|
Forum Oficjalnego Klubu Mitsubishi - MitsuManiaki
|
|
Ogłoszenie |
W myśl ustawy RODO, akceptując regulamin wyrażasz zgodę na gromadzenie i przetwarzanie swoich danych osobowych w celach związanych z przyznaniem dostępu do forum / wstąpieniem do klubu. Administratorem danych jest Oficjalny Klub Mitsubishi - MitsuManiaki
Jeśli nie akceptujesz powyższych informacji, prosimy o kontakt z Administracją w celu usunięcia konta.
|
Bluetooth lub DECT |
Autor |
Wiadomość |
cns80
Mitsumaniak Forumowa łajza

Auto: Espace 4 2,0T+KawasakiZRX1200S
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 70 razy Dołączył: 03 Gru 2005 Posty: 7348 Skąd: Warszawa-Wawer
|
Wysłany: 03-02-2012, 14:06 Bluetooth lub DECT
|
|
|
Jak w temacie.
Szczególnie interesują mnie różnego typu urządzenia i ich funkcje, jak np. adaptery, transmitery gateway'e itp.
Rzecz ma dotyczyć transmisji audio w obu kierunkach i bez użycia komputera.
Możliwości sparowania kilku słuchawek w interkom lub połączenie konferencyje itp.
Jeśli chodzi o protokoły BT to interesuje mnie funkcja IntP, CTP, HP, HFP i A2DP. Konkretnie chodzi mi o dostepność dość tanich urządzeń do obśługi i parowania słuchawek lub mozliwość wgrania softu do telefonu aby mógł pełnić taką rolę, a dodatkowo przyjmować i wysyłać sygnały kalbowe i retransmitować je oraz odbierać po BT.
Podobnej funkcjonalności oczekuję po DECT.
Jestem na etapie wyboru które rozwiązanie bedzie lepsze. Poszedłem trochę w kierunku BT, ale utknąłem i albo pociągnę to dalej albo się wycofam. |
|
 |
elektryk
Forumowicz
Auto: auto
Pomógł: 33 razy Dołączył: 10 Sie 2008 Posty: 2082 Skąd: z ...
|
Wysłany: 07-02-2012, 02:57
|
|
|
Chyba nie napisałeś podstawowej rzeczy, do czego to ma służyć i czy szukasz produktu czy chcesz wymyślić własny produkt. |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 07-02-2012, 07:54
|
|
|
Służyć ma do komunikacji pomiędzy motocyklami oraz kierowca pasażer. Optymalnie 4 osoby, ale chętnie choć nie koniecznie z możliwością rozbudowy.
Chcę się oprzeć na istniejących urządzeniach i je troszkę poprzerabiać pod własne potrzeby. Chodzi o to że koszta nie moga być duże, a jednocześnie moje umiejętności są zbyt małe żeby samemu zbudować coś od podstaw. Np. przerobiłem słuchawkę BT wycinając z niej głośnik i mikrofon i wstawiając gniazdo zgodne z moimi słuchawkami w kasku i na razie wszystko nieźle śmiga To samo ewentualnie zrobię z telefonem DECT typu Siemens Gigaset jeśli pomysł z BT będzie niemożliwy do zrealizowania |
|
 |
krzychu
Mitsumaniak

Auto: Lancer 2.0 Int, Mazda CX-3
Zaproszone osoby: 1
Pomógł: 141 razy Dołączył: 21 Kwi 2008 Posty: 12607 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 07-02-2012, 08:58
|
|
|
A krótkofalówki z detekcją głosu nie wystarczą? |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 07-02-2012, 09:07
|
|
|
Nie:
1. Nie ma dupleksu (choć to nie konieczne)
2. Są droższe
3. Nie ma jak sprzęgać ich z urządzeniami zewnętrznymi typu NAVI, MP3, TEL
Zestaw z krótkofalówkami PMR juz mam, ale chcę więcej funkcji |
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 07-02-2012, 10:44
|
|
|
cns80 napisał/a: | Służyć ma do komunikacji pomiędzy motocyklami oraz kierowca pasażer. Optymalnie 4 osoby, ale chętnie choć nie koniecznie z możliwością rozbudowy.
Chcę się oprzeć na istniejących urządzeniach i je troszkę poprzerabiać pod własne potrzeby. | No to ja nie rozumiem gdzie tu problem, kupujesz gotowy zestaw interkom+bluetooth. |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 07-02-2012, 11:00
|
|
|
elektryk napisał/a: | cns80 napisał/a: | Służyć ma do komunikacji pomiędzy motocyklami oraz kierowca pasażer. Optymalnie 4 osoby, ale chętnie choć nie koniecznie z możliwością rozbudowy.
Chcę się oprzeć na istniejących urządzeniach i je troszkę poprzerabiać pod własne potrzeby. | No to ja nie rozumiem gdzie tu problem, kupujesz gotowy zestaw interkom+bluetooth. | Nie spełnia wymagań:
1. W większości zestawów brak możliwości dodania kolejnych użytkowników.
2. Brak możliwości określenia preferencji (np. Navi ma mieć pierwszeństwo i wyciszać rozmowy) - choć to niekonieczne.
3. Brak komunikacji z urządzeniami nie posiadającymi BT (jeśli sam coś zrobię to zadbam o to żeby móc podpinać urządzenia po jack 3,5 mm).
4. Bardzo wysokie ceny (kaski na mega promocjach min. 600 zł + 500/600 zł za zestaw BT).
5. Przeważnie zabudowa zewnętrzna, a ja jednak wolałbym część (np. przyciski) przenieść do kasku.
6. Brak satysfakcji z wlasnej twórczości |
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 07-02-2012, 12:34
|
|
|
cns80 napisał/a: | Nie spełnia wymagań:
1. W większości zestawów brak możliwości dodania kolejnych użytkowników.
2. Brak możliwości określenia preferencji (np. Navi ma mieć pierwszeństwo i wyciszać rozmowy) - choć to niekonieczne.
3. Brak komunikacji z urządzeniami nie posiadającymi BT (jeśli sam coś zrobię to zadbam o to żeby móc podpinać urządzenia po jack 3,5 mm).
4. Bardzo wysokie ceny (kaski na mega promocjach min. 600 zł + 500/600 zł za zestaw BT).
5. Przeważnie zabudowa zewnętrzna, a ja jednak wolałbym część (np. przyciski) przenieść do kasku.
6. Brak satysfakcji z wlasnej twórczości | Ale sam napisałeś wyżej że nie masz umiejętności żeby to zbudować od podstaw, więc jak planujesz zrobić priorytety komunikacji, wielu użytkowników, wprowadzanie dodatkowego sygnału, etc. Tego nie da się zrobić przy pomocy dolutowania kabelków, ale trzeba znacznie ingerować w budowę urządzeń. |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 08-02-2012, 08:02
|
|
|
I po to jest ten temat. Ja też dwóch lewych rąk nie mam (a szkoda bo jestem leworęczny) Najpierw chcę poznać możliwości i rozwiązania, a później ocenię czy jestem w stanie sam to zrobić lub czy znajdę osoby, które mi w tym pomogą.
Np. jeśli mi napiszesz że do komórki trzeba wgrać taki i taki program, a do tego podrzucisz mi linka, to myślę że uda mi się to nawet prawą ręką Jak linka nie podrzucisz to będę musiał zaangażować lewą rękę do szukania
Na początek potrzebuję wprowadzenie dodatkowego sygnału do komórki żeby przesłała go dalej po BT. Zastępczo może być zamiast komórki inne urządzenie, które w trybie master pozwoli na dwukierunkową komunikację ze słuchawką. |
|
 |
elektryk
Forumowicz
|
Wysłany: 08-02-2012, 11:57
|
|
|
Tak na szybko znalazłem dwa gotowe rozwiązania:
http://www.amazon.com/gp/...ASIN=B001KOFUQE
http://www.gooddeals18.co...any-helmet.html
Cena dość zaporowa, ale widać da się.
Przejrzałem trochę tematów w sieci i problemem raczej będzie to że telefony nie mogą obsłużyć więcej niż jednego strumienia dźwięku po bluetooth. Mamy na rynku wiele typów telefonów i systemów operacyjnych, więc gdyby to było możliwe, to już dawno ktoś by napisał odpowiednią aplikację.
Pewnie jakby im napisać od nowa zera oprogramowanie to by dało się rozwiązać ten problem. Gotowego urządzenia pośredniczącego między BT a sygnałem analogowym nie znam, ale nawet jakbyś takie znalazł, to musiałbyś mieć po 1 urządzeniu na słuchawkę, plus urządzenia do GPS czy MP3.
Weź pod uwagę że komunikacja między dwoma motorami (dwoma zestawami) to zupełnie inna bajka, bo BT ma dość kiepski zasięg, typowe słuchawki powyżej kilku metrów mają już problemy z zasięgiem i spada jakość. Oczywiście są odpowiednie klasy nadajników, ale nie wierz w to że osiągniesz te 100m które są deklarowane. W przypadku połączenia między dwoma motorami, każdy motor musi mieć własny zestaw "centralny" który umożliwia komunikację w przypadku lokalną. Wydaje się że najsensowniejszym rozwiązaniem byłoby użycie zwykłego pasma radiowego np PMR do komunikacji między pasażerami i innymi samochodami, plus BT do obsługi telefonu i GPS. Wydaje mi się że retransmitowanie sygnałów GPS, rozmowy telefonicznej czy MP3 po otwartych falach radiowych odpada z kilku prostych powodów:
1. brak prywatności
2. ciągłe blokowanie kanału
3. zakłócenia od innych nadajników. |
|
|
|
 |
cns80

|
Wysłany: 15-02-2012, 09:50
|
|
|
Wiem że BT ma kiepski zasięg, więc najchętniej widziałbym komunikację między kaskiem, a przekaźnikiem po BT, a dalej przekaźnik wpięty przewodowo w dane urządzenie np. PMR.
Ten pierwszy zestaw znam, ale Scala rider komunikuje się po BT tylko pomiędzy kaskiem, a tą przystawką na zewnątrz oraz np tel. komórkowym. Jeśli chodzi o komunikację z drugim moto to nie wierzę że robi to przez BT, bo:
1. Moc powinna być ok. 60W przy takich odległościach więc nie chciałbym mieć czegoś takiego na głowie.
2. Bateria byłaby większa niż kask żeby zapewnić kilka godzin łaczności
3. Musiałby mieć chyba antenę dipolową
Dlatego drugim rozwiązaniem, które biorę pod uwagę jest DECT |
|
 |
|
|