[CA4A 1.6] zgrzyty w skrzyni biegów |
Autor |
Wiadomość |
piotrmas [Usunięty]
|
Wysłany: 19-12-2006, 01:17 Re: zgrzyty w skrzyni biegów
|
|
|
krzysztofen napisał/a: | Witam
Mam problem ze zgrzytami w skrzyni. Biegi źle wchodzą na 1,2,3,4 oraz wstecznym (5 działa idealnie). Pojawiające się zgrzyty różnią się stopniem intensywności. Rzadko kiedy bieg wejdzie prawie idealnie. Dodam że biegi nawet przy największym zgrzycie nie wypadają. Sprzęgło wydaje mi się że działa normalnie (wysprzęgla). Czy może to być mimo to sprzęgło z pozoru dobrze działające czy inny podzespół? Nie chciałbym na próżno wymieniać sprzęgła. Proszę o pomoc. |
witam.stawiam na niecalkowite rozpinanie przeniesienia napedu przez sprzegło.przyczyn moze byc kilka. pozdrawiam |
|
|
|
 |
maciej 63
Forumowicz

Auto: COLT 1.6 cjo 98r bistro
Kraj/Country: Polska
|
Wysłany: 21-12-2006, 12:27
|
|
|
a jaki olej wlałeś ja w swoim dałem 80 90 mineral i z 2 zaczeły sie problemy przey niższuch temp żadne tam mrozy tylko troche chłodniej no i po tygodniu kolejna wymiana teraz to
już syntetyk 75 90 i jest malina
czasem przyczyną dużych problemów są błache sprawy |
|
|
|
 |
Seba_Wr [Usunięty]
|
Wysłany: 21-12-2006, 13:10
|
|
|
A jaki olej wlałeś do skrzyni?
Bo mi przed wymianą zgrzytało przy włączaniu 2 jak odkręciłem korek od oleju to wyleciało coś bardzo żadkiego i czerwonego(przypuszczam że ktoś wcześniej zalał olejem do automatycznej skrzyni biegów)
Zalałem 75/85 w wszystko w klasie |
|
|
|
 |
krzysztofen [Usunięty]
|
Wysłany: 21-12-2006, 13:36
|
|
|
Zalałem syntetykiem. Nie pamiętam czy to 75/85 czy 75/90. Przynajmniej wlałem taki jaki podany był w specyfikacji. |
|
|
|
 |
piotrmas [Usunięty]
|
Wysłany: 21-12-2006, 16:24
|
|
|
Seba_Wr napisał/a: | A jaki olej wlałeś do skrzyni?
Bo mi przed wymianą zgrzytało przy włączaniu 2 jak odkręciłem korek od oleju to wyleciało coś bardzo żadkiego i czerwonego(przypuszczam że ktoś wcześniej zalał olejem do automatycznej skrzyni biegów)
Zalałem 75/85 w wszystko w klasie |
czerwony to nie oznacza ATF. moze byc polsyntetyk .tez jest taki. pozdrawiam |
|
|
|
 |
krzysztofen [Usunięty]
|
Wysłany: 21-12-2006, 20:39
|
|
|
Tarcza sprzęgła,docisk,łożysko wymienione i nadal są zgrzyty |
|
|
|
 |
stankiew [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2006, 10:12
|
|
|
Ja mam podobnie!!! Tylko ze u mnie ciężko wchodzi jedynka i dwójka. Jak chce zredukować to musze poczekać aż prędkość spadnie do 20 i wtedy wchodzi mi jedynka. Czasami musze tez wysprzęglić dwa razy zanim wskoczy jedynka lub wsteczny. Po wymianie oleju jest lepiej ale jeszcze troche sie chaczy.Brak zgrzytów. |
|
|
|
 |
krzysztofen [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2006, 13:17
|
|
|
Może to jednak linki do skrzyni biegów. Dziś pokręciłem nimi i przez krótki czas wszystkie biegi wchodziły bardzo lekko i bez zgrzytów.Przez chwilę cieszyłem się że znalazłem rozwiązanie problemu.Po bardzo krótkim czasie znowu wszystko powróciło do starego problemu. Dziwny przypadek...Czy jest możliwe ,że linki mogą być do wymiany?? |
|
|
|
 |
Bartek99 [Usunięty]
|
Wysłany: 23-12-2006, 20:12
|
|
|
stankiew napisał/a: | Ja mam podobnie!!! Tylko ze u mnie ciężko wchodzi jedynka i dwójka. Jak chce zredukować to musze poczekać aż prędkość spadnie do 20 i wtedy wchodzi mi jedynka. Czasami musze tez wysprzęglić dwa razy zanim wskoczy jedynka lub wsteczny. Po wymianie oleju jest lepiej ale jeszcze troche sie chaczy.Brak zgrzytów. |
Mam podobne objawy. Jeśli ktoś ma pomysł jak temu zaradzić, to proszę o wskazówki:) |
|
|
|
 |
Meteo [Usunięty]
|
Wysłany: 23-12-2006, 20:21
|
|
|
krzysztofen napisał/a: | Może to jednak linki do skrzyni biegów. Dziś pokręciłem nimi i przez krótki czas wszystkie biegi wchodziły bardzo lekko i bez zgrzytów.Przez chwilę cieszyłem się że znalazłem rozwiązanie problemu.Po bardzo krótkim czasie znowu wszystko powróciło do starego problemu. Dziwny przypadek...Czy jest możliwe ,że linki mogą być do wymiany?? |
skoro juz zaczales nimi krecic to probowales je nasmarowac WD 40 ? ja tak jak juz pisalem nasmarowalem je WD 40 i problem z biegami znikl - nic nie kosztuje a moze Tobie tez pomoze |
|
|
|
 |
krzysztofen [Usunięty]
|
Wysłany: 24-12-2006, 09:46
|
|
|
Już to robiłem. |
|