Lusterko od anglika - pomocy !!! |
Autor |
Wiadomość |
wosiu [Usunięty]
|
Wysłany: 21-12-2006, 22:51 Lusterko od anglika - pomocy !!!
|
|
|
Witam wszystkich !
Kilka dni temu ukradli mi lusterko zewnętrzne od strony kierowcy !!!
Kupiłem na necie ale jak sie okazało jest ono od wersji angielskiej .
Wszystko działa (elektryka) ale jest problem z odpowiednim ustawieniem i słabo widać - a szkło już jest odchylone na max.
Czy jest to wina całego lusterka czy może tylko szkła ???
Bardzo prosze o pomoc i z góry dziękuje ! |
|
|
|
 |
arturro [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2006, 08:21
|
|
|
sprobuj reka przestawic tzn. popchnac palcami szklo, powinno przeskoczyc i byc ok. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Kraj/Country: Polska
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 22-12-2006, 09:10
|
|
|
No niestety - jest to wina konstrukcji mechanizmu samego lusterka......dlatego są tanie w naszym kraju - nie pasują - dla pasażera bezproblemowo znajdziesz właściwe ustawienie
Jeżeli byłeś świadomy, że kupujesz lusterko od RHD - sorry sam się wkopałeś, jeżeli nie - oddaj sprzedającemu i żądaj pokrycia wszelkich kosztów..... |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
Tomecki [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2006, 09:47
|
|
|
Mi zbił lusterko jakiś nieuważny kierowca po 50tce. Jechał w nocy prawie środkiem drogi . Moje lusterko dosłownie się rozprysło razem z plastikiem. Kupiłem też lusterko od anglika. I okazał się klops.
arturro napisał/a: | sprobuj reka przestawic tzn. popchnac palcami szklo, powinno przeskoczyc i byc ok. |
Sposób faktycznie pomaga, ale na większych nierównościach jezdni lustro czasami płata figla i się przestawia w pierwotne położenie. Ja zrobiłem w ten sposób, że samą prowadnicę od szkła (tą z elektryką) wymieniłem na prowadnicę z wersji z kierownicą po lewej stronie.
Doszukałem się w necie i kupiłem za tzw symboliczną złotówkę. Teraz lustro ustawia się normalnie, ale jest już wtedy na max odchylone. |
|
|
|
 |
Alek [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2006, 10:38
|
|
|
Jest też opcja dla leniwych: przysunąć fotel bliżej kierownicy. |
|
|
|
 |
Tomecki [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2006, 10:56
|
|
|
W sumie tak
Tylko ktoś musi być małych rozmiarów bo w przeciwnym wypadku bedzie kolanami załączał kierunki i wyłączał wycieraczki.
Kiedyś też mój kolega miał taki problem z tego co pamiętam w oplu. Wzią wyciągnął lustro, nałożył kleju montażowego i wsadził lustro tak jak mu pasowało, ale jego żona (chyba 150cm wzrostu ma) w lusterku widziała chyba tylko pobocze z lewej strony jezdni.... |
|
|
|
 |
xcracing
Mitsumaniak Fan starszych Mitsu

Auto: Mazda 6
Pomógł: 16 razy Dołączył: 16 Wrz 2006 Posty: 417 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 22-12-2006, 12:45
|
|
|
Są zakłady, które dorabiają same wkłady do lusterek. Można sobie zamówić szkło tzw. panoramiczne (chyba tak to się nazywa) i zakres pola widzenia mocno się powiększa.
Mój ojciec takie sobie w busie zamontował i był zadowolony.
Nie pamiętam niestety ile to kosztowało ale tragedii napewno nie ma. |
_________________ Galant E32A 1800 '92 - był
Galant EA5W 2500 V6 '97 - był
Galant E39A 2000 Dynamic4 '88 - był
Mazda 6 - jest
==HISTORIA MOJEGO BIAŁEGO E39A==
==FOTKI MOICH BYŁYCH GALANTÓW==
 |
|
|
|
 |
wosiu [Usunięty]
|
Wysłany: 22-12-2006, 15:12
|
|
|
No tak ale co teraz zrobić zeby było takie jak powinno???
Czy trzeba wymienić coś w środku- jeżeli tak to co?? czy może samo szkło bo dowiedziałem sie ze to co mam teraz jest sferyczne a od kierowcy jest asferyczne- czyli chodzi chyba o zalamanie samego lustra. |
|
|
|
 |
Bartek
Mitsumaniak friendly admin

Auto: A161, EC5W, GF6W, A03A
Pomógł: 291 razy Dołączył: 21 Mar 2005 Posty: 6983 Skąd: że znowu? (W-wa)
|
Wysłany: 22-12-2006, 16:40
|
|
|
Tomecki w TYM temacie napisał/a: | wymieniłem na prowadnicę z wersji z kierownicą po lewej stronie.
Doszukałem się w necie i kupiłem za tzw symboliczną złotówkę. Teraz lustro ustawia się normalnie |
wiele więcej nie wymyślisz..... lub wciskasz sprzedawcy w odbyt je tak głęboko, żeby mu w gardle stanęło i szukasz lusterka od chrześciańskiej wersji - nie pogańskiej z kierownicą dla pasażera |
_________________ Pozdrawiam
MITSUMANIAK Bartek
Outlander III '14
Galant 1600 L '82
Legnum VR-4 '99
Space Star '14
Space Wagon '99 V6 - 24 sprzedany
nie no ty zawsze powiesz co wiesz, a jak nie wiesz to i tak powiesz, bo przecież trzeba [coś] napisać by Ralal_Szczecin
Piratem drogowym się nie rodzi - piratem drogowym się umiera |
|
|
|
 |
|