast komputera grzejnik.

gulgulq 
moderator
Służbowo. Na statek.

Auto: i30
Wysłany: 07-02-2012, 06:49   

DanielBogusz napisał/a:
polecę Chieftec

rownież polecam

dwa codegeny już wymieniałem bo coś im szwankowało...
akurat w pracy wymagam dobrego sprzętu (cad 3d) i stabilny zasilacz jest potrzebny

kupujepolskieprodukty.pl

Krzyzak 
moderator mitsumaniak
uczestnik I Zlotu MM

Auto: E32, CR29, 5F, DCJ, 7N, Y2
Wysłany: 07-02-2012, 06:53   

DanielBogusz napisał/a:
A ja polecę Chieftec i Tagan

też miałem oba te zasilacze - pierwszy był firmowo w obudowie a drugi włożyłem, bo rozbudowywałem kompa
sprawowały się świetnie i były niezwykle ciche (duże 12 cm wentylatory wolnoobrotowe)
chieftec przy tym ma dobrą cenę - poniżej 200 zł za realne 450W

gzesiolek 
Forumowicz

Wysłany: 07-02-2012, 12:31   

gulgulq napisał/a:
dwa codegeny już wymieniałem bo coś im szwankowało...

One sa jednym wielkim szwankowaniem... ciesz sie ze nic nie pociagnely za soba...

Chieftec jest ok, poprzednio mialem u siebie jeden jeszcze od SirTeca, chyba 400W... zlego slowa nie powiem...
Jakby mial odpinane kable dzialalby do dzis...
No i cenowo tez jest dobry bo za 150zł dostaniesz coś wielokrotnie lepszego niz wszelakie iboksy, feele, tacensy ktore mozna dostac w tej cenie...
a co do OCZ to szkoda slyszec slowa elektryka, bo generalnie opinie maja dobra... i u mnie przez rok potwierdzona... wiec wolalbym zeby tak zostalo... skoro serwis tak traktuje klienta... :roll:

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 07-02-2012, 14:57   

gzesiolek napisał/a:
OCZ

Bo to dystrybutor. Mają lepsze i gorsze modele od konkurencji ze swoją nalepką.

Ogólnie dobre opinie to ma Seasonic. A niektóre modele poniżej 50% obciążenie wyłączają wentylator. To tak jakby komuś zależało na absolutnej ciszy w idlu we w miarę akceptowalnym budżecie.

Hornet 
Forumowicz

Auto: CB4W 1.6'94 i CS3W 1.6'05
Wysłany: 07-02-2012, 19:17   

Dzięki za wszelkie info i czekam na więcej :P
Pierwotnie celowałem właśnie w Chiefteca, ale gdzieś przeczytałem że spadła im jakość i lecą na wyrobionej marce.
Co do mocy: W tym momencie jest 350W No name i jakoś daje rade. Ale zasilacz ma "starczyć" na kolejne modyfikacje.

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 07-02-2012, 20:36   

Co prawda to nie bedzie raczej ta półka cenowa, ale polecam Tagana. Jakieś 5 lat temu zakupiłem sobie Tagana 380W, przeżył on już kilka modyfikacji kompa itp. Padl dopiero parę miesiecy temu, ale mial "na swoich barkach" 3 dyski twarde, 3 rdzeniowy procek, oraz w miare dobrą kartę graficzną.
A co do zasilaczy do 200 zl, to wlaśnie jakiś Chieftec spokojnie da radę ;)

gzesiolek 
Forumowicz

Wysłany: 08-02-2012, 17:07   

volve napisał/a:
Padl dopiero parę miesiecy temu

Jesli padl to az taki dobry nie byl :P
Ale byl solidny jesli nic nie pociagnal za soba...

docencik87 
Mitsumaniak

Auto: Mondeo Mk3 '2004 2.0 PB+LPG
Wysłany: 09-02-2012, 09:40   

Apropo Chieftec
Tak jak już ktoś wcześniej napisał, strasznie się popsuli i lecą na renomie marki. Swego czasu pracując w serwisie ten super hiper zasilacz podłączony do zwykłego zestawu (jakieś core 2 duo, karta graficzna, 1 dysk twardy - taka standardowa konfiguracja) wytrzymał 45 minut. Potem zrobił pyk i zasilacz na reklamacje.

Może to będzie dziwne, ale ja polecam Modecoma z serii Feel III Hady lub Premium. Nie mieliśmy jeszcze spalonego zasilania z tych serii na serwisie. Dwa z serii Feel mam w domu i powiem, że są to zasilacze które najdłużej tutaj wytrzymały. Reszta odchodziła do krainy wiecznego zasilania średnio raz na 2 lata.
2014-???? Ford Mondeo MK3 Kombi 2.0 PB + LPG
Staram się pisać poprawnie po polsku
.

volve 
Mitsumaniak

Auto: Colt CZC 1.5T
Wysłany: 09-02-2012, 10:28   

gzesiolek napisał/a:
Jesli padl to az taki dobry nie byl :P
Ale byl solidny jesli nic nie pociagnal za soba...

Przez te kilkanaście lat parę zasilaczy mi już padło i jeszcze żaden nic za sobą nie pociągnął. Ten Tagan działał najdłużej i w sumie też jego padnięcie nie było takie zwyczajne. Zaczął robić zwarcie w instalacji, wywalało mi przepięciówkę. Nie chciało mi się już diagnozować, co jest nie tak.

krzychu 
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 09-02-2012, 11:18   

Z ciekawostek dodam, że kiedyś była taka firma huntkey..... Kupiłem sobie zwykły zasilacz 300W za 99zł tej firmy jakieś 10 lat temu... Działa do dzisiaj.... Kolega też kupił i swego czasu nawet pociągnął C2D z jakąś kartą graficzną dość mocną.... Potem firma coś podupadła, ale ostatnio też coś tam można było kupić tej firmy.

Odpowiedz do tematu